Kombinovani test: Osmake namučila pitanja iz hemije

17 juna, 2016
Kombinovanim testom iz pet predmeta – fizike, biologije, hemije, istorije i geografije, danas je završena mala matura za osmake, a najviše poteškoća imali su sa pitanjima iz hemije.
U osnovnoj školi Kralj Petar prvi učenici su pola sata ranije zauzeli svoja mesta u fiskulturnoj sali, gde je organizovan završni ispit.
U salu su mogli da unesu samo bočice sa vodom, grafitnu i hemijsku olovku, kao i đačku knjižicu.
Direktor škole Mladen Stevanović kaže da do sada nije bilo nikakvih nepravilnosti, a da je generalni utisak iz prethodna dva dana da je test iz srpskog bio lakši od matematike.
“Deca koja su se spremala i koja su ozbiljno shvatila test za njih je to bilo prilično lako, onim drugima i nije. Generalni utisak je da je srpski bio nešto lakši od matematike ove godine”, rekao je Stevanović Tanjugu.
Komentarišući reakcije učenika da su poslednja tri zadatka na testu iz matematike bila teška, Stevanović kaže da test ima i svoj klasifikacioni deo i predviđeno je da određeni broj zadataka ne mogu svi da reše.

Rešenja kombinovanog testa potražite OVDE

Svršeni osnovci već nakon 45 minuta počeli su da izlaze iz sale, a Uroš Popesku, koji planira da upiše Pravno-birotehničku školu, kaže da je test bio lak, a da se nije najbolje snašao sa pitanjima iz hemije.
I buduća gimnazijalka Ljiljana Tatalović kaže da test nije bio težak, ali da su i njoj bila najteža pitanja iz hemije.
“Pitanja iz ostalih predmeta smo rešavali po sistemu zaokruživanja, samo je iz hemije bilo da se dopune odgovori. Lakše je kada imamo ponuđene odgovore, tada mogu da se prisetim”, kaže Ljiljana.
Stefanu Đapiću pak najteža su bila pitanja iz fizike, ali i sam priznaje da se nije spremao za završni ispit.
Planira da upiše Tehnoart školu, umetnički smer, jer mu, kako kaže, “crtanje ide od ruke”.
Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika u sredu  je izašlo 98,09 odsto maturanata, dok je juče na matematiku izašlo 98,20 odsto osmaka.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni na oglasnoj tabli u školi 19. juna, a konačni 24. juna.
Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.
Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.
Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.
Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.
Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.
Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.
U Srbiji ove godine osmi razred je završilo oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Kombinovani test: Osmake namučila pitanja iz hemije

  1. Miroljub kaže:

    Zašto objavljujete samo rešenja, a ne i testove?

  2. Vera kaže:

    Pitanja iz hemije uopšte nisu bila teška. Jedno je iz svakodnevnog života, drugo obična reakcija sagorevanja, a za treće je moralo malo da se uči.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama