Kоје школе су угашене а које су нове формиране

15 августа, 2018
 
Гимназије и средње стручне школе у шест градова и општина престају да раде, а уместо њих основане нове. Од 14 образовних установа формирано седам. У септембру заједно гимназијалци и занатлије
ОД септембра неће више радити 14 средњих школа у шест градова и општина, а уместо њих формирано је седам нових образовних установа. Спајане су по две школе и тако од 14 основано седам школа, са новим називима и управом. Ове промене званично је усвојила Влада Србије, а новине очекују ученике у Крагујевцу, Новој Вароши, Нишу, Куршумлији, Бабушници и Кладову.
У Крагујевцу су угашене Политехничка и Друга техничка школа и формирана Средња техничка школа. У Новој Вароши од септембра неће бити Гимназије “Пиво Караматијевић” и Техничке школе, а уместо њих ђаци ће ићи у једну, са званичним називом – Средња школа.
У Нишу ће од две техничке школе (“Милутин Миланковић” и “12. октобар”) бити формирана једна – Техничка школа. У Куршумлији су званично угашене чак четири школе – две локалне и две које су својевремено измештене из Подујева, а радиле су у овом граду. Спајањем две гимназије формирана је Куршумлијско-подујевска гимназија, а од Економске школе и Техничке школе “Ђуро Ђаковић” из Подујева, измештене у Куршумлију, формирана је Куршумлијско-подујевска економско-техничка школа. У Кладову је спајањем Средње школе “Свети Сава” и Техничке настала Средња школа. Неће више бити ни Гимназије “Вук Караџић” и Техничке школе у Бабушници, а уместо њих ђаци ће ићи у нову – Средњу школу.
Према речима Александра Пајића, помоћника министра просвете за средње образовање, ово је тек прва фаза оптимизације мреже школа у Србији.
– План је да за ову и наредну школску годину око 40 средњих школа буде угашено и од њих формирано 20 нових – објашњава Пајић за “Новости”. – Ових 14, о којима је одлуку донела Влада Србије, представљају прву фазу и одлука се примењује већ од почетка нове школске године. Наредна фаза биће примењена од другог полугодишта, а преостале средње школе спајаће се од септембра 2019. године.
Спајањем школа, део запослених постаће технолошки вишак, а наш саговорник објашњава да су то људи у сталном радном односу, те да ће бити приоритет да они буду збринути на друга слободна места у образовном систему, ако постоје.
– Овај корак је био неопходан, јер је реч о малим школама, са мало ђака и уштеда ће бити у томе што ће сада имати једног директора, једну администрацију… За ђаке се ништа не мења. Образовни профили остају исти као и до сада. Једина новина за део ученика биће што ће променити школску зграду – објашњава наш саговорник. – Зграде које буду испражњење биће употребљене за неке друге установе у образовном систему, попут објекта Друге техничке школе у Крагујевцу.
Он објашњава и да према важећем правилнику школе са тако мало ђака не би могле да постоје. Тако, каже, гимназија и техничка школа у Новој Вароши имају по осам одељења или 191 и 196 ђака. Чак и спојене имају мање од 400 ученика. У Бабушници гимназија је бројала 99, а техничка 120 средњошколаца.
Пајић најављује да ће исто бити урађено и у Војводини, где се процени да је неопходно, а одлуку о томе донеће покрајинске власти. Војвођанске школе гасиће се и спајати тек од другог полугодишта, јер до септембра неће бити донете одлуке и формиране нове образовне установе.
Од школске 2019/2020. године биће спајане и основне школе, а ту мрежу мораће да предложе локалне самоуправе, док се средњим школама бави Министарство просвете. Рок локалним самоуправама да доставе предлог плана мреже школа је март следеће године. Најављено је и спајање основних са средњим школама тамо где је број ученика веома мали, а администрација гломазна и скупа.
БРИШУ ИМЕНА ВЕЛИКАНА
СА ШКОЛАМА, угасила су се и имена великама по којима су названи. Биће скинута табла са именом славног Нововарошана сликара Пива Матијевића. У Бабушници ће се исто догодити Вуку Караџићу, у Нишу Милутину Миланковићу, а у Кладову Светом Сави.
И. Мићевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Kоје школе су угашене а које су нове формиране

  1. Витомир каже:

    То је само последица. Школе ће се насатвити затварати пошто је деце све мање.

  2. Nenad каже:

    Господин Пајић нема појма о чему прича; ТШ “12, фебруар” и “Милутин Миланковић” У Нишу спојене имају око 1200 ученика у 36 одељења!!!

  3. Проф каже:

    Уместо да се тежи увођењу једносменског рада,они затварају објекте.Хајде да се и ноћи у школи,да уведемо и трећу смену!!!Па то нигде у Европи нема!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама