Kako smo od “ne znam” došli do “nzm” i kako da deca odmalena uče da pišu i govore pravilno

24 novembra, 2019

Volimo da verujemo da je srpski jezik, sa svim padežima i glasovnim promenama jedan od najtežih na svetu. I zaista, ima mnogo onih koji prođu kroz čitavo školovanje, završe visoke škole, pa opet prave greške u govoru i pisanju. A jezička kultura je nešto što moramo da negujemo i to od prvih dana škole. Ako deca razumeju da je važno kako će se izražavati, da nije svejedno da li će napisati “neznam”, “nzm” ili “ne znam”, onda smo pola posla uradili. Ostaje da im pružimo šansu da uče na zabavan i slikovit način, koristeći kvalitetne materijale za vežbanje.

Evo nekoliko predloga.

Jezičke školice (1-4)

Zbirke radnih listova iz jezika i književnosti koje učenicima pomažu da čitanjem različitih tekstova i rešavanjem zadataka ovladaju veštinom korišćenja različitih strategija u osvajanju novih znanja iz jezika i tumačenju slojeva teksta. Zadaci različitih nivoa težine namenjeni su uvežbavanju i proveri čitalačkih sposobnosti, odnosno razumevanju pročitanog. Zahtevima se ispituju učenikova znanja i umeća iz čitanja, gramatike i pisanja.

Zbirke su koncipirane tako da svaki učenik može da napreduje, ali i da se vraća težim zadacima, već prema interesovanjima i mogućnostima u određenom trenutku.

Kontrolne vežbe srpski jezik (1-4)

Kontrolne vežbe iz srpskog jezika namenjene su učenicima od prvog do četvrtog razreda i služe za proveru znanja i veština u oblastima – jezik, čitanje s razumevanjem i pisanje. Zbirke za svaki razred se sastoje od dva dela. Prvi deo svake zbirke sadrži kontrolne vežbe (za grupu A i grupu B). Drugi deo zbirke sadrži: tabele sa opisom znanja i veština koji se ispituju u određenoj vežbi, rešenja zadataka, predložen način bodovanja svakog zadatka, kao i predložen broj bodova potrebnih za određenu ocenu.

Nove kontrolne vežbe za prvi i drugi razred

Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi i drugi razred osnovne škole usklađene su s novim nastavnim planovima i programima za ova dva razreda.

Ove kontrolne vežbe su namenjene proveri znanja i veština u oblastima književnost, jezik i jezička kultura. Vežbe omogućuju nastavnicima da provere koliko su učenici savladali određeno gradivo, učenicima da provere svoje znanje, a roditeljima – da prate napredak deteta.

Osim za proveru znanja, Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za drugi razred mogu se koristiti i za vežbanje na časovima u školi i za rad kod kuće.

Primer kontrolnog zadatka za drugi razred, po novom planu i programu:

Download (PDF, 461KB)

Zbirka sadrži 12 kontrolnih vežbi za grupu A i 12 kontrolnih vežbi za grupu B. Vežbe su grupisane u tematske celine, sa zadacima različitih tipova.

Kog god “saveznika” da odaberete u borbi protiv jezičke nekulture, znajte da je lični primer i način na koji se govori u kući i školi najvažniji za dete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama