Koji omekšivač koristite za dečji veš? I da li ste pročitali deklaraciju?

Koji je vaš omiljeni miris iz svakodnevnog života?
Ovo su meni najlepši mirisi:
– kolači iz mamine rerne,
– cvet japanske trešnje,
– zapaljena šibica,
– pečene paprike sa komšijskog prozora,
– sveže opran veš.
Mek, tek osušen veš. Bez jakih mirisa.
Samo da nema gomila rublja za peglanje. S malom bebom – teško. Omekšivač pomaže da se hrpa veša brže ispegla, ali kažu da je on veliki zagađivač.
Lično, ranije sam volela miris omekšivača – podsećao me je na detinjstvo. Mlađi brat mog druga Pece je uvek tako mirisao.
A onda sam čula da je on najveći zagađivač koga možete da imate u kući. Od tad sam bila u fazonu: „Gud baj, Čarli – bolje da je naborano nego da zagađuje.“
I vi, naravno, za svoju bebu želite najbolje, pa vam ne pada teško da ga se ratosiljate.
Dok ne dođe vreme da bebi obučete onu lepu stvarčicu koju ste čuvali za posebne prilike. Onda vam ona dođe nekako zgužvana i sirota. A malo je bedak da stavljate sirće u vodu za pranje…
Smemo li da se oslonimo na ovaj Chicco superkoncentrovani omekšivač za rublje?
U moje vreme (što bi rekle bakice) Chicco je bio brend vrhunskog kvaliteta. Imala sam njihovu dečiju kozmetiku, a njihove makazice za bebe su mi trajale preko 30 godina (dok ih nisam isilovala jednom prilikom, pa je plastična drškica pukla na 1 mestu; ne pitajte šta sam radila). Ali omekšivač…

Nisam baš sama bila sigurna u to.
Zato sam malo prostudirala strane poznate blogove za mame i videla šta one preporučuju. Evo saveta:
1. Da ne iritira kožu novorođenčeta:
Ne želite da se pojavi ekcem, on je tek muka Isusova. Ne pomažu kreme, majko – čak ni one francuske od nekoliko hiljada dinara. Nema šta nismo probali da ga se rešimo. U stvari, nismo stavljali jedino sirće. Najbolja je bila mast nekog travara, mada nisam baš sigurna da u njoj nije bilo kortikosteroida čim je tako dobro delovala. Ekcem je prošao sam od sebe kad su deca napunila 3 godine, a grejna sezona prestala.
2. Da omekšivač nije toksičan i da je bez hemikalija:
To je naročito važno kod proizvoda za bebe čija je koža 5 puta tanja u odnosu na kožu odraslog čoveka i, samim time, podložnija lošim uticajima. Štitimo bebu koliko god možemo. Pasiramo voće, biramo najbolje mleko za nju, i tako dalje.
3. Da je biorazgradiv i da ne zagađuje životnu sredinu:
Da može da se raspadne u prirodi kao što to mogu voće, povrće, kašice i bebina kaka. Sva ta organska jedinjenja se daju razgraditi kada jednom završe na đubrištu, a ne kao plastične kese… Nadam se da ih ne upotrebljavate baš često; ima lepih cegera da se kupe u ovim našim drogerijama.
4. Da nema miris:
I tu se slažem, mene potpuno odbijaju oni veštački „Zumbuli, zumbuli cvatu“ mirisi.
5. Da je antistatičan:
To znači da za vašu bebu ne može da se zalepi prašina kao za televizor. Ili da je udari grom 🙂
Šalu na stranu, statički elektricitet nisu samo požari i eksplozije, već i one neprijatne varnice koje nastaju u kontaktu ruke ili kose sa npr. majicom, kvakom, itd.
Bebe baš i ne vole da pucketaju.
Hajde sad da vidimo kakav je Chicco:
Chicco nudi superkoncentrovani omekšivač koji je testiran i mirkobiološki i dermatološki.“
Ok.
Testiran je i na nikl – ovaj metal izaziva alergijske reakcije ili kontaktni dermatitis. Dakle, neće iziritirati tanku bebinu kožu. Faktički, oni kažu da možete da ga upotrebljavate od bebinog 1. dana. I da njime ispirate čak i pelene i bebino rublje. Dakle, svu onu tkaninu koja je u direktnom kontaktu sa najosetljivijim delovima tela.
„Antistatičan je.“
Ok.
„Biorazgradiv.“
Živela životna sredina.
Chicco sadrži aditive prirodnog porekla.“
Dakle, izvući će iz vode jone koji je čine tvrđom i tako omekšati veš bez upotrebe jake industrijske hemije. Odeća vaše bebe će biti meka. Omekšivač će očuvati vlakna i neće oštetiti boju malecnih stvari.

Hm… Da li je sad ovo omekšivač kome možemo da poklonimo svoje poverenje?
Za razliku od idealnih proizvoda koje preporučuju blogovi za mame, Chicco ipak ima miris – blag miris pudera.
Sada nude novo pakovanje od 1,5 litar koncentrata, što pravi 8 litara omekšivača. To vam je za 60 pranja, verujem da možete da ga upotrebljavate za veš cele svoje porodice.
Cena ovog superkoncentrovanog omekšivača za veš je ok – jeftiniji je od 1 feniranja u salonu (ako ste u skorije vreme stigle do salona da se isfenirate). Pa vi vidite ovde da li je dovoljno dobar za vas i da li vam se sviđa.
Maria Milojković
Sponzor teksta: Kompanija Keprom