Колико је физичке активности дневно потребно деци

12 августа, 2016

Према проценама стручњака, и мушкој и женској деци, као и адолесцентима, дневно је потребно барем сат времена физичких активности.

Оне треба да буду сачињене од: аеробика (трчање, скакање, вожња бицикла, плес…), вежби снаге (пењање и друге активности које ангажују мишиће), као и вежби за јачање костију (прескакање конопца, скакање, трчање…).

Америчко друштво за спорт и образовање саветује сасвим малој деци 30 минута физичких активности дневно, али и да не би требало да седе дуже од 60 минута.

Деци предшколског узраста препоручује се 60 минута циљаних вежби и 60 минута до неколико сати уобичајених физичких активности, уз исту напомену да не седе дуже од једног сата.

Деца од 5 до 12 година треба да вежбају сат времена током свих или барем већине дана у седмици.

ВАЖНИ СУ ДРУГАРИ

Недавна студија дала је повода да помислимо како друштвена динамика може да утиче на то колико ће дете бити активно. Наиме, осећај изопштености из друштва учиниће да се малишан приклони седелачком начину живота. Проверите шта на игралишту раде другари вашег детета, да ли му је пријатно у њиховом друштву и да ли је мотивисан да им се придружи у игри.

Шетајте се са дететом

Иако скитња родитељима лакше пада, настојте да их претворите у што дуже шетње. Помозите вашем малишану или предшколарцу да усвоји навику да вам прави друштво током шетње.

Направите од тога „авантуристичку шетњу“, током које ћете успут сакупљати интересантно „благо“ или се претварати да истражујете улице у делу града у којем живите. На тај начин ћете га охрабрити да се свакодневно шета и да ту активност не сматра досадном.

Ограничите гледање телевизије

Телевизија је највећа антивежба, па ако икако можете смислите начине на које ћете детету ограничити време проведено испред ТВ-а. На пример, договорите се да то чини само током викенда или да гледа само једну емисију дневно.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама