Ko je odgovoran što je na dečjem igralištu ljuljaška pala na glavu majci s detetom u naručju

25 oktobra, 2022

Postavlja se pitanje ko je odgovoran što je u parku u jednom beogradskom naselju ljuljaška pala majci na glavu dok je u rukama držala dvogodišnje dete i koliko su bezbedna dečja igrališta. Zoran Bakić iz Ministarstva privrede kaže za RTS da se u toj nezgodi raspala konstrukcija ljuljaške. Ističe da Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta jasno definiše obaveze vlasnika da se u svakom trenutku pobrine da igralište tokom upotrebe bude bezbedno.

Posle nezgode u parku kada je metalna konstrukcija ljuljaške pala na majku sa dvogodišnjim detetom, Grad Beograd je naložio pregled svih igrališta i utvrđivanje odgovornosti.

Ko je odgovoran za nezgodu

Kada se postavlja pitanje odgovornosti za nedavni slučaj u beogradskom parku, Bakić kaže da Pravilnik jasno definiše obaveze vlasnika dečjeg igrališta da se u svakom trenutku pobrine da igralište tokom upotrebe ostane bezbedno.

Ističe da o standardima dečjih igrališta i pravilima ponašanja brinu pre svega lokalna komunalna inspekcija zajedno s tržišnom inspekcijom koja kontroliše samu opremu koja je postavljena na dečjim igralištima.

“Mi smo kao zakonodavac prepoznali i tu potrebu da na jedan sistematičan način vodimo računa, odnosno propisali smo obavezu vlasniku dečjih igrališta da vode registar svih igrališta koja se nalaze na njegovom terenu. Po našem saznanjima oni vode tu evidenciju”, naveo je Bakić.

Naglasio je da kontrolu vrši lokalna samouprava i da je ona najveći vlasnik dečjih igrališta u Srbiji, ali da su to takođe i svi ugostiteljski i sportski objekti, škole, vrtići ukoliko u okviru dvorišta imaju dečja igrališta.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama