Како трауме из детињства утичу на живот одрасле особе

Детињство се сматра најосетљивијим периодом одрастања, а искуства која се тада проживљавају могу да оставе неизбрисив траг у животу појединца, на многим пољима.

Кад размишљате о својим раним годинама живота, прво што вам пада на памет је безгранична срећа. А да ли је код свих људи тако?

Многи нису били те среће да их детињство подсећа на најлепше доба живота, већ их тамо чекају мрачни призори које су одрастањем научили да потисну.

Сложена траума

Кад се помисли на трауму, прва асоцијација је нешто што је веома лоше, тешко и болно. То су углавном стравични случајеви сексуалног, психичког и физичког насиља, аутомобилских несрећа, природних катастрофа или рата, једноставно догађаји који живот деле на “пре” и “после”.

То је нешто о чему се не мисли или не разговара, али је и даље присутно и константно мучи појединца.

Реч је о искуству из детињства које нарушава квалитет живота у одраслој доби.

Сложену трауму веома је тешко дијагностификовати, описати и дати јој име. Може се појавити као блиц сећање или као осећај неповерења и усамљености који се увлачи у међуљудске односе.

Комплексна траума није увек везана за нешто што се догодило, већ је и те како повезано са оним што је пропуштено, нешто што је требало да се догоди, а ипак, и неког разлога није. На пример, дете које није добило подршку и љубав, цео живот због тога може имати проблем.

Комплексна траума из детињства може да утиче на живот у одраслој доби на више начина.

Хроничне болести

Траума може оставити трага на телу тако што утиче на развој хроничне болести. Студија из 2014. коју је спровео Медицински факултет Универзитета у Вирџинији, открила је да је траума из детињства, нарочито ако има везе са сексуалним искоришћавањем, повезана са већом стопом карцинома дојке, гојазношћу и алкохолизмом, пише “Псyцхологy Тодаy”.

Такође је уочен и повећан ризик за развој болести срца, јетре, плућа, аутоимуних болести и хроничних главобоља.

Сексуалност

Безбрижно одрастање с пуно љубави коју деца добијају од ближњих темељи су за прихватање сопственог тела на здрав начин. Изостанак свега тога води у несигурност, па особа није у могућности да се повеже сама са собом, а самим тим не може да оствари ни квалитетне односе са другима.

Студија спроведена на 10.000 одраслих особа, показала је да траума у детињству повећава ризик од полно преносивих болести у одраслој доби.

Само код седам одсто мушкараца који нису имали трауматично детињство забележена је полно преносива болест, док се исто догађа код 39 одсто мушкараца који су прошли трауму у најранијем периоду живота.

Жене са трауматичним искуствима из детињства чешће се упуштају у ризична сексуална понашања.

Доживљај времена и простора

Сви носимо са собом неке страхове, али особе које су у детињству проживеле трауме дословно имају рупе у сећању и не стварају планове за будућност.

Студија спроведена на више од 500 мушкараца и жена показала је да особе које носе трауме из детињства шест пута чешће имају празнине у памћењу на догађаје из тог животног раздобља, од оних који су имали безбрижно детињство.

Извор: РТЛ/Н1