Како родитељи од своје деце праве неспособне људе

И сувише опрезни родитељи могу да зауставе развој деце спречавајући их да се, због ризика од повреда, пењу на дрвеће или упуштају у друге сличне игре, резултати су најновијег истраживања.

Половина деце коју је анкетирала агенција Ај-Си-Ем рекла је да им је забрањено да се пењу на дрвеће јер је опасно, а трећини да се играју шуге. Међу малишанима је било и оних којима је забрањено да се играју жмурке.
Истраживање је наручила организација „Плеј Ингланд”, део британске Националне канцеларије за децу, организације посвећене промовисању добробити младих.
Та организација је навела да би родитељи требало да допусте деци да се упусте у ризик као што је пењање на дрвеће, како би малишани на одговарајући начин развили разне способности.
Директор „Плеј Ингланда” Едријен Воси рекао је да „стављање деце под стаклено звоно” може утицати на смањење способности сналажења у стресним и изазовним ситуацијама на које ће наићи у каснијем животу. „Играње је суштински део одрастања”, рекао је он.
Истраживање је такође показало да три четвртине деце жели да има могућности да игра авантуристичке игре.
Осам од десет родитеља сложило се да би деци требало дозволити активности које носе ризик од мањих повреда, док се 19 одсто успротивило, а један одсто није сигурно шта би требало радити.