Kako teče razvoj glasova kod dece

april 20, 2018

Razvoj izgovora glasova kod svakog deteta je individualan i postupan . Neka deca vrlo lagano i pravilno izgovaraju sve glasove dok druga imaju teškoće tokom njihovog savladavanja. Usvajanje izgovora glasova odvija se po određenom razvojnom redosledu.

Foto: Canva

Neki glasovi usvajaju se pre ostalih. Fonološka sposobnost omogućava razlikovanje glasova prema određenim akustičkim osobinama. Glasovi koji su motorički i akustički jednostavniji za izgovor se pre usvajaju.

Tako bi dete od tri godine pravilno trbalo da izgovara sve vokale kao i glasove M, P, B, J, T, D, K, G, N, NJ, V, F, H.
Na uzrastu od 3,5-4,5 godine glasove S,Z, C, Š, Ž, L.
Između 4,5 i 5 usvajaĆ, Č, DŽ, Đ,LJ, R.

Sa 5,5 godina dete bi trebalo da izgovara pravilno sve glasove maternjeg jezika.

Tako npr. oblikovanje glasa Č ide razvojnom linijom od glasa T preko glas C do glasa Č. Pa je tako MAČKA prvo MATKA, pa MACKA i na kraju MAČKA. Isto tako RIBA bi prvo bila IBA, pa JIBA, pa LIBA i na karaju RIBA.

Kao što sam već napomenula, u tekstovima koji obrađuju Norme urednog razvoja, moguća su odstupanja od pravilnog izgovora glasova koja se mogu tolerisati do određenog perioda. Više pročitajte na: Norme urednog razvoja uzrast 3, 4 i 5 godina.
Zašto je važno da se obratite logopedu što ranije?

Nepravilan izgovor glasova je loša navika koju treba na vreme korigovati. Nekim roditeljima je simpatično to što dete ne izgovara glasove pravilno i kada kaže wiba ili jiba umesto riba ili kada se mazi i tepa npr „Bas si sjatka“. Rečenica tipa „Prerano je za logopeda“ uglavnom nosi poruku da je pravo vreme za posetu logopedu. Činjenica je da vežbe imaju veću uspešnost i kraće traju što se ranije obratite za pomoć. Što se više odlaže odlazak kod logopeda teže je korigovati takav govor i sam tretman duže traje. Poremećaje izgovora glasova potrebno je ispraviti u ranom detinjstvu kako se dete sa polaskom u školu ne bi susrelo sa dodatnim teškoćama kao što su teškoće u savladavanju čitanja i pisanja, a neretko i sa zadirkivanjem i ruganjem od strane vršnjaka što može narušti samopouzdanje i stvoriti emotivne probleme kod deteta. Zato dragi roditelji preuzmite odgovornost i odvedite dete kod logopeda na vreme.

Autor teksta : Sanela Raičević – Dipl.defektolog-logoped

Izvor: decijapsihologija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama