Како свађа родитеља утиче на психу детета

23 априла, 2017

 
Истраживање Универзитета Јорк показало је да деци разведених родитеља више штете родитељске свађе током брака него сам развод, пише британски лист Телеграф.

Деца која у својим домовима сведоче свађама имају 30 одсто веће изгледе развити проблеме у понашању од друге деце.
Раније истраживање Универзитета Сусекс објављено прошле године показало је да нерешени сукоб родитеља може снажно утицати на рани развој детета, његово ментално здравље и изгледе за успех у одраслом животу. И то важи без обзира на то јесу ли родитељи заједно или су раздвојени.
Научници истичу да проблем није у самој свађи него у нерешеном сукобу јер деца морају знати како се спор може разрешити како би се наставио живот.
Koнстантан сукоб родитеља може утицати на дечје ментално здравље, развој социјалних вештина и емотивну стабилност, академски развој и може утицати на њихову способност стварања веза а такође може утицати на физичко здравље, показало је то истраживање.
Бебе старе само шест месеци показују снажније физиолошке симптоме стреса попут убрзаног рада срца као одговор на свађу родитеља у односу на свађе одраслих особа које нису њихови родитељи.
Kод деце свих узраста деструктивни утицај родитељских свађа може се манифестовати агресивним понашањем, непријатељстава и насиља, помањкањем самопоуздања, тескобом, депресијом и у изузетним случајевима суициднимм мислима, наводе стручњаци.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама