Kartonska kutija bolja za razvoj deteta nego bilo koja druga igračka

9 decembra, 2018

Jednostavne igračke mogu biti vrlo korisne, čak i obična kartonska kutija može podticati kreativnost, poručuju stručnjaci

Treba li suditi uticaj igračke na dete prema ceni koju ćeš platiti?


„Jednostavnije, praktične igračke koje mogu poslužiti za igranje dece i roditelja, i bolje su za razvoj deteta“, kaže lekar Alan Mendelson, koautor novog izveštaja Američkog udruženja pedijatara (AAP). Klasične aktivnosti s igračkama poput kocki za slaganje ili puzzli pomažu malim mozgovima da rešavaju zagonetke i razvijaju maštu i kreativnost.

Čak i kartonska kutija ima veliku vrednost. „Najbolje igračke su one koje podržavaju interakciju između dece i roditelja. Kartonska kutija može se iskoristiti kako bi se dete provlačilo kroz nju ili napravila kuća.

Naravno da nećeš istu korist dobiti od tableta ili ekrana. Kada se deca igraju s roditeljima događa se prava magija, bez obzira igraju li se s pravim igračkama ili kockama za slaganje“, objasnio je Mendelson za „Time“.

Izveštaj sugeriše da stalna upotreba elektronike ometa razvoj govora kod dece, zamjenjuje važnu igru s roditeljima i dovodi do gojaznosti. Američko udruženje pedijatara preporučuje da beba do 18 meseci ne bude pred ekranima, a deca u uzrasta od 2 do 5 godina smeju da budu najviše sat vremena.

„Što više znamo o ranom razvoju mozga, to više razumemo potrebu za igrom koja je temelj ljudske interakcije. Nema ekrana, video igrica ili aplikacija koje mogu da zamene veze izgrađene dok se igraju s igračkama“, objašnjava lelarka Alija Hilej, koordinator izvještaja.

Šta Američko udruženje pedijatara preporučuje roditeljima:

– treba prepoznati šta je najvažnija uloga igranja u detinjstvu, a to je razvijanje toplih odnosa, punih razumevanja i interakcije

– najedukatvnija igračka je ona koja podstiče interakciju između roditelja i dece u igri

– odaberi igračke koje previše ne stimulišu dete nego podstiču razvoj mašte

– koristi dečije knjige kako bi razvili nove ideje i pretvarajte se zajedno tokom igre s igračkama

– budi svesna igračka i stereotipa koje podstiču ograniči igranje video igrica maloj deci. Ukupni broj sati ispred ekrana, uključujući televiziju i kompjuter, trebao bi da bude manji od jedan sat za decu od dve godine, a potpuno – izbegavati kod dece mlađe od 24 meseca. Deca mlađa od pet godina trebaju se igrati s kompjuterima ili video igrama samo kad je sadržaj prikladan za njih i uz prisustvo odrasle osobe.

Izvor: Kerefeke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kartonska kutija bolja za razvoj deteta nego bilo koja druga igračka"

  1. Dragica kaže:

    Što se kutije tiče. Istina je. Kupila sam unuku “Vatrogasca” i Svi smo se zabavljali. Pri tom je naučio dosta pojmova. O, bilo je i malo svađe. Hoće sve sam, a ima samo tri godine. A potom smo izašli u prirodu pa sve lepo ponovili. Sad sam kupila “Gradilište” Očekujem ponovo veselje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama