Kako svađa roditelja utiče na psihu deteta

23 aprila, 2017

Istraživanje Univerziteta Jork pokazalo je da deci razvedenih roditelja više štete roditeljske svađe tokom braka nego sam razvod, piše britanski list Telegraf.

Foto: Canva

Deca koja u svojim domovima svedoče svađama imaju 30 odsto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge dece.

Ranije istraživanje Univerziteta Suseks objavljeno prošle godine pokazalo je da nerešeni sukob roditelja može snažno uticati na rani razvoj deteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Naučnici ističu da problem nije u samoj svađi nego u nerešenom sukobu jer deca moraju znati kako se spor može razrešiti kako bi se nastavio život.

Konstantan sukob roditelja može uticati na dečje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih veština i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može uticati na njihovu sposobnost stvaranja veza a takođe može uticati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest meseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

Kod dece svih uzrasta destruktivni uticaj roditeljskih svađa može se manifestovati agresivnim ponašanjem, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, teskobom, depresijom i u izuzetnim slučajevima suicidnim mislima, navode stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Priče o napuštenoj deci koje nas teraju da se duboko zamislimo
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama