А какву поруку ви шаљете својој деци? Да ли је школа важна?

2 септембра, 2016

Један наставник математике изазвао је доста реакција статусом који је поделио на свом Фејзбук налогу, а тиче се односа родитеља према школи, наставницима и школским обавезама.

Статус вам преносимо у целости:

Осећао сам се веома лоше јутрос када су ми два родитеља пришла у супермаркету жалећи се на то колико су морали новаца да потроше на школски прибор. “Ово је страшно, не знамо стварно шта ти учитељи мисле, како ми све ово можемо да купимо…”

Док су ми се тако вајкали, нису примећивали и да су моја колица пуна школског материјала, истог оног који су и они куповали. То је требало јасно да им покаже да сам управо ја један од тих похлепних наставника.

Али нешто касније, десило се нешто неочекивано. Док сам чекао на каси, испред мене је стајао човек који је такође куповао прибор за своју ћерку. У неком моменту, видевши ваљда да су ми колица пуна прибора, окренуо се и питао ме да ли сам ја наставник. Када сам потврдио рекао је:

“Желим да вам захвалим на свему што радите за нашу децу. Видим да вам је корпа пуна ствари за школу и желим да вам помогнем колико могу.” Тада ми је дао поклон ваучер за куповину прибора. Руковали смо се, и он и његова ћерка су отишли са великим осмесима на лицу.

Док сам стајао изузетно дирнут његовом великодушношћу, оно што је оставило највећи утисак на мене је порука коју је његова ћерка чула, за разлику од поруке коју су чула деца оних који су се пре тога жалили.

Деца првих родитеља, оних који су кукали, су чула ово: “Школа није довољно важнa да се на њу троши новац, а наставницима се не може веровати јер лоше процењују. Учење не захтева никакво улагање.”

Девојчица чији тата ми је дао поклон картицу је чула: “Школа је довољно важнa и треба да дамо више него што је потребно да бисмо били успешни. Наставнике треба поштовати и вредновати, а учење захтева од нас да пружимо све што можемо”

Потпуно разумем новчане проблеме. Али, више је него вероватно да ће учитељ вашег детета помоћи и са својим и школским залихама прибора. Међутим, као родитељ, дајте све од себе да пошаљете праву поруку свом детету. Човек који ми је дао поклон картицу не само да ми је улепшао дан, већ ће и његова ћерка ући у учионицу ове године са веома позитивним схватањем свог школовања и својих наставника, а то је изузетно моћан осећај!

Приредила: Андријана Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "А какву поруку ви шаљете својој деци? Да ли је школа важна?

  1. Gricko каже:

    Gest je za svaku pohvalu ukoliko ima dovoljno novca. Ako je porodična situacija ovakva: potrebe studenta, srednjoškolca i osnovca (da ne pominjem ostalo) a jedan od dvoje odraslih zaposlen (drugi je u 58 godina ostao bez posla), onda….hmmmm…..U tom se slučaju niotkud vraća sa osmehom na licu.

  2. Macko каже:

    Kakva divna koicidencija da taj roditelj ima spreman poklon vaučer! Evo i ja sam juče sreo betmena, fin čovek.

  3. mama каже:

    Jao koja az kako mozete da plasirate ovakve stvari mislila sam da ste ozbiljan sajt.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама