U cilju slikovitog objašnjavanja šta čovek treba da uradi kada je pod stresom i kada ima problem, jedan psiholog ispričao je zanimljivu priču, koja svakome može da bude od koristi i bolje približi kako se treba postaviti u teškoj situaciji.

Naime, on je podigao jednu čašu vode, a svi su očekivali pitanje Da li je čaša do pola puna ili do pola prazna. Ali, psiholog se osmehnuo i upitao nešto sasvim neočekivano:

Koliko je teška ova čaša?“
Odgovori su varirali između 200 i 600 mililitara, ali je publika na kraju shvatila da on uopšte nije pitao za fizičku težinu.
Apsolutna težina nije važna. Sve zavisi od toga koliko dugo držim ovu čašu“, počeo je psiholog sa objašnjenjem.

Ako je držim jedan minut, nije problem. Ako je držim sat vremena, zaboleće me ruka. Ako je držim ceo dan, ruka će mi utrnuti i ukočiće se. U svakom slučaju, težina čaše se ne menja, ali što je duže držim, ona je sve teža“, rekao je on i nastavio:

Stres i brige u životu su kao ova čaša vode. Razmišljajte o njima neko vreme i ništa se neće dogoditi. Razmišljajte malo duže i počeće da bole. Ako razmišljate o njima po ceo dan, osetićete se ukočeno – nesposobni za bilo šta. Setite se da spustite čašu“, zaključio je psiholog.

Poslednja rečenica odnosi se na traženje rešenja za problem, koji neće nestati samo zato što je kratko ili dugo prisutan i zato što vi o njemu razmišljate. Razmislite, donesite najbolju moguću odluku i osetićete veliko olakšanje!