Ko su roditelji koji deci kupuju petarde?

21 decembra, 2021

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova, navodi se u članu 17 Zakona o javnom redu i miru.

Foto: semberija.info

Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana, piše dalje u Zakonu.

Ovo, očigledno, nije svima dovoljan motiv da praznike provode radujući se njihovom istinskom značenju, toplini porodičnog doma, zajedništvu, već ima i onih kojima je potrebno da se ta radost i pokaže – pirotehničkim sredstvima.

U suštini, ako mene pitate, iza ove potrebe stoji potreba pojedinaca za pažnjom. Neka neutoljena glad za tim da budu primećeni, da ih vide i čuju. I u toj želji, možda da nadoknade nešto što im je nedostajalo dok su odrastali, o posledicama ne razmišljaju.

A posledice mogu biti grozne. I po njihovu, i po tuđu decu koju možda i ne poznaju. I po životinje koje su potpuno nedužne.

Juče je u medijima osvanula vest da je četrnaestogodišnja devojčica ostala bez šake zbog eksplozije petarde. Posle intervencije u Jagodini, poslata je u Beograd na dalje lečenje. Jasno vam je, naravno, da će njen život sada ići u potpuno drugom smeru u odnosu na onaj koji je za sebe želela, planirala.

Da li je ovo dovoljno da dozove pameti sve one koji u redovima prodavnica pirotehničkih sredstava sada stoje i čekaju da kupe svoju plavu kutiju sa zelenim petardama? Sto komada u kutiji. Znam, jer sam ih i ja bacala kao dete, dok tome još niko nije pridavao značaja. I radovala se tome. I ništa mi nije bilo. Ali samo zato što sam imala sreće, kao i većina. Ipak, da li je normalnom roditelju to dovoljno? To da većina dece prođe bez povrede? I šta im uopšte znači statistika ako baš njihovo dete upadne u onu drugu, manju grupu dece koja zbog petardi ponesu posledice za čitav život?

Deca u Srbiji svake godine masovno ispaljuju petarde, postavljajući često sebi i jedni drugima razne izazove, kaže i pedijatar dr Saša Milićević.

– Nekada se deca igraju tako da drže upaljenu petardu do poslednje sekunde, pa je onda bace. Međutim, nekada se preračunaju i onda se povrede. To su najčešće povrede šake, pa se dešavaju i traumatske amputacije jednog, dva ili tri prsta. Vrlo su česte opekotine na rukama i do najvišeg stepena, kao i traumatske povrede očiju i oštećenje sluha, koje, iako najčešće privremeno, uopšte nije bezazleno – kaže dr Milićević i dodaje da deca jedni drugima ubacuju i petarde u kapuljače:

– Dešava se i da upaljenu petardu stave u usta, šale se da je cigareta, i onda je u poslednjem momentu bace. Ne daj bože da tu dođe do eksplozije, jer to bi moglo da napravi ozbiljna oštećenja i opekotine na licu, traumatske promene na usnama, kao i da potencijalno prouzrokuje gubitak vid i sluha.

Ne postoji nijedno opravdanje za kupovinu i upotrebu petardi. Neki će sad, možda, reći da to ne daju deci, nego ih oni sami bacaju, pa sami snose rizik za svoje povrede. I čak i kad bismo zanemarili da je to zapravo namerno povređivanje koje košta sve nas, ne možemo da zanemarimo ono kroz šta u tim momentima prolaze bebe, mala deca, osetljiva deca, deca sa autizmom ili kućni ljubimci. To je za njih najgora noć u godini. Njihova čula suviše su osetljiva, njihovo razumevanje sveta mnogo drugačije od našeg, a njihovo osećanje kad krene da puca može se meriti sa najsnažnijim strahom koji se može osetiti.

Procena je i da od posledica srčanog udara zbog pirotehnike svake godine umre 5000 mačaka i pasa.

Čak i ako ne verujete u to da se povreda može desiti baš vama, znajte da, dok vi bacate petarde i tome se smejete, negde tu blizu vas neko dete ili životinja, izbezumljeno od straha, pokušava samo da preživi tu noć.

Ne bacajte petarde. Ne kupujte pirotehniku. Budite ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama