Колико дувански дим смета бебама трудница које пуше

Ове слике показују колико дуван смета бебама трудница које пуше

Иако се већ дуго на труднице апелују да престану да пуше, до сада су главни аргументи били смањење ризика од превременог порођаја, респираторних проблема код беба и повећаног ризика од изненадне смрти.
Ови снимци 4Д ултразвука врло верно приказују што пушење чини вашем нерођеном детету. Снимци су показали како деца мајки које у трудноћи пуше много више додирују ручицама уста и лице него бебе трудница које не пуше.
Стручњаци тврде како пушење током трудноће може битно одложити и успорити развој бебиног централног нервног система. Сада научници верују да најасније могу приказати последице пушења на бебу у материци и притом користе слике с ултразвука како би подстакли труднице на престанак пушења.
Додиривање лица рукама – једина одбрана
У склопу истраживања користе се 4Д снимци које могу снимити на хиљаде ситних покрета у материци и много су вернији приказ јер класични 3Д ултразвук сада приказује и покрет. смрти, СИДС-а.
Истраживање је пратило 20 мајки које су биле у Универзитетској болници James Cook u Middlesbroughu, од којих су четири пушиле у просеку 14 цигарета дневно. Након проучавања у 24. , 28. , 32. и 36. недељи доказано је како бебе пушачица много више додирују лице и раде више покрета уснама него што је то иначе уобичајено код беба исте старости.
У Великој Британији тренутно пуши око 12 посто трудница, док је у Хрватској ситуација много гора. Према неким статистикама у Хрватској током трудноће пуши више од 25 одсто трудница.
Сва деца чије су мајке биле укључене у ово истраживање рођена су здрава, што је уједно и главни аргумент трудницама које настављају пушити и у трудноћи. Но, често се заборавља да се последице пушења у трудноћи могу јавити касније током дететовог живота и довести до појаве астме и анемије.
Често се заборавља да је штетност за дете једнака као и у трудноћи ако мајка пуши током дојења.
Резултати истраживања објављени су у часопису Ацта Паедиатрица, преноси DailyMail.

Index/Bebac