Како се каже: Христос воскресе, васкрсе, васкрсну, ускрсе…?

30 априла, 2016

Када је празник Ускрс, односно Васкрс, у питању, тешко да ће неко погрешно употребити назив овог празника, као и поздрав, јер их има различитих и скоро сви су исправни облици, једино не би било исправно нпр. „васкресе“, „воскрсе“, „воскрсну“.
vaskrsnja jaja
Да бисмо разумели зашто су исправна сва четири облика (васкрсе, васкрсну, ускрсе, воскресе), потребно је да завиримо у историју српског језика. Наиме, израз „воскресе“ је најстарији и јавља се српској редакцији старословенског, односно црквенословенског, те је то облик старог књижевног језика. „Васкрсе“ и „васкрсну“ су нешто новији облици (славеносрпски), а познато је да поједини глаголи имају по два облика аориста као и овај, а вокал „е“ се губи јер није својствен српском говорном подручју.
Затим, јављају се и облици „Ускрс“, „ускрсе“ и „ускрсну“, а ту сад долази до изражаја историјска фонетика – наиме, многи глаголи који су у црквенословенском почињали са „вас-“  у народном језику редукују тај почетни слог у вокал „у“, па тако имамо „востати – устати“, „воскрснути – ускрснути“, „воздићи, воздигнути – уздићи, уздигнути“ и сл.
Такође, ваљало напоменути и да су облици „Христ“ и „Христос“ дублети; „Христ“ је више народски израз, својствен српском језику, а „Христос“ је грцизам, и користио се у црквенословенском.
Званични правопис дозвољава све облике, па убудуће, ако се неко буде правио паметан (паметним) пред вама, слободно се и ви направите још паметнијим.
Христос васкрсе!
И. Ж.

 
Извор: pravopis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама