Календар ницања дечјих зубића од рођења до 12. године

19 фебруара, 2020

Доносимо распоред избијања зубића, време када се мали бисери почињу појављивати и када млечни зубићи почињу испадати како би се направило места за оне трајне, пише miss7mama

Чак и пре него што се беба роди, зубни пупољци почињу се развијати. Овде је распоред ницања зубића код просјечног детета.

Имајте на уму да се ради о уопштеном распореду. Сасвим је нормално ако се први зубић појави након 3 месеца или након првог рођендана. Неке бебе су чак и рођене са зубићима!

“Редослед ницања млечних зуба у већини случајева иде по одређеном редоследу, а то је да први ничу средишњи доњи секутићи, а након тога средишњи горњи, па затим редом. Понекад се догоди да се тај редослед прескочи ницањем неког другог зубића”, каже Ивана Цекић, др. дент. мед.

Симптоми ницања првих зубића

Наравно, свако дете је другачије тако и развој сваког детета тече својим током, а ово су опште смернице. Око било какве дилеме посаветујте се с педијатром и др. денталне медицине.

Почиње раст зубића. Зубно месо ваше бебе може бити отечено и црвено на местима где зубићи излазе. Два средња зуба на дну обично су они који ће први нарасти. Исто тако, та два зубића углавном нарасту у исто време.

Од 8. до 12. месеца
Избијају горњи средњи зуби. Девојчицама обично нарасту прије него дечацима.

Од 9. до 16. месеца
Појављују се горњи и доњи зуби одмах до средњег зуба. Зубићи се обично јављају у пару – један је на десној страни и један на левој страни.

Од 13. до 19. месеца
Излазе први кутњаци на дну и на врху, отприлике у исто време. Занимљиво, дечји зуби или млечни зуби, су бељи и мањи од трајних зуба.

Од 16. до 23. месеца
На врху и дну појављују се оштри и шиљасти зуби које зовемо очњаци. Ако ваше дете не показује никакве знаке ницања зубића до 18.месеца, разговарајте с лекарем. Но, не паничарите, код неке деце, први зубићи појављују се тек пар месеци након првог рођендана.

Од 23. до 31. месеца
Полако се појављују скроз стражњи зуби, илити други кутњаци.

Од 25. до 33. месеца
Други кутњаци на врху долазе убрзо након оних на дну.

3 године
Ваше дете има цели сет од 20 млечних зубића!

4 године
Чељуст и кости лица расту, стварајући простор између млечних зуби вашег детета како би никнули трајни зуби.

Од 6. до 12. године
Ваше дете почиње губити зубе. Током ових година, њен или његов осмех чине и млечни и трајни зуби. Зуби могу почети испадати било којим редоследом, али могло би се догодити да млечне зубе изгуби тачно оним редоследом којим су се појавили. Средњи зуби обично испадну између шесте и седме године, они са стране одмах иза њих, до осме године. С друге стране, кутњаци могу испасти у било које време након њих, али то ће се најверојатније догодити када ће ваше дете имате између 9 и 12 година.

12 година
Ваше дете има низ од 28 трајних, одраслих зубију. А, она 4 умњака доћи ће негде између седамнаесте и двадесетипрве године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама