Koliko je fizičke aktivnosti dnevno potrebno deci

12 avgusta, 2016

Prema procenama stručnjaka, i muškoj i ženskoj deci, kao i adolescentima, dnevno je potrebno barem sat vremena fizičkih aktivnosti.

One treba da budu sačinjene od: aerobika (trčanje, skakanje, vožnja bicikla, ples…), vežbi snage (penjanje i druge aktivnosti koje angažuju mišiće), kao i vežbi za jačanje kostiju (preskakanje konopca, skakanje, trčanje…).

Američko društvo za sport i obrazovanje savetuje sasvim maloj deci 30 minuta fizičkih aktivnosti dnevno, ali i da ne bi trebalo da sede duže od 60 minuta.

Deci predškolskog uzrasta preporučuje se 60 minuta ciljanih vežbi i 60 minuta do nekoliko sati uobičajenih fizičkih aktivnosti, uz istu napomenu da ne sede duže od jednog sata.

Deca od 5 do 12 godina treba da vežbaju sat vremena tokom svih ili barem većine dana u sedmici.

VAŽNI SU DRUGARI

Nedavna studija dala je povoda da pomislimo kako društvena dinamika može da utiče na to koliko će dete biti aktivno. Naime, osećaj izopštenosti iz društva učiniće da se mališan prikloni sedelačkom načinu života. Proverite šta na igralištu rade drugari vašeg deteta, da li mu je prijatno u njihovom društvu i da li je motivisan da im se pridruži u igri.

Šetajte se sa detetom

Iako skitnja roditeljima lakše pada, nastojte da ih pretvorite u što duže šetnje. Pomozite vašem mališanu ili predškolarcu da usvoji naviku da vam pravi društvo tokom šetnje.

Napravite od toga „avanturističku šetnju“, tokom koje ćete usput sakupljati interesantno „blago“ ili se pretvarati da istražujete ulice u delu grada u kojem živite. Na taj način ćete ga ohrabriti da se svakodnevno šeta i da tu aktivnost ne smatra dosadnom.

Ograničite gledanje televizije

Televizija je najveća antivežba, pa ako ikako možete smislite načine na koje ćete detetu ograničiti vreme provedeno ispred TV-a. Na primer, dogovorite se da to čini samo tokom vikenda ili da gleda samo jednu emisiju dnevno.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama