Како се ломи дечји дух – видео од четири минута који отвара очи

Да ли сте икад стали и размислили – како наши мали гестови, начин на који говоримо, тон и гестикулација – утичу на децу? Нашу децу, децу коју срећемо у пролазу, децу којој смо васпитачи, учитељи?

Видео у наставку траје мање од четири минута, а довољно да вам отвори очи. Како изгледа дан једног детета у свету одраслих људи и како им, заправо, свет одраслих може сломити дух, а да то и не примете.

Овај начин опхођења према деци некад је сматран нормалним, а чак и данас су многи склони да кажу да се превише бавимо дечјим осећањима и да се то раније није радило. Није, јер нисмо знали. Није, а да јесте, можда би свет данас био бољи.

У видеу је приказан један дан у школи из перспективе малог ђака. Он свој дан почиње са узбуђењем и ентузијазмом (а дан је, заправо, метафора читавог процеса одрастања и школовања), а начин на који се према њему опходе одрасли – обесхрабрује га полако.

„Јесте ли видели како ме игнорише? Зашто? Школа је за нас већ тешка, сама по себи. Шта мислите, како се осећамо кад нас не примећујете? Не верујете ми? Па погледајте.

Сваки пут кад нас игноришете, вичете на нас или нас ућуткујете, одузимате нам могућност да будемо бољи. Мало по мало.

Ако тако треба да изгледа образовање, онда смо у невољи.

Фредерик Даглас је рекао: ‘Једном кад научиш да читаш, заувек ћеш бити слободан.’ А како ствари сад у школи стоје, двоје од троје нас никада неће знати СТВАРНО да читају. А не мора бити тако“

У другом делу видеа види се како мале промене у понашању, неки осмех, благ поглед и разумевање, у учионици и ван ње, могу улити оптимизам и променити начин на који дете посматра школу данас.

„Свако кога сретнемо током дана може учинити нешто да се осетимо боље. Говорите СА нама, а не нама. Научите нас ономе што треба да знамо. Тако ћемо постати паметнији. А кад с нама причате и учите нас, нека то буду све веће и важније речи. Речи које ћемо користити да читамо и разумемо. И које ће нас одвести на места на која никад не бисмо стигли – да није било вас.

А шта је то што можете да урадите? Учите и ви. Стално. Да бисте могли да нас изазовете да будемо бољи и дамо све од себе.

Охрабрите нас.

Разумејте нас.

Помозите нам да пронађемо свој унутрашњи глас. Да бисмо постали баш оно што треба да будемо.

И, зашто уопште желите да нас ућуткате?“

Погледајте видео и размислите. Вреди.