Сво време или све време?

12 августа, 2015

Правилно је рећи све време, никако сво време. Иако је ово потоње дубоко укорењено у свакодневни говор и звучи као да баш тако треба да се изговара, није правилно.

Nemojte govoriti detetu da se svo umazalo,Заменица сав (која је у ствари придев) у средњем роду је све. Мења се по заменичкој промени: све-свега-свему-све-свим-свему у једнини и сва-свих-свима-свих-свима-свима у множини. Ово е у све је остатак из давних времена кад је заменица све имала облик все.

Дакле, заменица сав у средњем роду гласи све, па ће правилно бити све време, све троје, све покућство… У даљој деклинацији биће свег, свем… Док ће примери свог, свом… бити неправилни.

Све време седим код куће и учим.

Током бројних ратова нестало ми је све покућство.

Чак ћете рећи и да се дете све умазало, никако да се дете сво умазало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Сво време или све време?"

  1. Stanoje каже:

    Znam da je Slobodan Milošević, kad se pisala enciklopedija, prvi rekao:”Sve vreme” i tako uđe u enciklopediju, kao i što reče:”Sveeega”, ali to nekako ne bi prihvaćeno, a poltronisalo mu se dotle da je bilo otužno slušati šta “vrsni jezičari” rade.
    Da li sa kahže: ovo dete, ovo rublje, ovo vreme, ili ove dete, ove rublje, ove vreme?
    Samim tim i “dete se svo isprljalo” a ne “dete se sve isprljalo”, pa tako i “svo vreme čekam”, a ne “sve vreme čekam”, kako nam preporučuju o i koji su verovatno zadrti Miloševićevci.
    Poltronisalo se i Miri Marković, pa su i neke njene “izmišljotine” ušle u enciklopediju srpskog jezika.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама