Kako se jedna škola kroz projekat “Dnevnik dobrih dela” suočila s problemom vršnjačkog nasilja

30 maja, 2023

Projekat ,,Dnevnik dobrih dela” nastao je u želji da bude primer dobre prakse saradnje roditelja i nastavnika u dolaženju do konstruktivnih rešenja izazova i teškoća sa kojima se suočavaju deca po pitanju vršnjačkog nasilja. Motiv je jedna prilično kompleksna situacija vršnjačkog nasilja sa kojim se suočila ova škola a gde su svi akteri bili zatečeni i u nekom momentu nemoćni da reše ovaj veliki problem sve dok svi zajedno nismo shvatili da udruženim snagama ne postoji ništa što je nerešivo i da su akteri vršnjačkog nasilja, uglavnom, oni kojima je potrebna pažnja i ljubav, s jedne strane a sa druge strane žrtve vršnjačkog nasilja treba podržati da otvoreno i bez straha govore o tom problemu. Shvatili smo da svako iz svog ugla ima ispravno gledište i da je neophodno izdvojiti vreme i trud i pažljivo saslušati svaku stranu i otvoreno o svemu porazgovarati. 

Dve divne majke, Irena Rumiha Stanić i Nataša Jokić Marković, koje su bile svedoci ovih nemilih događaja, prolazeći najpre kroz strah, zatim kroz nemoć i na kraju kroz bes pred velikim problemom koji je sveprisutan u školama – vršnjačkog nasilja, bile su pred velikim izazovom kako se boriti protiv toga. Ali nisu odustajale. Irena je predložila radionice kroz koje bi deca otvoreno govorila o svojim emocijama, a kako profesorka engleskog jezika i pedagoški savetnik Sanja Simić de Graf ima bogato iskustvo, odmah su se složile da bi tako nešto trebalo organizovati i u ovom odeljenju u kom profesorka ne predaje, ali gde bi kroz zajednički rad mogle da osmisle nešto konstruktivno što bi pokrenulo na razmišljanje i pokrenulo decu da najpre prepoznaju a zatim i da nauče sve ono što je bitno znati vezano za ovaj veliki, najveći problem u školama uopšte. 

Pred vama je nekoliko aktivnosti realizovanih u periodu od sedam dana, koje su pažljivo osmišljene da posluže kao primer dobre prakse.

Realizatori:

Sanja Simić de Graf, profesorka engleskog jezika i književnosti i pedagoški savetnik, koordinator projekta, Radmila Lukić, učiteljica odeljenja IV3, Irena Rumiha Stanić, majka jednog učenika odeljenja IV3, Nataša Jokić Marković, član Školskog odbora ispred Saveta roditelja, Tijana Vasić, veroučiteljica Svetlana Samurović, profesorka engleskog jezika i književnosti, nastavnica engleskog u pomenutom odeljenju, Đurđina Simić, psiholog škole. 

SARADNIČKI ČAS ČOS-a (2 časa)

,,DNEVNIK DOBRIH DELA”

Aktivnosti:

1. Uvodni deo ,,Svi imamo probleme”- kratko predavanje deci da prihvate činjenicu da je sasvim u redu i da svako ima problem, ali da treba pronaći način kako konstruktivno rešavamo problem, počev od toga kome treba da se obratimo

2. Anonimno pisanje problema na ceduljice koje posle izvlačimo i zajednički rešavamo problem – cilj je da učenici krenu najpre anonimno a posle postepeno da se oslobađaju da govore o svom problemu. 

3. Izrada panoa ,,Zajedno možemo sve”- smernice kome se obratiti i kako rešavati određeni problem

4. Rešavanje problema – izvlačimo ceduljice i dajemo naše predloge rešenja. Ovde oni koji imaju određeni problem dolaze do saznanja da je svaki problem rešiv ukoliko se zajednički rešava jer se vide različita gledišta i ideje, što doprinosi boljem sagledavanju i rešavanju problema. Majke Irena i Nataša pomažu deci u rešavanju problem

Aktivnosti ČOS-a kroz korelaciju sa drugim predmetima u okviru nastavnih jedinica koje učenici rade te sedmice u školi:

1. INTEGRATIVNA NASTAVA SRPSKOG JEZIKA I ENGLESKOG JEZIKA – dramski tekst ,,Slava” Dejana Aleksića, dramatizacija gradiva i izrada panoa, koji, između ostalog uključuje ključne reči iz teksta na srpskom i engleskom jeziku

2. MATEMATIKA ,,ŠTO SE LJUBAV VIŠE DELI, VIŠE SE UMNOŽAVA”, a kako radimo površinu kocke i kvadra, u stranice kocke i kvadra upisujemo imena ljudi koji nam posebno znače, kao i ključne reči ljubavi i razumevanja

3. PRIRODA I DRUŠTVO ,,DRVO ZAHVALNOSTI”- kome smo zahvalni, kako to pokazujemo, kako to drvo ,,diše” i kako je svaka grana bitna

PREDLOŽENA AKTIVNOST RODITELJA

Majka učenika ovoga razreda Irena Rumiha Stanić zajedno sa svojim sinom predložila je upisivanje učenika u LEKSIKON, kao jedan vid jedne lepe aktivnosti koju su roditelji ovih učenika praktikovali kao deca i na taj način bolje upoznavali jedni druge, a kroz date odgovore i bolje razumevali jedni druge, šireći radost da svako može da pročita različita mišljenja kroz jednu trajnu uspomenu. 

VOĐENJE ,,DNEVNIKA DOBRIH DELA”

Pedagoška savetnica Sanja Simić de Graf, podelila je učenicima sveske, koje će učenici imenovati u ,,Dnevnik dobrih dela”. Predloženo je učenicima da na kraju svakog dana napišu svoja dobra dela u tu svesku. Ukoliko shvate da taj dan, možda, nisu učinili niti su imali prilike da učine neko dobro delo, preporuka je da zagrle nekoga ili da upute lepu reč. Na svakom času ČOS-a, par učenika će pročitati svoja dobra dela. 

Cilj ove aktivnosti je, prvenstveno, da učenik bude motivisan da čini dobra dela i da radost činjenja dobrih dela deli sa drugim učenicima, motivišući druge da čine dobro. 

LIKOVNA RADIONICA U SARADNJI SA RODITELJIMA

,,IZRADA ROBOTA”

Realizator učiteljica Radmila Lukić u saradnji sa roditeljima. Času prisustvuje psiholog škole Đurđina Simić. 

Učešće naših učenika i nastavnika u Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji i Spasovdanskoj litiji

Uči dijete prema putu kojim će ići, pa neće odstupiti od njega ni kad ostari. (PrS 22, 6)

Na veliki praznik Spasovdan, naš grad i hram Vaznesenja Gospodnjeg u Loznici proslavlja svoju hramovnu slavu, a naša deca, parohijani ovoga hrama, učenici naše škole OŠ ,,Vuk Karadžić” Loznica učinili su nas sve ponosnim što su u tolikom broju učestvovali u Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Jerotej uz sasluživanje mnogobrojnog sveštenstva. Veroučiteljica Tijana Vasić, učiteljice Željka Dejanović, Zorica Janjić, Radmila Lukić, Miroslava Vidović Mitrović, Milka Tomić i nastavnica engleskog jezika i pedagoški savetnik Sanja Simić de Graf u ovom predivnom hramu svedočile su kako su deca odgovorno i dostojanstveno učestvovala u službi, a još su se jako obradovali kad su čula božanstveno pojanje hora koji vodi njihov nastavnik a naš dragi kolega protođakon Zoran Kokanović. Potrudile su se ova deca da dočekaju našeg Vladiku spremno, pripremila su svoje radove iz veronauke, da pokažu koliko se trude, da nam svima daju obećanje i nadu da će izrasti u dobre ljude. Ova rajska atmosfera, koju ovde na zemlji najbolje može predočiti Božanska Liturgija, toliko pozitivno deluje na decu, što se može videti kako su se deca posle Liturgije radosno priključila Litiji noseći svoje radove iz veronauke.

ZAKLJUČAK

Sumirajući utiske svih aktera ovog projekta, veliko nam je zadovoljstvo da istaknemo visoku motvaciju učenika za rad i pokazan nivo empatije, razumevanja i shvatanja neophodnosti međusobnog uvažavanja i tolerancije. Ovo je jedan od planiranih projekta i bitno je naglasiti da su svi ti projekti dugoročne investicije u formiranju pozitivnih stavova da naša deca izrastu u dobre i čestite ljude i da svoje talente razvijaju ne pod pritiskom da budu najbolji učenici već kroz dobro osmišljene aktivnosti koje će jednim delom i sami kreirati da kroz zadovoljstvo u nastavi daju sve od sebe i da otkriju ono što bi oni dugogoročno mogli da doprinesu široj društvenoj zajednici. Da bi u tome uspeli, nemoguće je bez saradnje roditelja i škole. U svemu tome, deca treba da budu motivisana da u svakom svom trudu i radu koriste parametre kao što su međusobno razumevanje, tolerancija, prihvatanje različitosti i ljubav prema svakom čoveku. 

Projekat sa fotografijama možete prelistati ovde https://anyflip.com/scxpd/lzcd/

Autor: Sanja Simić de Graf, profesorka engleskog jezika i pedagoška savetnica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama