Koji su problemi nadarene dece?

21 oktobra, 2015

Nadarena deca bi mogla da imaju manje problema kada je u pitanju praćenje gradiva u školi ili razvijanja svojih kapaciteta. Međutim, postoje drugi problemi sa kojima bi se mogli susresti.
Boy reading book sitting in window nook
Najčešće se nadarena deca izdvajaju u grupi, baš zbog načina na koji razmišljaju ili na koji se ponašaju. Zbog toga mogu biti meta zadirkivanja vršnjaka ili se jednostavno mogu osećati odbačenim.
Upravo su to problemi koje mogu imati nadarena deca, a koji se nikako ne smeju zapostavljati.
Roditelji nadarene dece vrlo često mogu imati poteškoća u vaspitanju svoje dece, sa kojima moraju na poseban način da se ophode.
Osim praćenja razvoja svakog deteta, roditelji moraju biti svesni i uticaja vršnjaka na dete, pogotovo u školskom uzrastu.
Deluje kao da je lako usmeravati dete koje je već prirodno nadareno i to je ono što svaki roditelj želi – da njegovo dete bude uspešno i zadovoljno. Međutim, ponekad put do uspeha i do sazrevanja kod nadarene dece može biti veoma težak.
Najčešći problemi nadarene dece su:
Odnos sa vršnjacima
Deca mogu da primete kada se neko u njihovoj grupi razlikuje i ističe po nečemu. Često “najgore” prođu oni koji su prirodno nadareni i kojima školsko gradivo ne predstavlja problem – nego ga olako savladavaju.
Baš ta deca mogu imati najviše problema sa drugarima koji jednostavno ne mogu da shvate da oni uživaju u školi i u učenju i da imaju potrebu da nauče i više od onoga što se od njih u tom trenutku traži.
Način na koji se nadarena deca bore sa takvim pritiskom od strane vršnjaka, koji ih najčešće ismevaju baš zbog toga što vole da uče, može biti veoma destrkuktivno.
Tada se nadarena deca suzdržavaju i neispoljavaju svoja interesovanja na način na koji bi želeli nego u meri u kojoj druga deca neće smatrati “preteranim”. Tako se oni trude da budu deo grupe, da se na što bolji način uklope među vršnjake.
Strah od zadirkivanja od strane vršnjaka kod nadarene dece je prisutan u još većoj meri nego kod druge dece.
Međutim, to ne mora da preovlada kod svakoga, pa se tako deca sa jačom ličnošću lakše bore sa ovim problemom. U tome su im najveći saveznici roditelji i podrška koju im oni pružaju.
Problem nadarene dece sa vršnjacima nije samo socijalnog karaktera. Oni se osećaju izolovano ne samo zato što ih druga deca doživaljavaju kao drugačije, nego i to što je njima povremeno dosadno tokom časova jer nemaju mentalnu akivnost na nivou na kom im je potrebna, dok druga deca nemaju taj problem.
Usmeravanje
Iako zvuči besmisleno – nadarena deca mogu imati problem sa tim što im sve ide olako i što im ništa nije teško.
Međutim, to jeste problem sa kojim se ne susreću ostala deca koja se svakodnevno trude da se u nečemu pronađu – u nečemu što će im ići od ruke.
Često baš deca koja nisu naročito nadarena budu uspešnija u daljem školovanju – zbog toga što su svu svoju energiju i sav svoj kapacitet usmerili na jednu stvar, od koje ne odustaju i za koju se zalažu.
Nadarena deca mogu doživeti razočarenje zbog toga što ne mogu da pronađu šta ih to najviše interesuje, a obrazovni sistem im ne pomaže u tom problemu, nego im pruža mogućnost da od svemu podjednako uče.
Roditelji su, kao i uvek, u ulozi da pomognu svom detetu i u ovim problemima. Ponudite mu rešenje tako što ćete mu dati priliku da isproba sve što misli da ga interesuje, pa da vremenom odluči šta mu je najinteresantnije i čime želi da se bavi u životu, odnosno na šta će se fokusirati.
Upišite dete u muzičku školu ukoliko misli da ga to interesuje, ponudite mu različite vrste hobija ili učenja veština, razgovarajte sa njim – dajte mu priliku da vam obrazloži svoj problem sa opredeljenjem za određenu oblast. Btino je samo da ga podstičete da se uvek pronalazi i da tom procesu nikada ne mora biti kraj jer se na taj način usavršava.
Upravljanje očekivanjima
Kada se neko dete prepozna kao veoma nadareno – od njega se onda i očekuju neka posebna postignuća u skoro svim oblastima života. Kada dete sa tim pritiscima i očekivanjima odrasta – to što je nadaren može da mu postane samo teret, a ne podstrek da iskoristi svoj potencijal.
Osim toga, to što je neko dete nadareno i visoko inteligentno, ne znači da nema mane i neke nedostatke. Koliko je bitno da ono bude svesno svoji potencijala i kapaciteta, toliko je bitno da zna i koja su mu ograničenja, kako ne bi nailazio na razočarenja i kako ne bi od sebe očekivao nemoguće.
 
Izvor: osnovneskole.edukacija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama