Ко је одговоран што је на дечјем игралишту љуљашка пала на главу мајци с дететом у наручју

25 октобра, 2022

Поставља се питање ко је одговоран што је у парку у једном београдском насељу љуљашка пала мајци на главу док је у рукама држала двогодишње дете и колико су безбедна дечја игралишта. Зоран Бакић из Министарства привреде каже за РТС да се у тој незгоди распала конструкција љуљашке. Истиче да Правилник о безбедности дечјих игралишта јасно дефинише обавезе власника да се у сваком тренутку побрине да игралиште током употребе буде безбедно.

После незгоде у парку када је метална конструкција љуљашке пала на мајку са двогодишњим дететом, Град Београд је наложио преглед свих игралишта и утврђивање одговорности.

Ко је одговоран за незгоду

Када се поставља питање одговорности за недавни случај у београдском парку, Бакић каже да Правилник јасно дефинише обавезе власника дечјег игралишта да се у сваком тренутку побрине да игралиште током употребе остане безбедно.

Истиче да о стандардима дечјих игралишта и правилима понашања брину пре свега локална комунална инспекција заједно с тржишном инспекцијом која контролише саму опрему која је постављена на дечјим игралиштима.

“Ми смо као законодавац препознали и ту потребу да на један систематичан начин водимо рачуна, односно прописали смо обавезу власнику дечјих игралишта да воде регистар свих игралишта која се налазе на његовом терену. По нашем сазнањима они воде ту евиденцију”, навео је Бакић.

Нагласио је да контролу врши локална самоуправа и да је она највећи власник дечјих игралишта у Србији, али да су то такође и сви угоститељски и спортски објекти, школе, вртићи уколико у оквиру дворишта имају дечја игралишта.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама