Чега ће се наша деца сећати кад порасту

Tата Дејв Вилис рођењем петог детета постао је носталгичан и вратио се у своје детињство. Схвативши да је као родитељ и сам често оптерећен многим неважним стварима, на свом блогу је написао списак ствари које свако дете неминовно носи из детињства.

deca-porodica-roditeljstvo-sreća
Canva

Уколико сте се запитали шта је оно чега ће се ваше дете сећати ево неколико ствари која ће им се сигурно урезати у памћење:

Тренуци када су се осећали сигурно и заштићено (или обратно)

Свако дете је у срцу рањиво и потребна му је заштита. Ваша деца ће се памтити када сте јурили чудовишта испод њихових креветића или их чврсто држали када их пробуди кошмар, али такође ће памтити и када вас је ваш темперамент преобратио у чудовиште од кога страхују. Неминовно је да ће нас деца понекад видети љуте, али трудите се да се увек осећају сигурно и заштићено кад год су у вашој близини.

Тренуци када су имали сву вашу пажњу

Деца мере љубав пре свега на основу пажње коју им поклањамо. Тренуци када прекинете да радите нешто и са њима изађете напоље да се добацујете лоптом или једноставно направите чајанку на коју ће бити позване све меде и лутке, то је нешто што ће им се урезати у сећање целог живота. Увек нађите времена за мале ствари које ћете радити са својом децом, јер на крају, то ће бити тренуци који су најбитнији.

Начин на који се ви и ваш партнер опходите један према другом

Деца свој поглед на љубав највећим делом формирају гледајући како се мама и тата опходе један према другом. Трудите се да имате брак који ће им пружити пример и због којег ће и сами пожелети да једног дана ступе у исти. Пружите им сигурност која долази из вашег односа пуног поштовања, љубави и комуникације.

Ваше речи подршке и ваше речи критике

Дететово срце је попут цемента и утисци стечени у најранијем детињству се временом стврдну. Они ће засновати свој осећај идентитета, способности, па чак и самопоштовања, углавном на основу речи које им упућујете у најранијем узрасту. Део нашег родитељског посла је да исправимо и дисциплинујемо, али увек се трудите да ваше речи буду изговорене са пуно љубави, охрабрења и позитивности.

Породичне традиције

Деца воле спонтаност, али такође имају и потребу за превидљивошћу. Они ће се увек сећати било какве традиције коју ви сами створите, било да је то породично гледање филма недељом увече или играње неке друштвене игре, место на које породично путујете када желите да побегнете од градске вреве и свакодневнице, начин на који прослављате рођендане и посебне догађаје. Овакве ствари остаће заувек у сећању, а вероватно је да ће и ваши унучићи уживати у истим породичним активностима.

Извор: yumama