Veoma je važno na vreme prepoznati i sprečiti rane simptome dehidracije kod najmlađih

5 juna, 2018

Bilo da smo na poslu ili kod kuće, desi se da zaboravimo da redovno uzimamo tečnost. Vrlo je lako uneti se u posao, knjigu ili film i ni ne primetiti da je prošlo već nekoliko sati od kada smo popili poslednju čašu vode. Iako je ovo veoma nezdrava navika kod odraslih, kod najmlađih neredovna hidracija može dovesti do zdravstvenih komplikacija, naročito tokom toplih prolećnih i letnjih dana.
Da bi se organizam najmlađih pravilno razvijao, pored hrane, sna i fizičke aktivnosti, potrebno je da im svakodnevno obezbedimo dovoljan unos vode. Pored redovnih obroka i sna, posebno bi trebalo voditi računa o rasporedu unošenja tečnosti, jer je organizam beba i dece u periodu intenzivnog rasta i razvoja veoma osetljiv.
Najbezbedniji način za svakodnevnu hidraciju beba i dece je proverena i čista negazirana voda sa niskim sadržajem minerala. U prvim mesecima bebinog života, ako dojenje nije moguće, preporuka je da se adaptirano mleko priprema sa nisko-mineralnom flaširanom vodom, dok je od šestog meseca potrebno dati bebi po nekoliko gutljaja vode dnevno između podoja ili obroka, tako da dnevni unos odojčadi bude od 800ml do 1000ml tečnosti. Od svoje prve do treće godine, deca bi trebalo da unose od 1100ml do 1300ml tečnosti dnevno, a kako u ovom uzrastu najčešće ne umeju da pokažu da su žedna, bilo bi dobro da im je flašica ili čaša sa vodom uvek negde u blizini. Deca od tri do šest godina su često zaokupirana igrom pa je poželjno da ih s vremena na vreme podsetimo da piju vodu.
Veoma je važno na vreme prepoznati i sprečiti rane simptome dehidracije kod najmlađih. Problem dehidracije kod beba nije lako uočiti, jer su jedini vidljivi pokazatelji suve pelene i/ili uvučena fontanela, stoga je važno voditi računa o redovnom davanju vode odojčadi. Kod dece su simptomi brojniji – od izostanaka mokrenja, suvih usta, ubrzanog ili dubokog disanja, umora ili pospanosti, sniženog pulsa, pa čak i do grčeva u rukama i nogama. Svi ovi simptomi mogu biti uzrokovani povraćanjem, dijarejom, povišenom telesnom temperaturom, nedovoljnim unosom tečnosti, a naročito prekomernim znojenjem tokom vrelih dana. Pošto dehidracija nepovoljno utiče na rad svih organa, ona može dovesti do niza neželjenih reakcija, kao što su zbunjenost, umor, vrtoglavica, razdražljivost, pa čak i nesvestice kod beba i dece.
S obzirom da prolećne i letnje temperature dostižu rekorde u visini već nekoliko godina u nazad, najbitnije je preduprediti dečju žeđ negaziranom flaširanom vodom sa niskim sadržajem minerala. Ovakva voda je najbezbednija za upotrebu, jer neopterećuje organizam, lako se i brzo apsorbuje i pritom štiti vaše najmlađe od dehidracije u predstojećim toplim danima. Takođe, upotrebom flaširane vode ste sigurni u njenu zdravstvenu ispravnost i ima tačan uvid u količinu vode koje je dete popilo.
 
Izvor: Super žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama