Који знаци указују на анемију?

18 фебруара, 2018

Блага анемија може да се појави без икаквих симптома. Како ниво гвожђа постаје мањи, ваша беба или дете може да има следеће симптоме:

Делује раздражљиво

Повремено као да остаје без даха

Мање једе

Делује уморно и слабо

Има главобоље и вртоглавице

Боја коже постаје бледуњава

Нокти постају слаби и ломљиви

Малокрвна деца су релативно добро расположена, али се брже умарају при напору, а може се јавити и отежано дисање. Код веће деце могу се приметити и тежи знаци поремећаја снабдевања кисеоником, посебно од стране мозга и срца јер су ова два органа у том смислу најосјетљивија (вртоглавица, зујање у ушима, титрање пред очима, главобоља, убрзан рад и лупање срца или неодређени болови у грудима око срца).

Симптоми које родитељ најчешће препознаје као могуће знакове малокрвности код своје бебе и малог детета су јаче или слабије изражено бледило коже и слузница (бледило коже није поуздан знак анемије јер боја коже зависи од њене дебљине, прокрвљености и пигментације). Други знакови анемије су незаинтересованост за игру, слабији апетит , појачано знојење. Код деце са јачом анемијом јавља се ломљивост ноктију и косе.

Како се анемија дијагностилкује?

Дијагнозу анемије успоставља лекар прегледом и обавезним лабораторијским налазима крви. Раде се тестови крви који мере ниво гвожђа у организму као и способност везивања гвожђа (ТИБЦ). Поред испитивања броја крвних ћелија, саставним делом анализе крви се сматра и утврђивање нивоа хемоглобина и хематокрита који показују квалитет крви.

По критеријумима Светске Здравствене Организације анемијом се сматра смањена концентрација хемоглобина у крви испод 110гр/л за децу од шестог месеца до пете године живота, испод 115гр/л од пете до дванаесте године и испод 120гр/л за децу узраста од дванаесте до петнаесте године живота.

Уколико сумњате да је ваше дете анемично,обратите се лекару. Немојте на своју руку давати детету суплементе гвожђа.

Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама