Веома је важно на време препознати и спречити ране симптоме дехидрације код најмлађих

5 јуна, 2018

Било да смо на послу или код куће, деси се да заборавимо да редовно узимамо течност. Врло је лако унети се у посао, књигу или филм и ни не приметити да је прошло већ неколико сати од када смо попили последњу чашу воде. Иако је ово веома нездрава навика код одраслих, код најмлађих нередовна хидрација може довести до здравствених компликација, нарочито током топлих пролећних и летњих дана.
Да би се организам најмлађих правилно развијао, поред хране, сна и физичке активности, потребно је да им свакодневно обезбедимо довољан унос воде. Поред редовних оброка и сна, посебно би требало водити рачуна о распореду уношења течности, јер је организам беба и деце у периоду интензивног раста и развоја веома осетљив.
Најбезбеднији начин за свакодневну хидрацију беба и деце је проверена и чиста негазирана вода са ниским садржајем минерала. У првим месецима бебиног живота, ако дојење није могуће, препорука је да се адаптирано млеко припрема са ниско-минералном флашираном водом, док је од шестог месеца потребно дати беби по неколико гутљаја воде дневно између подоја или оброка, тако да дневни унос одојчади буде од 800мл до 1000мл течности. Од своје прве до треће године, деца би требало да уносе од 1100мл до 1300мл течности дневно, а како у овом узрасту најчешће не умеју да покажу да су жедна, било би добро да им је флашица или чаша са водом увек негде у близини. Деца од три до шест година су често заокупирана игром па је пожељно да их с времена на време подсетимо да пију воду.
Веома је важно на време препознати и спречити ране симптоме дехидрације код најмлађих. Проблем дехидрације код беба није лако уочити, јер су једини видљиви показатељи суве пелене и/или увучена фонтанела, стога је важно водити рачуна о редовном давању воде одојчади. Код деце су симптоми бројнији – од изостанака мокрења, сувих уста, убрзаног или дубоког дисања, умора или поспаности, сниженог пулса, па чак и до грчева у рукама и ногама. Сви ови симптоми могу бити узроковани повраћањем, дијарејом, повишеном телесном температуром, недовољним уносом течности, а нарочито прекомерним знојењем током врелих дана. Пошто дехидрација неповољно утиче на рад свих органа, она може довести до низа нежељених реакција, као што су збуњеност, умор, вртоглавица, раздражљивост, па чак и несвестице код беба и деце.
С обзиром да пролећне и летње температуре достижу рекорде у висини већ неколико година у назад, најбитније је предупредити дечју жеђ негазираном флашираном водом са ниским садржајем минерала. Оваква вода је најбезбеднија за употребу, јер неоптерећује организам, лако се и брзо апсорбује и притом штити ваше најмлађе од дехидрације у предстојећим топлим данима. Такође, употребом флаширане воде сте сигурни у њену здравствену исправност и има тачан увид у количину воде које је дете попило.
 
Извор: Супер жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама