Како ТикТок учинити безбедним за децу – детаљан водич за родитеље

Постоји прегршт друштвених мрежа и тешко је испратити коју/које ваше дете користи. Међу најпознатијим апликацијама међу младима данас је ТикТок. Није изненађујуће ако сте забринути јер је ваше дете опседнуто њом. Зато, хајде да видимо шта је заправо ТикТок и како га можете учинити безбедним за своје дете.

ТикТок је бесплатна интернет апликација која вам омогућава да гледате, снимате и делите видео записе, често уз музику најпопуларнијих песама. ТикТок је изузетно популаран, има више од 100 милиона корисника, а карактеристике су као на многим другим апликацијама. Корисници могу да гледају и снимају видео записе како изговарају реплике из серија/филмова или текстове популарних песама.

Foto: Canva

Креирањем садржаја за ТикТок многи млади људи су постали популарни. Али с толико информација, родитељима може бити тешко да знају да ли је то заиста безбедно.

Као и код сваке друштвене мреже у подешавањима приватности можете да означите које информације ваша деца могу да деле. Ако то не учините, деца могу да постављају ствари без претходног прегледа или уређивања. Други проблеми који се могу јавити су: пријављивање интернет предатора који користе апликацију да лоцирају млађе кориснике; тужбе за кршење Закона о заштити приватности деце; и озбиљни кварови софтвера – укључујући оне који могу да омогуће компанији да прикупља податке корисника.

Колико је ТикТок безбедан?

Употреба било које друштвене мреже може бити ризична, али је могуће да деца безбедно користе ову апликацију уз надзор одраслих и употребу приватног налога. Уколико дете узраста 13-15 година направи налог на ТикТоку, подразумева се да је његов налог приватан и да само његови пријатељи могу да коментаришу видео записе, а остали корисници не могу да праве дует са његовим видеима.

Само корисници узраста 16 година и више могу уживо преносити догађаје и користити директне поруке, а корисници старији од 18 година могу куповати, слати или примати виртуелне поклоне. Родитељи такође могу користити Ограничени режим, како би имали све под контролом, или Породични безбедни режим, да би повезали свој налог са дететовим како би у потпуности контролисали подешавања.

Ako vaše dete koristi TikTok na engleskom, Ograničeni režim podešavate ovako
Да ли је ТикТок прикладан за децу?

Пошто је ТикТок пре свега базиран на модерној музици, могу се чути разне псовке и вулгаризми, што имплицира да није прикладно да деца самостално користе ову апликацију. Такође је лако пронаћи оскудно одевене људе који изазовно плешу, иако ТикТок не дозвољава да се претражује неприкладан садржај попут „секса“ и „порнографије“.

За који узраст се препоручује ТикТок?

Здраворазумски посматрано, препоручује се за децу од 15 година, углавном због питања приватности и садржаја. Корисници млађи од 18 година морају имати одобрење родитеља или старатеља, али има и доста младих корисника.

Могу ли деца млађа од 13 година користити ТикТок?

Уколико ваше млађе дете жели да користи ТикТок (што не препоручујемо) постоји посебан одељак за децу млађу од 13 година, који укључује додатне функције приватности и сигурности.

Деца могу једино видети уређене видео-снимке и не могу коментарисати, претраживати или објављивати своје снимке. Међутим, ограничене могућности апликацију чине непримамљивом деци. Уношењем лажног датума рођења, сав садржај им је на дохват руке.

Како свој ТикТок налог можете учинити приватним?

Да бисте свој ТикТок налог учинили приватним, идите на страницу профила и одаберите икону са три тачке у горњем десном углу. Изаберите Приватност и сигурност. Ту ћете пронаћи функцију „Приватни налог“. Такође можете одабрати ко вам може коментарисати објаве и слати директне поруке и ко може да направи дует са вама. Коришћење поставке „Пријатељи“ или искључивање тих функција у потпуности ограничавате контакт са странцима.

Kako da nalog učinite privatnim
Како обрисати ТикТок видео?

Први корак је да означите видео на свом профилу који желите да обришете. Затим притисните на иконицу „“ у доњем десном углу и притисните опцију „Обриши“ или иконицу канте за смеће. Затим ћете морати да потврдите своју одлуку и након тога ће ваш видео бити обрисан.

Како могу да обришем ТикТок профил?

Да бисте обрисали профил потребно је да одете на подешавања и унесете свој број телефона. Број мора бити исправан, јер ће вам послати шифру да провере да ли сте то ви и да ли сигурно желите да обришете профил. Добићете информацију шта подразумева брисање налога, притисните „Настави“ као коначну потврду да желите да обришете профил, а затим притисните „Обриши налог“.

Како се ТикТок може користити са децом?

Као родитељ можете бити спона између деце и садржаја, тако што ћете заједно гледати и снимати видео-снимке. Питајте их да им држите камеру или да заједно снимите селфи-дует. Можете их објавити или сачувати за себе. Такође, апликација нуди могућност слања видеа мејлом или неком другом друштвеном мрежом, тако да можете имати контролу над тим.

Foto: Canva
Како снимити дует на ТикТоку?

ТикТок има могућност да две особе које нису на истом месту сниме дует. Услов је да се корисници међусобно прате. Један корисник објави видео, а други потом притисне на „…“ иконицу у доњем десном углу и притисне „сними дует сад“.

Ако желите да забраните употребу дуета на дететовом профилу, то можете учинити овако:

Ове можете такође ограничити с ким дете сме да сними дует, ко сме да коментарише његове објаве или да му шаље поруке.
Шта су ТикТок изазови?

Изазов је било која идеја која постане актуелна. То могу бити песме, активности, плесови који су у тренду, а затим их корисници опонашају. Некада су спонатни, а некада их брендови, музичари или инфлуенсери (утицајне личности) осмисле зарад маркетинга. Већина изазова су безопасни (попут плеса или смицалица), али има и опасних попут „разбијања лобање“. Такви изазови главни су разлог да не допустите да дете без надзора користи ТикТок.

Да ли родитељи могу надзирати употребу ТикТока?

ТикТок омогућава родитељима да поставе временска ограничења, филтрирају садржај за одрасле и онемогуће директну размену порука за налоге деце. Можете да омогућите временска ограничења и филтрирање садржаја на телефону свог детета и заштитите поставке лозинком, али да бисте онемогућили директну размену порука, морате да користите апликацију Породично упаривање.

Ево како да омогућите ограничену употребу апликације и филтрирате садржај: Идите на налог свог детета и додирните три тачке у горњем десном углу корисничког профила. Затим одаберите „Дигитално благостање“ поред иконе кишобрана. Одатле одаберите функције које желите да омогућите:

Управљање временом коришћења – ово подешавање ограничава кориснике на највише два сата дневно у апликацији, али можете да их ограничите на 40 минута, овако:

Ограничени режим – ово блокира садржај за одрасле, али чак и са укљученим филтером, деца која самостално користе апликацију могу наићи на видео снимке неприкладне за свој узраст.

Да бисте подесили „Породично упаривање“ тако да можете да управљате горе наведеним поставкама и онемогућите директну размену порука, прво преузмите ТикТок на свој телефон и отворите налог. Затим, треба да имате при руци телефон свог детета и податке његовог ТикТок профила.

Породично упаривање – на оба телефона додирните три тачке поред корисничког профила; додирните Породично упаривање и синхронизујте свој налог са дететом путем QР кода.
Како надгледати активности детета на ТикТоку?

Осим „Ограниченог режима“, на ТикТок-у не постоји могућност филтрирања садржаја, па се родитељима препоручује да деле налог са децом старијом од 13 година. Ово ће вам омогућити да припазите шта ваше дете гледа и објављује. Родитељи старије деце која се опиру надзору их могу питати о омиљеним инфлуенсерима и упознати се са њиховим видео записима (са својим дететом или без њега). Такође, одвојте време да редовно гледате најпопуларније видео записе, песме, мимове и изазове.

Шта ако дете жели да постане познато на ТикТоку?

Иако је најсигурнији начин имати приватан ТикТок профил, друштвена природа апликације, као и брза популарност њених корисника, може примамити дете да промени подешавања и стави да му профил буде јаван. Врло је занимљиво бити познат и то може начинити да деца раде многе ствари, које иначе не би, само да би имали што већу публику, већи број лајкова и виртуелну подршку. Зато, поставите ограничења на врсту информација које ваше дете дели.

Да ли треба да вас брине безбедност на ТикТоку?

Многи људи и организације забринути су да матична компанија ТикТок ButeDance (са седиштем у Кини) користи апликацију за шпијунирање корисника у другим земљама. Истраге компаније ТикТок откриле су да политика приватности апликације и праксе прикупљања података заправо нису ништа другачије од осталих апликација на друштвеним мрежама. Међутим, компанија заиста надзире кориснике апликације у Кини.

Упркос томе, ТикТок не мора нужно имати савршени досије када је реч о приватности и сигурности. На пример, тек недавно су отклонили грешку која је апликацији омогућавала приступ корисничким датотекама, где се чувају ствари које копирате и налепите, сваке три секунде, чак и када апликација није коришћена. Такође су незаконито чували податке о малолетницима.

Уколико ваше дете користи или жели ТикТок профил, треба да се упознате са садржајем који прати и његовим активностима на апликацији. Све док сте у току и знате шта се дешава на профилу вашег детета, употреба ове апликације не треба да вас забрињава. Самим тим, ако сте упознати са свим, моћи ћете благовремено да реагујете уколико то буде потребно.

Приредила: Јасмина Ђуровић