Ко се не вакцинише децу, губи родитељски додатак

22 јула, 2018

Нови Закон о финансијској подршци породици с децом ступио је на снагу 1. јула. Иако је донео многе позитивне промене, у њему постоје решења која су изазвала негодовање код једног дела јавности.
На мети критика нашао се и став који прописује да, уколико у току исплате права на родитељски додатак, који се врши у месечним ратама, дође до развода брака или престанка брачне заједнице, обуставља се даља исплата права до одлуке министарства надлежног за социјална питања. Питање је само колико ће се та одлука чекати, а самим тим и исплата додатка. Наиме, да би родитељи од државе добијали родитељски додатак, ком су се многи обрадовали, потребно је да, између осталог, буду испуњени и следећи услови:
*Дете за које се подноси захтев треба да буде вакцинисано у складу са прописима из области здравствене заштите. Ова формулација покреће питање шта да раде родитељи деце која из оправданих разлога не могу да буду вакцинисана.
*Да деца претходног реда рођења буду вакцинисана у складу са прописима из области здравствене заштите.
*Да деца претходног реда рођења похађају припремни предшколски програм и да редовно похађају основну школу
Ови услови изазвали су бројне реакције, које можда најбоље илуструје један коментар на интернету: „Родитељски додатак не црпи своју сврху у награђивању родитеља за то што добро обављају своје родитељске дужности, већ треба да штити децу од економске угрожености. Тачније, он треба да помогне родитељима да деци бар пруже основне услове за живот, а овако испада да невакцинисана и необразована деца немају потребу да једу и буду обучена.“
Можда је највећа критика закона уследила због неправде према мамама са високим примањима. Наиме, до сада је на име месечне накнаде за породиљско или одсуство ради неге детета могао да буде исплаћен износ у висини од највише пет просечних плата, без обзира на то што су примања неких мајки била и већа од тог износа. Сада ће та сума бити још нижа. Нови закон прописује да ће породиља приликом одсуства моћи да прими месечну накнаду у висини од максимално три просечне плате, што је око 150.000 динара. А то значи да жена која је успешна, која се изборила за своје радно место и плату у висини, на пример, 200.000 динара, током породиљског боловања добијаће око 50.000 месечно мању плату. Испада да се сада она кажњава смањењем плате зато што је родила дете, иако је све време плаћањем већих пореза допринела државном буџету.
Родитељски додатак треба да помогне родитељима да деци пруже бар основне услове за живот, а овако испада да невакцинисана и необразована деца немају потребу да једу и буду обучена
Без обзира на образложење ресорног министарства да је главни мотив ове одлуке био да се смање злоупотребе, остаје и даље чињеница да је заправо само учињена велика неправда према мамама које добро зарађују.
Биљана Стефановић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Ко се не вакцинише децу, губи родитељски додатак"

  1. Božović Vladan каже:

    Nisam ništa drugo ni očekivao u ovoj diktatorskoj tvorevini. Ovo je besramni napad na građane koji misle svojom glavom, ali ničija sveća nije gorela do zore, pa neće ni njihova.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама