Koji je ključ preventivne nege dečjih zuba i šta nam preporučuju stomatolozi širom sveta

1 septembra, 2023

Pravilna oralna higijena igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja usne duplje i našeg opšteg zdravlja. Jedan od osnovnih koraka u održavanju higijene jeste redovno pranje zuba, a izbor odgovarajućih proizvoda ima veliki uticaj na ovaj proces. Unapređenje oralne higijene i prevencija problema zahtevaju sveobuhvatan pristup, a kombinacija mekih četkica, interdentalnih četkica i adekvatne paste za zube predstavlja trio koji osigurava temeljnu brigu o vašim zubima i desnima.

Najnovija istraživanja pokazuju zabrinjavajuću činjenicu da se tek svaki šesti stanovnik naše zemlje, starosti preko 25 godina, može pohvaliti da ima sve svoje zube, kao i da čak 11,1 odsto populacije u Srbiji nema nijedan svoj prirodni zub. Navedeni podaci predstavljaju jasan signal da je potrebno ozbiljnije posvetiti se temi preventivne nege oralnog zdravlja.

Preventiva je osnova u očuvanju našeg oralnog zdravlja tokom svih životnih faza i trebalo bi da budemo svesniji koliko je bitno da redovno posećujemo stomatologa. Preporuka je da to bude na svakih šest meseci i da uz to primenjujemo pravilne tehnike čišćenja i koristimo kvalitetne i odgovarajuće proizvode za oralnu higijenu.

Kad su deca u pitanju, sa adekvatnom oralnom higijenom potrebno je početi od najranijeg uzrasta, kako bismo sačuvali lepotu osmeha i zdrave zubiće mališana. Dobra pasta za zube mora da ima odgovarajuću koncentraciju fluorida za uzrast, jer oni pomažu remineralizaciju zubne gleđi. Paste Curaprox kids, pored fluorida, sadrže i enzime koji pojačavaju prirodnu zaštitnu ulogu pljuvačke i ksilitol koji štiti od bakterija. Za mališane do šeste godine starosti, paste su sa ukusom jagode, a za starije od šest godina sa ukusom lubenice ili mente. Za one najmlađe do druge godine paste su bez fluorida. Pravu pastu mora da prati i adekvatna četkica Curaprox baby od prvog zubića do četvrte godine i Curaprox kids četkica nakon tog uzrasta. Četkice su izuzetno mekane i nežne, a poseban dizajn drške omogućava da u sticanju dobrih navika učestvuju i roditelji.

Nežnost za zaštitu zubne gleđi i desni

Meke četkice su nežne prema zubnoj gleđi i desnima, a efikasne protiv zubnog plaka. Upotreba neadekvatnih, tvrdih četkica može uzrokovati oštećenje zubne gleđi, što povećava osetljivost zuba na toplotu i hladnoću i može izazvati neprijatne bolove.

Mnogi ljudi imaju osetljive desni koje lako postanu upaljene ili krvare. Grubo četkanje tvrdim četkicama može povrediti desni i izazvati njihovo povlačenje, što može dovesti do problema poput parodontalne bolesti.

Stomatolozi širom sveta preporučuju neverovatno efikasnu Curaprox CS 5460 četkicu za zube, dizajniranu za savršeno detaljno, nežno pranje zuba. Ona ima čak 5.460 ultra finih vlakana, gusto postavljenih na maloj glavi četkice koje pružaju izuzetnu moć čišćenja. Curaprox meke četkice omogućavaju temeljnije čišćenje zuba i uklanjanje zubnog plaka i ostataka hrane kako na površini zuba tako i u predelu ruba između zuba i desni. Na ovaj način se smanjuje rizik od karijesa i upale desni.

Jedan pokret čišćenja je sve što vam je potrebno

Interdentalne četkice su dragocen alat za čišćenje teško dostupnih područja između zuba. Ove male četkice mogu dosegnuti prostor između zuba, uklanjajući plak i ostatak hrane koji često prolaze neprimećeno. Redovno korišćenje interdentalnih četkica doprinosi sprečavanju karijesa, upale desni i drugih problema uzrokovanih nakupljenim plakom.

Možete koristiti Curaprox CPS interdentalne četkice ukoliko želite da nežno očistite prostor između zuba pre ili posle pranja zuba svako veče. Preporuka je da prethodno zamolite stomatologa da izmeri prostore između vaših zuba kako bi se utvrdilo koja veličina interdentalnih četkica je prava za vas.

Prema nedavnoj meta-analizi, čišćenje interdentalnim četkicama znatno je efikasnije od čišćenja koncem. Međutim, u slučaju da su prednji zubi, posebno donji, veoma blizu jedan drugom, preporučuje se korišćenje konca za zube kao najbolji način za čišćenje ovih prostora između zuba.

Kako izabrati odgovarajuću pastu za zube?

Temeljno i redovno čišćenje zuba podrazumeva i obaveznu upotrebu paste za zube. Preporučuju se paste bez NLS-a (natrijum lauril sulfata), štetnih sastojaka, triklosana i plastičnih mikrozrnaca da bi se sprečilo oštećenje sluzokože. Curaprox Enzucal i Be you paste zadovoljavaju ove kriterijume, a pri tome su nisko abrazivne, ne oštećuju gleđ i vrlo su prijatnog ukusa.

Kombinacija mekih četkica, interdentalnih četkica, konca za zube i odgovarjuće paste, uz primenu pravilne tehnike za pranje zuba stvara snažnog saveznika u očuvanju oralnog zdravlja. Na taj način ovakva vaša svakodnevna rutina sprečava probleme i pre nego što postanu ozbiljni. Istovremeno, ovaj sveobuhvatni pristup omogućava da osetite svežinu i samopouzdanje koje dolazi sa zdravim osmehom.

Više informacija potražite na www.curaprox.rs, a prvih 200 kupaca u septembru očekuju super pokloni i 10 odsto popusta za prvu kupovinu uz prijavu na newsletter.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama