Kako sve direktori škola pravdaju SUMNJIV USPEH ĐAKA na maloj maturi

6 jula, 2017

Testovi završnog ispita iz nekoliko osnovnih škola iz Raškog, Nišavskog i Pčinjskog okruga analiziraju se u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, kako bi se utvrdilo da li su tako dobro postignuti rezultati učenika posledica neregularnosti tokom ispita.

– Dokumentacija iz sva tri okruga je kod nas, pregledamo je i sastavljamo izveštaj koji ćemo do kraja ove radne nedelje poslati Ministarstvu prosvete. Čak i ako se utvrde nepravilnosti, sumnjam da je opcija da se završni ispit ponavlja, jer bi to bio korak unazad sada kada je u toku upis u srednje škole – kaže Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Nišavski okrug treći po rezultatima
Nišavski okrug je po ostvarenim rezultatim na maloj maturi na trećem mestu u Srbiji.
– Visoki rezultati su pobudili sumnje da je bilo prepisivanja ili da su čak i nastavnici pomagali malim maturantima u tim školama u Nišavskom okrugu. Testovi se proveravaju u niškim osnovnim školama: “Sveti Sava”, “Čegar”, “Dušan Radović”, “Car Konstantin”, “Ratko Vukićević”, “Kole Rašić” i “Učitelj Tasa”. Na proveri su i OŠ “Dušan Tasković Srećko” u Sićevu, OŠ “Vožd Karađorđe” u Aleksincu i “Stojan Živković Stole” iz aleksinačkog sela Trnanje. Još nisu stigli rezultati sa provere, tako da nije poznato da li je zaista bilo zloupotrebe u tim školama – priča za “Blic” dobro upućen izvor.
Ministar prosvete Mladen Šarčević naredio je hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u školama čiji učenici su imali sumnjivo dobre rezultate na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanom testu, pišu “Večernje novosti”.
Direktori se pravdaju takmičenjenima i bogatim učenicima
Neki od direktora, dodaje izvor, odlične rezultate svojih osmaka su pravdali i činjenicama da je veliki broj učenika učestvovao na republičkim takmičenjima, kao i time da im se škole nalaze u delovima Niša gde stanuju bogatije Nišlije koje su plaćale skupe privatne profesore da im pripremaju decu.
Nijedan od direktora osnovnih škola iz Nišavskog okruga nije želeo da komentariše optužbe i to što se proverava završni ispit u njihovoj školi.
Novi Pazar: I prošle godine sumnjali, ali sve je bilo u redu
Prema nezvaničnim saznanjima “Blica”, vanredna inspekcija Ministarstva prosvete uzela je iz 10 škola u Novom Pazaru i jedne u Tutinu testove sa male mature kako bi proverila zbog sumnje na neregularnosti prilikom polaganja završnog ispita.
Direktor Osnovne škole “Bratstvo” Dejan Kulundžić potvrdio je da su predstavnici Ministarstva prosvete uzeli testove iz njihove škole.
– I prošle godine su uzimali testove i vršili proveru, ali nikakve nepravilnosti nisu pronađene. Siguran sam da će rezultat provere i ove godine biti isti, pogotovo jer je nadzor nad polaganjem završnog ispita u našoj školi vršilo 16 nastavnika i četiri supervizora koji su svojim potpisima potvrdili da je mala matura sprovedena regularno – kaže direktor najveće osnovne škole u Novom Pazaru.
Pored ove škole, prema nezvaničnim saznanjima, pod lupom Ministarstva prosvete nalaze se i “Vuk Karadžić”, “Rifat Burdžović Tršo”, “Stefan Nemanja”, “Meša Selimović”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Halifa bin Zajed al Nahjan”, “Ćamil Sijarić”, “Avdo Međedović” i “Desanka Maksimović”, kao i “25. maj” u Tutinu.
Podneću ostavku ako sam kriv
Načelnik Školske uprave u Novom Pazaru Mensur Memić rekao je danas da će podneti ostavku ukoliko se utvrde nepravilnosti u njegovom radu tokom polaganja male mature.
– Ne znam da li je neko od nastavnika tokom polaganja uradio nešto van propisa, jer meni nisu prijavljene primedbe. Ako se utvrde propusti, neko treba da odgovara – rekao je Memić za radio “Sto plus”.
Vranje: Na proveri testovi 12 škola
Zbog sumnje u prepisivanje i varanje na završnom testu male mature, na spisku Ministarstva prosvete našlo se 12 osnovnih škola u sedam opština Pčinjskog okruga.
Predsednik okružne Komisije za sprovođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole Jovica Stevanović izjavio je da je resorno ministarstvo zbog provere tražilo zaspisnike od školskih uprava osmoletki iz Vranja, Trgovišta, Bujanovca u Surdulice.
– U sedam opština Pčinjskog okruga završni ispit polagalo je 2.308 učenika završnog razreda. Po nalogu resornog ministarstva prikupili smo i testove iz pomenuzih 12 škola juga Srbije poslali Zavodu za kontrolni pregled,rekao je Jovica Stevanović.
“Lov na veštice”
Ministar prosvete Mladen Šarčević, poručio je još prvog dana polaganja male mature svima koji prepisuju i dopisuju rešenja da će pokrenuti “lov na veštice”, naglašavajući da se to odnosi na odrasle.
– Postupak provere je u toku u 28 škola u tri okruga. Dok ne bude okončan i ne budu poznati rezultati Ministarstvo neće izlaziti u javnost sa imenima škola – kažu iz Ministarstva prosvete i dodaju da će se po dobijanju analize odlučiti o daljim koracima.
Ekipa „Blica“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Kako sve direktori škola pravdaju SUMNJIV USPEH ĐAKA na maloj maturi

 1. Maša kaže:

  Vidi direktora, “bogati roditelji…skupi profesori”! Ovaj je garant iz D.R. iz Niša! Oni su najveci prevaranti na zavrsnim ispitima!

 2. Đorđević kaže:

  Centralne niške škole, krem osnovnoškolskog obrazovanja, godinama unazad organizovano dopunjavaju svakodnevne propuste u nastavi prepisivanjem na završnom ispitu. Ne znam šta se od dežurnih nastavnika.očekuje u vreme kada su oni, po odluci ministra, na stručnom usavršavanju. To najbolje govori o stanju u našem školstvu. Dežuraš – dobiješ 8 bodova, supervizuješ dobiješ 12.

  1. Tanja kaže:

   Đorđević,zbog sprečavanja prepisivanja dežuraju osobe “na stručnom usavršavanju”.Zna se po rešenju koje su obaveze dežurnih.Pogledajte rezultate učenika na proveri u-seoskoj u ŠU Niš.Identično urađeni testovi srpski i matematika…nenormalni proseci.Zbog ovih situacija smena Ilića i centralne upisne komisije u Nišu.Dežurstvo ti nama , mi kod vas!Supervizor-funkcija kobajagi,iste osobe šefuju,odgovornost nula.Dežurni treba da budu profesori iz srednjih škola a pregled testova u “jednom centru”.Tačno je da se učenici dodatno pripremaju.

 3. E kaže:

  Ko je boravio u školama za vreme polaganja?Ko osim školske komisije i dežurnih “ima pravo”da u tom terminu bude u školi?E pa sad su rezultati tih škola”najbolji”!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama