Како се развија љубав према читању (у шест корака)

12 новембра, 2021
Како да код деце развијете љубав према књизи: Читалачки маратон враћа веру у читање

Развијање читалачких навика, али и разумевање прочитаног дела, веома је важно за развој деце још у најранијем узрасту. Оно представља основу за усвајање многих других вештина неопходних за живот и рад у 21. веку. Уз књигу деца проширују речник, унапређују комуникацијске способности, побољшавају памћење и концентрацију. Додатно, подстичу и развијају машту и критичко мишљење. Осим тога, читање са децом у раном детињству негује осећај сигурности и привржености. 

Чини се да је, ипак, у време убрзаног развоја дигиталних технологија развијање љубави према књизи постало изазов и за родитеље и за децу.

Како да помогнете детету да развије читалачке навике?
  • Подстичите децу да читају наглас. На тај начин деца читају спорије, што им даје више времена за обраду онога што прочитају и помаже им да боље разумеју текст.
  • Понудите деци књиге примерене њиховом узрасту.
  • Ограничите деци време проведено испред екрана.
  • Омогућите им посебно место за читање у свом дому.
  • Дајте добар пример деци читајући књиге, новине или часописе.
  • Створите им навику редовног одласка у библиотеку.
Књижевни конкурси могу бити одличан подстицај

Један од начина да се код деце пробуди љубав према читању и да се мотивишу да зароне у свет маште могу бити и наградни конкурси

На пример, како би подигла свест о значају читања, Издавачка кућа Klett покренула је пре пет година друштвено одговорну акцију Читалачки маратон. Ова идеја је са одушевљењем прихваћена у основним школама широм Србије. Циљ саме акције, осим афирмације и неговања читања, јесте и подршка домаћим ауторима који желе да пишу за младе.

Зашто баш Читалачки маратон

Према речима Драгане Ћећез Иљукић, чланице стручног жирија, Читалачки маратон развија читалачке навике и компетенције ученика како би се подстицао когнитивни развој, вршњачка интеракција, љубав према читању, развој говорних вештина, критичко мишљење и развој естетске осетљивости.

„У романима за младе ученици се могу срести са својим вршњацима унутар књижевног света. Ликови имају исте дилеме, иста питања, изазове и препреке које их често избаце из равнотеже и чине да се запитају због чега је овај свет често такав да би из њега пре побегли него ушли у борбу за било шта у њему. Кроз романе које ученици могу да обрађују у Читалачким клубовима књижевност потврђује да нас она страна истине која приводи стрпљењу, промишљању, емпатији, често оснажује у уверењима и учи да је живот у ствари сасвим фантастичан, упркос чињеницама које такав став стално оповргавају.

То је оно што се може пронаћи у романима из едиције Читалачког маратона. Са ким одрасташ? Ко су твоји пријатељи? Да ли су коментари родитеља бесмислени? Како преживети дане када родитељи одлуче да се разведу? Да ли је једноставно разумети супротне стране? Зашто је лето право време за најлепше авантуре? Ово су само неке од тема о којима се кроз романе за младе у свих пет досадашњих едиција Читалачког маратона проговара”, објашњава саговорница.

Поводом петог јубиларног Читалачког маратона, Издавачка кућа Klett ове године је, на велико одушевљење ученика, организовала и наградни конкурс Летњи читалачки маратон. Он је, осим развијања читалачких навика, имао циљ да подстакне и развијање вештина писања, цртања и употребе дигиталних технологија.

Инспирисани омиљеним романом из едиције Читалачки маратон, више од 2.000 основаца из целе Србије такмичило се у три категорије: литерарни, ликовни и дигитални конкурс.

Без обзира на то на који начин мотивишете децу да читају, покушајте да им објасните да животно путовање почиње управо окретањем странице књиге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама