Koji talenat se kod dece ispoljava najranije i zašto je jako važan za celokupan razvoj

27 avgusta, 2020

Ako ste se nekad zapitali zašto bi neko dete od tri ili četiri godine upisao na muzičku radionicu, onda treba da znate – od svih oblika darovitosti, muzička darovitost ispoljava se najranije – već oko treće godine i zato je njen stimulans upravo u tom periodu veoma važan. 

Ovo smo saznali u razgovoru sa Bojanom Nestorović, osnivačem muzičke školice i radionice Čarobna frula iz Kolarčeve Zadužbine. Poseban program rane muzičke stimulacije i edukacije, koji je osmislila, sprovodi već 5 godina, sa decom uzrasta od 1 do 14 godina. Osim toga, autor je prve jedinstvene muzičke radne sveske kod nas – Mali muzičar i igre muzičke memorije sa nazivima instrumenata na srpskom i engleskom jeziku. Kako kaže, Mali muzičar je svojevrstan muzički bukvar za sve buduće pijaniste, kompozitore, dirigente, koncert majstore, muzičke teoretičare, i one mališane koji na bilo koji način žele da se bave muzikom i razumeju je.

U svojoj školici, Bojana se sa kolegama trudi da prepozna i probudi muzički talenat kod dece, ne samo da bi oni postali vrhunski muzičari – jer sigurno neće svi to postati, već zato što je muzika jedan od najboljih načina da se podstaknu različiti aspekti dečjeg razvoja i da se stvore preduslovi za to da dete sa lakoćom savladava druge važne zadatke koji ga kasnije u životu očekuju.

Bojana, na šta sve utiče muzika kod dece? Zašto je važno da ih od ranog uzrasta izlažemo kvalitetnom zvuku?

Muzika veoma utiče na pravilan razvoj dece, kako u emotivnom tako i u socijalnom pogledu. Ona razvija pažnju i koncentraciju, smanjuje agresivnost i razvija plemenitost kod dece. Kroz uvod u pevanje, odnosno učenje dečjih i narodnih pesmica, deca razvijaju govor, dikciju i artikulaciju. Dakle, utiče na razvoj govora. Ono na šta muzika još veoma utiče, to je motorika. Kroz muzičko-didaktičke igre, spajamo muziku i pokret, koji su veoma važni, a poznato je da se mozak razvija uz pokret. Zatim, istraživanja su pokazala da 30% mozga čine asocijativne regije u kojima se nalazi inteligencija, koja se najbolje razvija uz muziku, dok od 52 regije mozga, skoro 10 se aktivira kada slušamo muziku ili sviramo neki instrument. 

Kako se radi u Čarobnoj fruli? Na koji način budite interesovanje deteta za muziku i kako reaguju oni najmlađi?

U našoj radionici sve se bazira na učenju kroz igru. Kroz pažljivo osmišljen plan i program muzičkih pedagoga, prilagođen bebama i deci od 1 do 8 godine, deca sa lakoćom uče pesmice, igre, slušaju muziku i rade muzičke zadatke. Mi komponujemo pesmice i smišljamo muzičke igre, za koje deca već na prvom probnom času, pokažu interesovanje. Jedna od takvih igara, koje upravo radimo na početku časa, zove se muzičko predstavljanje. Naš pedagog otpeva i otapše svoje ime i prezime u zanimljivom, melodijsko-ritmičkom obrascu, i zada svakom detetu da to isto pokuša da uradi, ali sa svojim imenom i prezimenom. Dakle, svako dete da se predstavi muzički. Njima već to zvuči neobično, jer kako uopšte možemo “muzički” da se predstavimo?

Još jedna omiljena igra koja budi interesovanje kod dece, jeste muzička bajka Konjići. Naime, četiri konjića jedu, trče na dve pa na četiri noge, spavaju, kriju se od oluje, a sve to rade uz muziku. Bajka se priča uz sviranje na klaviru, a deca imaju zadatak da rade zadate pokrete i imitiraju konjiće, uz određene melodijske obrasce. Nakon nekog vremena, oni sami, bez priče pedagoga, prepoznaju muzički motiv i kreću se uz muziku. 

Naše radionice, škole klavira, udaraljki i flaute, pohađaju se dva puta nedeljno. Neophodan je kontinuitet u pohađanju časova, kako bismo postigli željene rezultate. 

Kako roditelj može da prepozna interesovanje i talenat kod deteta za muziku?

Mislim da svako dete ima interesovanje za muziku, jer deca prvo što uče od malih nogu jeste govor i pevanje pesmica. Bebi se prvo peva, tapše. Kroz majčino pevanje beba raste, lakše se uspava, raduje se. Muzička darovitost kod deteta može se prepoznati kroz pevanje, zatim posmatranjem deteta kako reaguje na različite muzičke žanrove, da li ima potrebu da lupka u ritmu pesme ili tapše. Takođe, dete može samo izraziti želju da svira neki instrument, ako je videlo na televiziji ili na crtanom filmu. Poželjno je detetu ponuditi radnu svesku muzičkog sadržaja ili instrumente poput zvečki, malog bubnja, daira, kastanjeti, da bi videli njihovu reakciju. 

Roditelju mogu prijaviti dete na probni čas putem naše email adrese bojana@carobnafrula.com ili na broj telefona 069/618-181.

U kom uzrastu je najbolje dete upisati na prvu muzičku radionicu?

Rana muzička stimulacija može se sprovoditi već od napunjene jedne godine. To se odnosi na dovođenje dece na muzičku radionicu jednom do dva puta nedeljno, na kojoj će oni pevati, svirati, igrati muzičke igre i slušati muziku. U periodu od 3 do 8 godine života, pravilnim radom, najviše se može uticati na razvoj vokalnih i ritmičkih sposobnosti kod dece.

Postoji li dete koje ne voli muziku?

Mislim da svako dete voli muziku. Ona je kao biološka potreba – za svako naše raspoloženje postoji neka pesma koja nas razveseli ili rastuži, na svakom dečjem rođendanu, muzika je ta koja pokreće na igru, ili dok idemo u vrtić, školu pevamo pesmice, lupkamo nogama o pod, pucketamo prstićima. Svaka naša aktivnost protkana je ritmom (počevši od bioritma), koji je zajedno sa melodijom, najvažniji aspekt muzike. Jedno istraživanje pokazalo je da bebe od dva meseca mogu da se usklade sa visinom tona, jačinom glasa i melodijskom linijom pesama koje im pevaju njihove majke, dok u četvrtkom mesecu već mogu i da se prilagode ritmičkoj strukturi. One su daleko predisponiranije za ove aspekte muzike, nego za suštinska svojstva govora. U knjizi Muzički mozak, čiji je autor D. A. Hodžes (D.A. Hodges, Musical brain), govori se o tome kako su sva bića biološki opremljena da budu muzikalna, a genetske predispozicije za muzikalnost imaju važnu ulogu za nas, ne samo na umetničkom, već i na emocionalnom i socijalnom planu. 

Recimo, jedna od vrlo interesantnih igara koju praktikujemo na radionicama zove se vojnici i balerine. Ova igra, odličan je primer kako deci predstaviti klasičnu muziku na zanimljiv način, gde oni sami uvide da to nije dosadna muzika, kako su zapravo negde tamo čuli

Na koji način birati muziku za dete od samog rođenja i kasnije? Postoji li muzika koju je posebno preporučljivo puštati deci?

Na koji način birati muziku – to je malo nezgodno za odogovor, jer šta će dete slušati, zavisiti pre svega od roditelja i okruženja. 

Muzika koju puštamo deci treba da bude prilagođena njihovom uzrastu. To su uglavnom kratke, jednostavne, lako pevljive pesmice, koje će deca moći da ponove i čije značenje stihova mogu da razumeju. S druge strane, na našim radionicama, pored pesmica koje mi komponujemo, volimo da puštamo numere iz opusa klasične muzike. Ona nije mnogo zastupljena u medijima, i  deca nemaju priliku da je često slušaju, samim tim i razviju osećaj za tu vrstu muzike. Jedna od važnih metodičkih stvari na časovima, jeste upravo i ta, vođeno slušanje muzike. Kroz različite muzičke žanrove, opere, balete, opere bajke, koncerte, simfonije, deca će imati priliku da obogate slušni repertoar, uvrste pokret uz muziku, prepoznaju razliku između valcera i marša. Recimo, jedna od vrlo interesantnih igara koju praktikujemo, zove se vojnici i balerine. Kada pustimo čuveni Turski marš, V.A. Mocarta, ustaju i marširaju dečaci, dok uz Valcer cveća, P.I. Čajkovskog, plešu u ritmu valcera, devojčice. Ova igra, odličan je primer kako deci predstaviti klasičnu muziku na zanimljiv način, gde oni sami uvide da to nije dosadna muzika, kako su zapravo negde tamo čuli. 

Kada počinje upis na vašu radionicu i šta ste sve pripremili za klince koji ove godine prvi put dolaze kod vas?

Upis za predstojeću školsku godinu, počeo je 17.08.2020. i traje do 01.10.2020.

Naši programi su:

Muzička radionica za bebe i decu od 1 do 8 godine

♪ Škola klavira za decu od 5 do 10 godina

♪ Škola flaute za decu od 5 do 10 godina

♪ Škola udaraljki za decu od 5 do 14 godina

♪ Škola gitare za decu od 5 do 14 godina

Roditelju mogu prijaviti dete na probni čas putem naše email adrese bojana@carobnafrula.com ili na broj telefona 069/618-181.

Pored grupnih časova, održavamo i individualne časove instrumenta po izboru i pripremamo decu za vanredno polaganje ispita u osnovnim muzičkim školama. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama