Педијатар др Пековић: Шта нам значи тај CRP и зашто вредност 40 не значи нужно да вам треба антибиотик

Драги моји, добила сам идеју да напишем овај текст због тога што сам често долазила у конфликте с родитељима због једног лабораторијског параметра. Живимо на Балкану где промаја убија, где се деца с грозницом покривају уместо да се расхлађују, где се кашаљ и кијање увек сматрају симптомима болести, где бебе не смемо изводити из куће првих 40 дана итд.

Е, на том Балкану, између осталог влада дубоко уверење да првог дана повишене температуре детета треба урадити све лабораторијске налазе и обавезно CRP.

Родитељи често такве налазе одраде “на своју руку” у приватним лабораторијама и сами, без детета, пресретну младог лекара у ходнику болнице или дома здравља машући узбуђено рукама с налазом, како је његово дете сигурно озбиљно болесно јер CRP је забога 20, а референтна вредност је до 5 мг/Л. И тада обично добије одговор да неки вируси такође могу изазвати повишен CRP, да деца до четврте године најчешће имају вирусне инфекције и да ако дете добро једе и уредно спава не треба толико бринути већ само поновити налазе за пар дана ако се настави повишена температура. Такође се скрене пажња том родитељу да упркос томе што је CRP повишен, дете је приоритет прегледати. Мислите ли да се тај родитељ умирио? Такав родитељ најчешће потражи друга мишљења сматрајући да је CRP изнад референтних вредности увек аларм за укључивање антибиотика. И тако на том ходнику имате уморног лекара и неповерљивог родитеља.

Мајка сам двоје деце и била сам у ситуацијама да CRP моје кћерке буде и 40, да би за два дана без икакве терапије CRP био 13. И ја сам тада била уморна од обарања температуре, од неспавања, од сталног труда да јој дам макар један цео оброк у току дана. Тако да – ето зашто имамо нервозног родитеља с једне стране. Зато као родитељ желим да схватите да треба да будемо стрпљиви за вирусне инфекције код детета и то стрпљење ће резултирати проласком тегоба и дететом које је победило вирус без антибиотске терапије и хоспитализације. Јер вирус се не лечи антибиотицима већ трудом и стрпљењем родитеља. А сада мало и да напишем нешто о том фамозном CRP-у, свађалици.

  • CRP је скраћеница која означава C рекреативни протеин. Реч је о протеину који се производи у јетри. Његова концентрација у венској крви се користи као значајан биохемијски параметар за многа стања. Нормална концентрација се сматра до 5 мг/л.
  • Приликом запаљенског процеса у организму као што је бактеријска или вирусна инфекција, долази до оштећење ткива и ослобађају се цитокини, који утичу да јетра појачано ствара низ протеина акутног стања, од којих је један од најкориснијих CRP. Дакле, што је упала јача, више је цитокина, а уједно је и виша вредност CRP-а. Сам CRP има улогу у одбрамбеном механизму организма – омогућава лакше обележавање штетних супстанци (нпр. јелова микроорганизама или истрошених ћелија) за њихово уклањање из ткива и крви.
  • Почиње да расте 6 до 8 сати након почетка инфекције, а највише вредности достиже 48-72 сата након упале, тако да се не препоручује одређивање овог параметра првог дана болести детета.
  • CRP има релативно кратко време полуживота у организму (2-4 сата), што је брже од пада броја леукоцита или седиментације. Будући да висина CRP-а може бити драматично висока, познавање вредности CRP-а омогућава процену напредовања болести, а уочавањем спуштања његових вредности може се пратити ток лечења, односно одговор на дату терапију (вредности CRP-а релативно се брзо доводе у нормалу). На тај је начин могуће спречити непотребно узимање мање делотворног или неделотворног антибиотика, односно на време га заменити делотворним.
  • Крвна слика је корисно помоћно средство у разликовању вирусних од бактеријских инфекција, али НИЈЕ сигуран и једини показатељ. Само у комбинацији са прегледом може се правилно тумачити и налаз крвне слике. То искључиво ради лекар, никако маме и тате. Типично код вирусних инфекција, леукоцити (бијела крвна зрнца) нису повећани (или им је број и смањен), а доминирају лимфоцити у леукоцитарној формули. Код бактеријских инфекција обично су леукоцити високи, а преовлађују гранулоцити у формули. Изузетака има, тако да најтеже бактеријске инфекције (сепсе) могу ићи са малим бројем леукоцита, а неки вируси могу дати велики број бијелих крвних зрнаца.
  • Као све анализе које се користе у процени здравља детета и крвну слику тражи искључиво лекар! Иако се вади из прста, ипак се ради о болној анализи па не треба изазивати сузе малишанима, ако то није потребно. Са друге стране, ако нестручно тражите крвну слику може се десити да изоставите неки важан параметар. Тако се неретко деси да се дете мора поново убости како би се жељена анализа комплетирала.
  • Многи вируси (адено вируси, коксаки, еховируси, вируси инфлуенце…) могу повисити вредности овог параметра. У последње време доста истраживања и студија је покушало да маркира вредности CRP-а које се могу повезати с вирусним узрочницима. Постоје вирусне и бактеријске инфекције које су праћене сличним симптомима као прехлада па се таква стања зову – Influenca like ilnness (ILI) /прехлади сличне болести. Истраживања су показала да вредности CRP-а до 40 мг/Л увелико говоре у прилог инфлуенце или неког другог вирусног обољења. Свака виша вредност упућује на могућност постојања бактеријске инфекције. CRP је, дакле, и специфичан и сензитиван параметар бактеријске инфекције у сезонама прехлада. Међутим имајте на уму да је CRP само део слагалице у којој учествују и физикални преглед детета, као и други параметри крвне слике и биохемијских анализа.
  • С обзиром на то да је CRP заправо протеин било каквог акутног стања његова повишена вредност осим у инфекцији, јавља се и код осталих болести повезаних повезаних с упалом, нпр. реуматоидног артритиса, упалне болести црева, реуматске грознице, пнеумококне пнеумоније, аутоимуних поремећаја, инфаркта миокарда, малигних тумора. Стога је ова претрага добар савезник који ће вас на време упозорити када равнотежа у организму буду нарушена те помоћи педијатру у одабиру најбржег пута према оздрављењу.

Аутор: др Пековић Драгана, лекар у Институту за болести деце, КЦЦГ Подгорица

Извор: Удружење педијатара Црне Горе