Колико беба треба да спава (по месецима) а колико дете до пет година

30 јула, 2021

Спавање бебе је вечита енигма за родитеље. Колико сна је потребно бебама и како се мења спавање беба по месецима? Зашто се буде и хоће ли икада преспавати целу ноћ?

Одговоре на ова, али и многа друга питања која ће вам помоћи да боље разумете бебин сан дала је др Светлана Пилар, педијатар и мама две девојчице.

Значај спавања за бебе

У првим годинама живота, деца се интензивно развијају у свим сферама: физичкој, психичкој, когнитивној и емоционалној. Из тог разлога, у најмлађем узрасту, сан је од изузетног значаја за правилан раст и развој. Касније током одрастања његова улога је и даље важна и одражава се пре свега на способност учења, пажњу, расположење и понашање детета, али и имунитет.

Међутим, када су у питању бебе, понекада се чини да спавају далеко мање него што бисмо очекивали. Управо зато, да бисте знали да ли ваша беба спава како треба, приказаћу вам колико је сна потребно беби у различитим месецима живота.

Спавање беба по месецима

Верујем да је свима јасно да се потребе за сном беба и деце разликују зависно њиховог од узраста. У овај образац спавања се не уклапају сва деца, али то не значи да ће се то нужно одразити лоше на њихов раст и развој.

Колико дуго бебе треба да спавају?

Имајте у виду да бебе као и одрасли могу имати различите потребе за сном те може бити и већих одступања између беба сличног узраста, односно, одступања од очекиваног времена које бебе треба да проведу спавајући.

Ево како би отприлике распоред спавања требао да изгледа у првим месецима живота па све до предшколског узраста.

Спавање беба узраста 0-3 месеца

Дневна потреба за сном беба овог узраста се креће између 14 и 20 сати дневно, а од тога на ноћни сан отпада 4-5 сати. Број дневних спавања (одмора) је 3-5, а њихово време трајања варира од 30 минута до 4 сата.

Имајте у виду да новорођена беба има највеће потребе за сном, те највећи број и трајање дневних спавања, али и најкраћи ноћни сан. Како беба расте, тако се мењају и њене потребе за сном.

1. месец

Током првог месеца беба спавају заиста пуно. Будне су заправо током оброка, пресвлачења и купања, а главни стимулус за буђење им је глад. Из тог разлога, бебе на самом почетку не могу да споје више сати ноћног сна.

Бебе које сисају се буде на 2-3 сата, док се бебе храњене путем флашице буде на 3-4 сата.

Уколико се којим случајем у првих месец дана ваша беба не буди редовно ради оброка, морате је ви пробудити и нахранити. Наглашавам да ово треба радити само током првих месец дана, јер у том периоду беба остварује значајан добитак у телесној маси. Након овог периода у реду је пустити бебу да спава и дуже током ноћи.

Није реткост да новорођене бебу заспу током храњења. Ово је нарочито честа појава код беба које сисају. Сисање захтева већи напор и беба се током дојења више умори. Млеко из флашице лакше истиче те се беба с мање муке и брже нахрани.

2. месец

Бебе током другог месеца у суштини спавају слично као и у првом, тек крајем другог месеца почињу да смањују број сати проведених у сну. Међутим, таман кад сте помислили како све иде глатко, онда крећу грчеви (колике). Код неких беба грчеви могу почети већ половином првог месеца. Ово и те како ремети сан не само беба већ и родитеља. Знајте да помоћ постоји, на располагању су вам разне методе којима можете покушати да ублажите тегобе ваше бебе.

Уколико се ваша беба и даље буди током ноћи ради оброка, трудите са да је нахраните у миру и тишини, уз пригушено светло, а најбоље у мраку ако то можете извести. Спремите унапред све што вам је потребно (за храњење и пресвлачење), све у циљу како се беба не би у потпуности разбудила у сред ноћи.

3. месец

Крајем трећег месеца можда ћете приметити успостављање циркадијалног ритма код ваше бебе.

Циркадијални ритам представља циклус будности и спавања и он је условљен излагањем људског организма дневној светлости, односно, продукцијом мелатонина.

Мелатонин је хормон који се ствара у мозгу када падне мрак и он је окидач за релаксацију и припремање наших органских функција за ноћни сан. Док су бебе у мамином стомаку оне су под утицајем маминог мелатонина, а кад се роде тај утицај престаје. Из тог разлога новорођене бебе морају да развију сопствени циркадијални ритам, што траје између 3-5 месеци. Овај период адаптације може бити прилично напоран за родитеље, међутим, постоје разне методе како да олакшате овај прелазни период и вама и беби.

Од трећег месеца се такође мења и сам квалитет сна бебе.

Ево како.

Грубо речено, разликујемо површно (активно) и дубоко (мирно) спавање. Новорођене бебе највише времена проводе у површној фази спавања, која се зове још и активна јер бебе током ње праве покрете (трзаје рукама и ногама) испуштају звукове, чак и неправилније дишу. Временом, како се укупно време спавања скраћује, тако се скраћује и површна фаза сна.

Спавање беба узраста 4-11 месеци

Дневна потреба за сном беба овог узраста се креће између 13 и 18 сати дневно, а од тога на ноћни сан отпада 6-10 сати. Број дневних спавања (одмора) је 2-3, а њихово време трајања варира 1-2,5 сата.

У овом периоду ће се јасно формирати ритам спавања и будности бебе. Од шестог месеца моћи ћете да уочите периоде током дана када је беба потпуно будна и активна, као и да беба спава у дужим интервалима током ноћи. Даље како месеци пролазе, број и трајање дневних спавања се смањује, дужина спавања током ноћи се продужава и до првог рођендана беба би требало да преспава ноћ без буђења, евентуално уз једно буђење.

Када беба успостави ритам спавања и будности, имаћете прилику да се прилагодите и формирате дневни распоред према њеним потребама. Ово за собом повлачи лакше успављивање бебе, дуже спавање ноћу и коначно више одмора за родитеље.

Спавање беба узраста 12-24 месеца

Дневна потреба за сном беба овог узраста се креће између 11 и 15 сати дневно, а од тога на ноћни сан отпада 9-11 сати. Број дневних спавања (одмора) је 1-2, а њихово време трајања варира 1-2 сата.

Као и у узрасту 4-11 месеци и даље се наставља исти шаблон. Укупне потребе за сном су нешто мање, убрзо постаје довољно само једно дневно спавање и ноћни сан се додатно продужава, а требало би да протиче без буђења.

Период између прве и друге године је период интензивног развоја, пре свега у смислу проходавања и појаве првих речи. Из тог разлога, упијајућем уму малог детета мора бити обезбеђена довољна количина одмора, да би се све то знање усвојило и развој био неометен.

Спавање деце узраста 3-5 година

Дневна потреба за сном деце овог узраста се креће између 10 и 13 сати дневно, а од тога на ноћни сан отпада 9-10 сати. Број дневних спавања (одмора) је 1, а њихово време трајања варира 1-2 сата.

Укупне дневне потребе као и ноћни сан су слични као и у узрасту од 12-24 месеца. Што се тиче дневног спавања, већини трогодишњака је потребан један дневни одмор, док већини петогодишњака није.

Како спавају превремено рођене бебе?

За превремено рођене бебе можемо слободно рећи да су супер спавалице. Спавају више од од терминских беба, чак и до 22 сата дневно, али не дуже од 1-1,5 сат у континуитету.

Зашто?

Њихов малени желудац просто не може да прими веће количине млека, а и због незрелости ове бебе просто немају снаге да се нахране тј. да довољно дуго сисају.

Постоји још једна разлика у односу на терминске бебе, а односи се на квалитет сна. Превремено рођене бебе још више времена проводе у површној фази спавања, а знатно мање у дубоком сну. То отприлике изгледа овако: беба дрема око сат времена, потом је поспана око 20 минута и тако у круг…Поспаност је додатни разлог зашто је тешко нахранити превремено рођену бебу.

Лако ћете закључити из наведеног да ће превремено рођеној беби требати дуже времена да прво избаци ноћни оброк, а потом и да преспава ноћ у континуитету. Терминска беба ће обично преспавати ноћ после 6 месеци, а превремено рођена углавном после 8 месеци.

Даље у тексту ћу вам изнети које савете и методе можете применити да бисте помогли и себи и беби да прегурате период адаптације током којег долази до успостављања ритма спавања и будности код бебе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама