Kашњење говора и језичко одлагање две потпуно различите ствари

Одговор на питање многих родитеља:
Да ли моје дете има закаснео говорно-језички развој или аутизам?

Често родитељи себи поставе ово питање. А потом уколико немају са ким да се посаветују, савете траже на интернету и неминовно им увек када укуцају у лупу „кашњење у развоју говора“ изађе прегршт текстова о аутизму. Пошто су говорни и комуникацијски проблеми често део аутизма, лако је забринути се уколико као родитељ сумњате да ваше дете касни у говорно језичком развоју. Као родитељ, почињете да размишљате „да ли моје дете може бити аутистично?“ Одговор заиста зависи од ЗАШТО ваше дете има одложен говорно-језички развој. Нису сва деца са одлагањем говора и језика аутистична, баш као што сва деца са аутизмом немају кашњење у развоју говора и језика.
Дечаци обично проговарају касније од девојчица, ово је тачно али разлика у самом развоју не сме да буде више од 2 месеца. Родитељи који имају двоје или више деце јасно могу да уоче одређене проблеме у развоју своје деце.
Свако дете је индивидуа за себе и свако дете има свој темпо развоја.
Нека деца проходају са 9 месеци, док друга не предузимају прве кораке до 15 месеци. Оба се сматрају нормалним. Исто важи и за развој говора и језика. Просечна старост детета да ће рећи његову прву реч или две је са 12 месеци. Али имајте на уму, ово је просечно. Нека деца ће говорити „мама“ и „тата“ (са намером) са 10 месеци. Али нека деца не могу рећи своју прву стварну реч до 15 месеци. Ова деца вероватно ће се сматрати да се нормално развијају.
Да би заиста разумели разлику између кашњења у развоју говора и језика и аутизма, морамо да сагледамо карактеристике сваке од њих. Док читате, имајте на уму да ћете видети колико се у неким деловима ова два развојна поремећаја међусобно преплићу и имају сличне симптоме и начине испољавања.
Опет, то не значи да ваше дете има или нема аутизам. Ако сумњате на кашњење говора и језика или аутизам, од виталног је значаја да разговарате са стручним лицем што је пре могуће (педијатар, неуролог,психолог, логопед…), како бисте добили помоћ и подршку која вам је потребна.
Шта је закаснео говорно-језички развој?
Једна ствар која вас може изненадити јесте та да су кашњење говора и језичко одлагање две потпуно различите ствари. Говорно одлагање има везе са проблемима који се односе на проблеме оралне праксије и артикулације вашег детета а то се односи на то да ли ваше дете може да изговори поједине гласове а потом да те исте гласове поређа у речи, док језичко одлагање има везе с разумeвањем значења и употребе речи.
Ваше дете би могло разумети сваку реч у речнику, али и даље имати проблема са поруком „мачка“. Исто тако, ваше дете би теоретски могло рећи сложене речи као „тираносаурус“, али да ипак има проблема с разумевањем речи „мачка“. Нека деца могу имати проблема и са једним и другим.
Важно је запамтити да ваше дете може превазићи кашњење у говору и језику. Да, можда ће му требати неколико година, али на крају многа деца немају никаквих знакова да су имала кашњење у развоју говора и језика! Ако размислимо о коришћењу самих речи, то чини потпун смисао, јер реч „одлагање“ значи „касно“ или „споро“. Када настане гужва у саобраћају ви ћете каснити на своје одредиште али ћете ипак стићи тамо где сте кренули, зар не?
Још једна ствар коју требате запамтити: дете са кашњењем у развоју говора може имати савршене социјалне вештине, добро се мењати са променама рутина и успешно пратити упутства. Само му је тешко да се изражава вербално. Важно је ово запамтити када се бавимо карактеристикама аутизма.
Карактеристике аутизма
За разлику од кашњења говора, где ваше дете има један прилично јасан „знак“, аутизам може буквално покретати спектар и долази са мноштвом других потенцијалних знакова упозорења.
Тешкоће у интеракцији са другима:
Деца са аутизмом често имају потешкоће да се играју, сарађују или да остварују интеракцију са децом или другим људима. Ако је ваше дете сасвим задовољно док се игра у групи са другом децом, вероватно ћете гледати кашњење говора. Ако, са друге стране, ваше дете често седи од групе и узнемирава се када се друга деца приближе, време је да разговарате са стручним лицем.
Без контакта са очима:
Деца у спектру аутизма често одбијају контакт очима или ће брзо одустати када започнете контакт очима. Ипак овде треба водити рачуна јер сигурно у свом окружењу имате децу а и одрасле којима је тешко да одређено време одржавају контакт са очима и нема никакве везе са аутизмом. Неки људи се једноставно не осећају пријатно уколико је контакт очима дуготрајан.
Репетативни покрети:
Ово укључује лепршање рукицама, шкргутање зубима, ходање на прстима. Имајте на уму да нису сви понављајући покрети знак аутизма. Нека деца која имају кашњење у развоју говора и језика могу имати сличне симптоме како би превазишла одређене ситуације (дете може махати рукицама како би исказало своје задовољство или се лупкати по глави уколико нешто негодује).
Недостатак интересовања за свет око њих:
Знаци могу укључивати и недостатак радозналости за окружење, недостатак интеракције и дете које изгледа као да живи у свом малом свету. Иако овај знак можете приметити већ и са неколико месеци, постаје све очигледнији у првој години детета. Деца су природно радознала, па очекујемо да тестирају своје границе и буду мало авантуристичка.
Не разумевање или коришћење говора и језика:
Овде се кашњење говора и језика и аутизам преклапају. Многа деца у спектру аутизма имају потешкоће у разумевању језика и / или потпуном недостатку способности или интересовања за вербално комуницирање.
Знакови који указују на кашњење говора и језика код вашег детета
Следећи знаци кашњења су за децу између 12 и 26 месеци. Уколико пронађете да ваше дете има 3 или више знакова кашњења молимо вас јавите се логопеду како би се одрадила процена говорно-језичког развоја вашег детета. Што пре дете укључите у третмане, оно ће имати више успеха. Језичке вештине су јако важне за будући успех детета. Истраживачи су открили да је величина вокабулара одличан показатељ укупног школског успеха детета.
До 18 месеци ваше дете:
 Не брбља (на пример, вувуву, дабада, нанана, итд.).
 Не користи најмање 3-4 консонанта (на пример, п, б, д, т, м, н).
 Не говори од 3 до 5 речи (изговор не мора бити тачан – за дете од 15 месеци).
 Не користи гестове за комуницирање (на пример: махање, слање пољубаца, показни гест-коришћење кажипрста).
 Не разуме обичне речи као што су „па-па“, „не“, „дај“ итд.
 Не може да покаже делове тела када их питате – најмање два ( деца у овој старости треба да разумеју и покажу очи, нос, уста, уши, стомак, руке и стопала)
 Не користи приближно 15 речи (за дете од 18 месеци).
До 26 месеци ваше дете:
 Не користи барем једну нову реч недељно.
 Не одговара на једноставне налоге у једном кораку. На пример, додирни свој нос или узми лопту или загрли медведа.
 Не учествује у игри (кроз имитацију). На пример, ставите флашицу у уста лутке, возите аутомобиле и паркирате их у гаражу итд.
 Не укључује се у једноставне интеракције као што су пљескање, махање, скакање итд.
 Не користи између 40 и 50 речи.
 Не комбинује 2 речи. На пример, беба једе, тата вози, мама иде.
 Не показује слике током заједничког читања.
 Не може да именује 3 делова тела.
 Не зна функцију предмета као што су чаша, виљушка, четка итд.
 Не поставља кратка питања попут „шта је то?“, „ко је то?“(постављање питања може искључити везнике).
Јелена Кудрић
дипл.дефектолог логопед