Koje škole su ugašene a koje su nove formirane

15 avgusta, 2018
 
Gimnazije i srednje stručne škole u šest gradova i opština prestaju da rade, a umesto njih osnovane nove. Od 14 obrazovnih ustanova formirano sedam. U septembru zajedno gimnazijalci i zanatlije
OD septembra neće više raditi 14 srednjih škola u šest gradova i opština, a umesto njih formirano je sedam novih obrazovnih ustanova. Spajane su po dve škole i tako od 14 osnovano sedam škola, sa novim nazivima i upravom. Ove promene zvanično je usvojila Vlada Srbije, a novine očekuju učenike u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.
U Kragujevcu su ugašene Politehnička i Druga tehnička škola i formirana Srednja tehnička škola. U Novoj Varoši od septembra neće biti Gimnazije “Pivo Karamatijević” i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u jednu, sa zvaničnim nazivom – Srednja škola.
U Nišu će od dve tehničke škole (“Milutin Milanković” i “12. oktobar”) biti formirana jedna – Tehnička škola. U Kuršumliji su zvanično ugašene čak četiri škole – dve lokalne i dve koje su svojevremeno izmeštene iz Podujeva, a radile su u ovom gradu. Spajanjem dve gimnazije formirana je Kuršumlijsko-podujevska gimnazija, a od Ekonomske škole i Tehničke škole “Đuro Đaković” iz Podujeva, izmeštene u Kuršumliju, formirana je Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola. U Kladovu je spajanjem Srednje škole “Sveti Sava” i Tehničke nastala Srednja škola. Neće više biti ni Gimnazije “Vuk Karadžić” i Tehničke škole u Babušnici, a umesto njih đaci će ići u novu – Srednju školu.
Prema rečima Aleksandra Pajića, pomoćnika ministra prosvete za srednje obrazovanje, ovo je tek prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji.
– Plan je da za ovu i narednu školsku godinu oko 40 srednjih škola bude ugašeno i od njih formirano 20 novih – objašnjava Pajić za “Novosti”. – Ovih 14, o kojima je odluku donela Vlada Srbije, predstavljaju prvu fazu i odluka se primenjuje već od početka nove školske godine. Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine.
Spajanjem škola, deo zaposlenih postaće tehnološki višak, a naš sagovornik objašnjava da su to ljudi u stalnom radnom odnosu, te da će biti prioritet da oni budu zbrinuti na druga slobodna mesta u obrazovnom sistemu, ako postoje.
– Ovaj korak je bio neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka i ušteda će biti u tome što će sada imati jednog direktora, jednu administraciju… Za đake se ništa ne menja. Obrazovni profili ostaju isti kao i do sada. Jedina novina za deo učenika biće što će promeniti školsku zgradu – objašnjava naš sagovornik. – Zgrade koje budu ispražnjenje biće upotrebljene za neke druge ustanove u obrazovnom sistemu, poput objekta Druge tehničke škole u Kragujevcu.
On objašnjava i da prema važećem pravilniku škole sa tako malo đaka ne bi mogle da postoje. Tako, kaže, gimnazija i tehnička škola u Novoj Varoši imaju po osam odeljenja ili 191 i 196 đaka. Čak i spojene imaju manje od 400 učenika. U Babušnici gimnazija je brojala 99, a tehnička 120 srednjoškolaca.
Pajić najavljuje da će isto biti urađeno i u Vojvodini, gde se proceni da je neophodno, a odluku o tome doneće pokrajinske vlasti. Vojvođanske škole gasiće se i spajati tek od drugog polugodišta, jer do septembra neće biti donete odluke i formirane nove obrazovne ustanove.
Od školske 2019/2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave, dok se srednjim školama bavi Ministarstvo prosvete. Rok lokalnim samoupravama da dostave predlog plana mreže škola je mart sledeće godine. Najavljeno je i spajanje osnovnih sa srednjim školama tamo gde je broj učenika veoma mali, a administracija glomazna i skupa.
BRIŠU IMENA VELIKANA
SA ŠKOLAMA, ugasila su se i imena velikama po kojima su nazvani. Biće skinuta tabla sa imenom slavnog Novovarošana slikara Piva Matijevića. U Babušnici će se isto dogoditi Vuku Karadžiću, u Nišu Milutinu Milankoviću, a u Kladovu Svetom Savi.
I. Mićević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Koje škole su ugašene a koje su nove formirane

  1. Vitomir kaže:

    To je samo posledica. Škole će se nasatviti zatvarati pošto je dece sve manje.

  2. Nenad kaže:

    Gospodin Pajić nema pojma o čemu priča; TŠ “12, februar” i “Milutin Milanković” U Nišu spojene imaju oko 1200 učenika u 36 odeljenja!!!

  3. Prof kaže:

    Umesto da se teži uvođenju jednosmenskog rada,oni zatvaraju objekte.Hajde da se i noći u školi,da uvedemo i treću smenu!!!Pa to nigde u Evropi nema!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama