Пре поласка у вртић: шта родитељ треба да уради да би адаптација протекла лакше

2 септембра, 2021

Полазак детета у вртић код родитеља ствара страхове, сумње и бојазан посебно уколико се дете пре тога није одвајало од њих. Истина, ово је сасвим ново раздобље у животу тако да би родитељи уместо стрепње требало да се фокусирају на квалитетну припрему. Родитељи су свакако срећни јер је њихов малишан стасао за полазак у вртић, али неретко се дешава да неспремни дочекају овај тренутак. Имајте у виду да је полазак у вртић велики корак за ваше дете, било да креће у јаслице или предшколско, а ваша главна улога је да му помогнете да прихвати и да се навикне на све промене које га тамо очекују.

Промените рутину пре поласка у вртић

Најмање недељу дана пре поласка у вртић можете почети са променом рутине. Најпре тако што ћете навикавати дете да у иде у кревет и да устаје у исто време. Реч је о привидној рутини, али ће свакако помоћи детету да се лакше прилагоди на све новине које га очекују. Нормално је да дете има највише поверења у родитеље тако да ће много лакше прихватити промене уколико се дешавају у породичном окружењу. На тај начин ће се много лакше адаптирати на нову средину и нове околности. Истовремено уводећи промене разговарајте непрестано са дететом. Питајте га да ли се радује поласку у вртић, да ли жели да упозна нове другаре и непрестано му понављајте да ћете сваког дана доћи по њега чим завршите са послом. Ово је веома битно, јер деца у том узрасту имају страх од остављања, тако да пре него што крене у вртић мора бити апсолутно сигурно у вас.

Посетите вртић заједно са дететом

Уколико је могуће заједно са дететом посетите вртић неколико дана пре него што дете треба да пође. Заједно са васпитачицама покажите детету просторије у којима ће боравити, играчке којима ће се играти и уопште окружење у ком ће боравити. Такође је важно, уколико је могуће, да се дете тада упозна са васпитачицом. Пажљиво одаберите време за посету вртићу. Важно је да дете буде наспавано и сито како не би било нервозно и плачљиво.

Ставите акценат на развој социјалних вештина

Обавезно порадите на социјалним вештинама свог детета. Дете ће у вртићу бити у интеракцији са другом децом, тако да ће се много лакше адаптирати уколико оствари успешну комуникацију са њима. При упису у вртић се не захтевају никаква претходна знања ни вештине, али свакако би било добро да заједно порадите на њима кроз свакодневне активности. На тај начин ће се дете осећати лепше и сигурније. Кроз игру можете учити боје или пребројавати предмете које пакујете. И што је веома важно, причајте са дететом што више и што чешће јер је то најбољи начин да се ослободи и оствари успешну комуникацију са другима.

Током периода адаптације ви морате бити јаки

Ово је изузетно важан корак који морате предузети како бисте припремили дете да опуштено остаје у вртићу. Врло вероватно да ће вам се у почетку дешавати да дете у вртићу остаје уплакано. Знамо да је то један од најтежих момената, али морате пронаћи снагу како бисте пребродили тај период, а притом остали јаки и позитивни. Будите одлучни али нежни, јер ћете само тако детету пружити апсолутну подршку да остане у вртићу. Поновите му да ће бити окружено другарима, да ће се васпитачице лепо бринути о њему и обавезно му реците у које време ћете доћи по њега.

Некада то може бити после ручка, некада после спавања. И то, без изузетка, поштујте. Као што не смети дозволити себи сажаљење тако не смете дозволити ни бес усмерен према детету, јер ћете тако додатно повредити његова осећања и додатно погоршати ситуацију.

У сваком тренутку имајте на уму да ће ваше дете бити збринуто на најбољи могући начин а што је најважније, убрзо након вашег одласка уместо суза ће се појавити осмех.

Испоштујте оно што сте обећали и дођите по дете у договорено време. Немојте каснити и дочекајте га са осмехом и загрљајем желећи да чујете како је протекао дан у вртићу.

Аутор: Славица Бијелић, учитељица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама