Kaко тече развој гласова код деце

20 априла, 2018

Развој изговора гласова код сваког детета је индивидуалан и поступан . Нека деца врло лагано и правилно изговарају све гласове док друга имају тешкоће током њиховог савладавања. Усвајање изговора гласова одвија се по одређеном развојном редоследу.

Foto: Canva

Неки гласови усвајају се пре осталих. Фонолошка способност омогућава разликовање гласова према одређеним акустичким особинама. Гласови који су моторички и акустички једноставнији за изговор се пре усвајају.

Тако би дете од три године правилно трбало да изговара све вокале као и гласове М, П, Б, Ј, Т, Д, К, Г, Н, Њ, В, Ф, Х.
На узрасту од 3,5-4,5 године гласове С,З, Ц, Ш, Ж, Л.
Између 4,5 и 5 усвајаЋ, Ч, Џ, Ђ,Љ, Р.

Са 5,5 година дете би требало да изговара правилно све гласове матерњег језика.

Тако нпр. обликовање гласа Ч иде развојном линијом од гласа Т преко глас Ц до гласа Ч. Па је тако МАЧКА прво МАТКА, па МАЦКА и на крају МАЧКА. Исто тако РИБА би прво била ИБА, па ЈИБА, па ЛИБА и на карају РИБА.

Као што сам већ напоменула, у текстовима који обрађују Норме уредног развоја, могућа су одступања од правилног изговора гласова која се могу толерисати до одређеног периода. Више прочитајте на: Норме уредног развоја узраст 3, 4 и 5 година.
Зашто је важно да се обратите логопеду што раније?

Неправилан изговор гласова је лоша навика коју треба на време кориговати. Неким родитељима је симпатично то што дете не изговара гласове правилно и када каже wиба или јиба уместо риба или када се мази и тепа нпр „Бас си сјатка“. Реченица типа „Прерано је за логопеда“ углавном носи поруку да је право време за посету логопеду. Чињеница је да вежбе имају већу успешност и краће трају што се раније обратите за помоћ. Што се више одлаже одлазак код логопеда теже је кориговати такав говор и сам третман дуже траје. Поремећаје изговора гласова потребно је исправити у раном детињству како се дете са поласком у школу не би сусрело са додатним тешкоћама као што су тешкоће у савладавању читања и писања, а неретко и са задиркивањем и ругањем од стране вршњака што може нарушти самопоуздање и створити емотивне проблеме код детета. Зато драги родитељи преузмите одговорност и одведите дете код логопеда на време.

Аутор текста : Санела Раичевић – Дипл.дефектолог-логопед

Извор: decijapsihologija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама