Како учити дете да учи?

Како учити дете да учи?

Сулуда је идеја је да је учење само „мучење“, а опет, деца ту поруку доживљавају врло озбиљно јер им је махом тако и преносимо. Школа се представља као место „морања“ и „терања“, и што су деца старија, та идеја сазрева као истинита теорија о томе шта школа јесте. Тамо МОРА да се учи, ТРЕБА да се труди, МОРА да се ради… Свој тој причи придодаје се и важност „култа оцене“ као истинитог мерила знања, иако, када мало размисли, сваки човек може аргументовано да донесе закључак да је то ретко када случај. Учи се зарад оцене, уместо да се оцена добија да би нам показала куда даље са учењем. Уз то, притисак да се добију одличне оцене понекад нас чини неосетљивим за то колико је дете заправо научило. Све ређе родитељи застану да размисле, у које сврхе дете уопште и учи.
 
Важно питање за сваког родитеља је – Да ли ће Вам за 10 година бити битно то што је Ваше дете имало петицу из српског у трећем основне, ако тада буде буквално бежало од књиге?
 
Много важније од тога да ли це добити добру или лошу оцену је то да ли ће дете научити да учи и да ли ће заволети да учи. Да се ми питамо, требало би увести засебан предмет у школи који покрива те две ствари, јер он представља основу за учење свега осталог. С обзиром да таквог предмета нема, ми смо одлучили да истакнемо важне идеје које би тај предмет требало да садржи, а које Ви код куће можете да примените у раду са својим дететом.
 
schoolgirl02-thumb10484183
„Улови“ суштину!
Не вреди давити се у детаљима ако успут измиче суштина. Важно је знати пронаћи најбитније, јер се касније у складу са том централном идејом допуњује слика детаљима. Како да то вежбате? Док заједно читате, увек се враћајте на питања: О чему се овде ради? О коме је ова прича? Шта је овде најважније да запамтимо? Учите дете да обрати пажњу на наслове и поднаслове који често дефинишу главну тему. Заједно ређајте делове од највише до најмање битних.
 
Нећемо напамет!
Оно што желимо да дете научи јесте да својим речима исприча главне идеје онога што учи, а не да само напамет репродукује научено. Проста репродукција, или учење напамет, представља веома плитак ниво учења. Тако научено градиво се врло брзо заборавља. Нажалост, у нашем школском систему се врло често испитује (и највише оцењује) баш то- способност да се учи напамет, односно да се издекламује напамет научени текст. Међутим, ако желите да дете ишта научи и да му то заправе остане нешто у глави, треба подстицати разумевање. Како другације моземо да каземо исто ово? Хајде да другачије испричамо ову причу? Када би требало да ово објасниш твом малом брату који не иде још у школу, како би објаснио?
(više…)