Како слаткишима уништавате своју децу

25 марта, 2016

Веома је битно да свом детету од малих ногу усадите здраве навике у исхрани; међутим, постоји доста мајки којима је „слатко“ да дете једе слаткише, и не разумеју колику штету наносе сопственом детету на дуже стазе.
Грубо речено, шећер затупљује. Шећер уништава концетрацију и способност учења.

Давајући свом детету слаткише у веома раном периоду, детету стварате навику да воли само слатку храну, а поред тога му у организму гомилате токсине који ће му правити проблеме касније у животу. Само зато што се последице нечега не виде одмах, не значи да се никада неће ни појавити.

Шећер и зуби

Посластице, као што су слаткиши (овде спада и кекс на којем смо „сви одрасли, па нам ништа не фали”), чоколада и суво воће, садрже велике количине шећера. Процеси који воде до каријеса почињу оног тренутка када Ваша беба постане изложена шећеру. Шећер појачава раст бактерија и киселина које узрокују каријес. Неки просек када избијају први зуби је између 6 и 9 месеци, мада неким бебама избијају раније, а дешава се чак и да се беба роди са зубом, или два. Небитно колико зуба Ваша беба има, добиће каријес. Додатно, рано увођење слаткиша код детета касније може довести до претераног конзумирања истих. Практично, ви од свог детета правите зависника о шећер, који се сматра једном од 4 беле смрти (шећер, со, брашно и маст).

Здравље

Слаткиши су калоријски јака храна, пуна шећера а без икаквих здравих нутријената, као што су протеини, витамини и минерали. Вашој беби, која свакодневно расте, потребна је избалансирана исхрана која ће јој пружити све намирнице неопходне за раст и развој, а тога у слаткишима НЕМА. Рано давање слаткиша може имати озбиљне последице касније у животу. Слаткиши су препуни празних калорија и могу утицати на повећање телесне тежине. Гојазност код деце је и у Србији постала велики проблем (у последњих неколико година је гојазност код деце порасла за 13 одсто!); гојазност је здравствено стање које повећава ризик од високог крвног притиска, дијабетеса, спавачке апнеје, масне јетре.

Препоруке

Не саветује се давање слаткиша детету пре друге године, и наравно, што ређе и после тога. У супротном, доживотно га можете упропастити тиме што ћете га од малих ногу научити да буде зависник о шећер, покварићете му оброке (неће желети да једе поврће, воће, и зашто би кад није довољно слатко?!).
Вашој беби су потребне намирнице високог квалитета, као што је свеже воће, поврће, месо, житарице, које садрже веома битне витамине, минерале и протеине који су изузетно важни за физички и ментални развој вашег детета.
Постоје истраживања која доказују да рани и константни унос шећера на дуге стазе уништава концентрацију и способност за учење.
Прве три године живота, дете ће се развијати, физички и ментално, у односу на то каква му је исхрана. Мислите о томе.
Извор: Немајка блог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама