Koliko vremena zaposlene mame provode sa svojom decom?

17 maja, 2016

Ako stvari svedemo na jednostavnost, logiku i sretne okolnosti, onda je računica u proseku ovakva:

Mama radi 8 sati ako je baš srećnica. Od 7-8 do 15-16 časova. Ako je baš srećnica, ne potroši više od pola sata na put od posla do kuće.

Ako je dete u vrtiću, kupi dete iz vrtića, ona ili tata i onda tek idu kući.

Vrlo verovatno će praviti ručak ako veče pre to nije uradila za sledeći dan. Moguće da je to uradio i tata, mamina mama, neko u nekom restoranu ponekad. Ako ne, dete se u toku kuvanja kači na maminu nogu. Traži pažnju.

Mama pravi ručak ili ga podgreva. Već je prošlo oko 1-1,5h od završetka radnog vremena a mama se tek uključuje u pogon. Iz kupatila/spavaće sobe/prostorije koju sprema dok se ručak kuva viče na dete da ne dira nešto ili da prestane sa nečim.

Svi jedu. Treba još skloniti suđe, srediti veš… još nešto u gradu obaviti.

Tata nesebično preuzima svoj deo posla ovoj srećnoj mami.

Već je veče. Dete se sprema na spavanje. Kupa, malo mazi i idemo ponovo isti program sledeći dan.

Satnica je u proseku takva sa eventualnim varijacijama na temu.

Mama na raspolaganju ima otprilike 8 budnih sati da bude sa svojim detetom, da se bavi obavezama (u koje spadaju i posete prijateljima sa decom jer su i one tempirane, ugurane i isplanirane da najmanje škode izvršavanju nekih neodložnih poslova), da provede vreme sa tatom, svojim nekadašnjim partnerom, da se možda posveti sebi i ako baš, baš ima sreće da se odmori.

Vreme provedeno samo sa detetom je jako kratko. Čisto radi eksperimenta probajte same videti koji je vaš prosek u toku radne nedelje. Ne računajte vreme hranjenja i kupanje.

Šta deca kažu?

Istraživanja kažu da u celini odsustvo majke, odnosno oba roditelja, zbog posla ne škodi razvoju deteta. Ovo ne važi ako majke odu na posao pre nego beba navrši godinu dana i potrebno je da dete živi sa oba roditelja čija radna nedelja ne prelazi ili se kreće oko 40 sati.

Šta mame kažu?

Mame su nervozne, umorne, frustrirane. Često se njihove uloge nalaze u reklamama za tablete za opuštanje ili preparatima koji daju energiju. (He, zna Big Farma gde će da se usmeri.) Uglavnom osećaju krivicu i nemoć. Po opet tamo nekim istraživanjima, potvrđeno je da mame žrtvuju vreme za sebe i vreme za spavanje kako bi uspele izbalansirati obaveze i porodicu. Potvrdile mame. Gde je mama? Nema mame.

Kako stvari stoje u drugim zemljama?

Podaci iz razvijenih zemalja kažu ovako:

Interesantno je da čak i Švedska i Norveška ne odstupaju od, za Evropu, prosečnih sat i po. Ne znam kako vi ali meni se čini da je ovo malo jer se radi o proseku. Zamislite bilo kakvu vanrednu situaciju, kao što je npr. sad spremanje zimnice a pouzdano znam da još postoje mame koje to rade, ovo vreme drastično opada. Da bismo potvrdile sopstvenu ludost, prosek provedenog vremena sa decom nije puno bolji kod nezaposlenih majki. One većinu svog vremena provedu posvećujući se brizi o domaćinstvu tako da je njihovo prolazno vreme samo za nijansu bolje nego kod zaposlenih mama.

Psiholozi kažu da roditelji treba više da se fokusiraju na kvalitet a ne kvantitet provedenog vremena. Pitam ja njih šta postići za pola sata dnevno?

Kako je kod vas? Da li osećate da provodite dovoljno vremena sa vašim detetom?

Činjenica je da se dan neće produžiti već će nam samo deca odrasti, a mi poblentaviti još više…osim, osim ako ne reorganizujemo prioritete.

Uradimo to pametno i na vreme.

Izvor: Caradara.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Koliko vremena zaposlene mame provode sa svojom decom?

 1. mama kaže:

  Peglanje je nepotrebno gubljenje vremena,kuvati se moze od 5 ujutru do 7 sve je gotovo, kad se dodje sposle prostre se ves opran nocu, to je 10 min posla.Sudovi se operu posle vecere 15 min i to je to ostalo vreme za decu.

  1. MarijaJefi kaže:

   Mozes i taj ves ujutru posto ti masina pere nocu

  2. Slatkica kaže:

   Jedino ako si masina i ako si bilesna da sebi ne posvetis vreme. Nisu sve mame roboti

  3. Slatkica kaže:

   Jedino ako si masina i ako si bolesna da sebi ne posvetis vreme. Nisu sve mame roboti

 2. Gricko kaže:

  Draga “MAMA”,
  Ovo je ludilo! Znači…..pod uslovom da sam obavila “veliku kupovinu” za vikend recimo, ustanem u 04:30, uz kafu da bih došla k sebi “na vrat-na nos” skuvam ručak i raširim opran veš (brzinom munje) i još da se spremim do 06:45 za posao da bih stigla na posao jer radim od 07:30!
  JE LI OVO MALA ŠALA?
  I kada se vratim sa posla treba da se posvetim deci i mužu…. da budem “normalna”? Hahahahahaha…..

  1. mama kaže:

   I u cemu je problem?

 3. Natasa kaže:

  Nema tu problema ako je malo, a kvalitetno. I to je uvek mnogo bolje nego kvantitet bez kvaliteta, ali takve to ni ne pogadja. Ovde jedino mogu da imaju problem majke koje provode i malo vremena sa decom a i svesne su da je to vrlo nekvalitetno. Nikad nisam kuvala rucak u 5 ujutru i nema potrebe u dasnjim vremenima, a skoro svaki dan imam na repertoaru ili svezu domacu supu ili corbu …. svaki rucak moze biti gotov za pola sata, masina do masine, a tolika kuknjava. A i taj ves, kao da se svaki dan ukljucuje masina i pegla ves. Ako takvih ima pa to su onda bolesnice i treba da se lece. Kod mene je zimi susilica, prolece-leto vojnicko peglanje bez pegle, peglu upotrebim jednom mesecno.
  Sve je stvar organizacije i prioriteta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama