Како свађа родитеља утиче на психу детета

Истраживање Универзитета Јорк показало је да деци разведених родитеља више штете родитељске свађе током брака него сам развод, пише британски лист Телеграф.

Foto: Canva

Деца која у својим домовима сведоче свађама имају 30 одсто веће изгледе развити проблеме у понашању од друге деце.

Раније истраживање Универзитета Сусекс објављено прошле године показало је да нерешени сукоб родитеља може снажно утицати на рани развој детета, његово ментално здравље и изгледе за успех у одраслом животу. И то важи без обзира на то јесу ли родитељи заједно или су раздвојени.

Научници истичу да проблем није у самој свађи него у нерешеном сукобу јер деца морају знати како се спор може разрешити како би се наставио живот.

Koнстантан сукоб родитеља може утицати на дечје ментално здравље, развој социјалних вештина и емотивну стабилност, академски развој и може утицати на њихову способност стварања веза а такође може утицати на физичко здравље, показало је то истраживање.

Бебе старе само шест месеци показују снажније физиолошке симптоме стреса попут убрзаног рада срца као одговор на свађу родитеља у односу на свађе одраслих особа које нису њихови родитељи.

Kод деце свих узраста деструктивни утицај родитељских свађа може се манифестовати агресивним понашањем, непријатељстава и насиља, помањкањем самопоуздања, тескобом, депресијом и у изузетним случајевима суицидним мислима, наводе стручњаци.