Razvija mišljenje
Jedna od važnih prednosti čitanja knjiga je onaj pozitivni efekat uticaja na naše mišljenje. Kada čitamo, mi više razmišljamo da bi shvatili ovu ili onu ideju dela.
Snižava nivo stresa
U savremenom svetu spas od stresa je osnovna briga mnogih ljudi. Bogatstvo i ritmičnost jezika smiruje psihu i oslobađa organizam od stresa. Posebno u tome pomaže čitanje neke fantastike pre spavanja.
Uvećava se fond reči
Kada čitate knjige različitih žanrova, susrećete se sa rečima, koje obično svakodnevno ne koristite. Ako vam je neka reč nepoznata, ne mora se tražiti obavezno njeno značenje u rečniku. Ponekad se značenje termina može shvatiti po smislu, koji zaključujemo u rečenici. Čitanje ne samo da pomaže uvećanju fonda reči, već i povećava pismenost.
Štiti od Alchajmerove bolesti
Po podacima poslednjih istraživanja, čitanje zaista štiti od oboljevanja mozga. Kada čitate, aktivnost mozga se uvećava, što blagotvorno deluje na njegovo stanje.
Dodaje samouverenost
Čitanje knjiga nas čini sigurnijima. Kada u razgovoru pokazujemo široko znanje ovog ili onog predmeta, nesvesno izgledamo sigurnije i pribranije. Kada okolina priznaje vaše znanje, to se onda pozitivno odražava na vlastitu ocenu svojih vrednosti.
Čini nas kreativnijima
Kreativni ljudi mogu stvoriti odmah nekoliko odličnih ideja. Odakle ih je moguće uzeti? Iz knjiga. Čitajući neko delo, možete izvući odatle mnoštvo ideja, koje možete ostvariti u životu.
Poboljšava san
Ako sistematski budete čitali pre spavanja, onda će se uskoro organizam privići na to i tada će čitanje postati svojevrsni signal, koji ukazuje na skori odlazak na spavanje. Na taj način, ne samo da ćete poboljšati svoj san, nego ćete se ujutru osećati bodriji.
Poboljšava aktivnost mozga
Prilikom čitanja mi obično zamišljamo mnogo detalja: likove, odeću, predmetei koji ih okružuju. Takođe, potrebno je pamtiti mnoštvo stvari, koje su neophodne za razumevanje dela. Upravo zato, čitanjem vežbamo memoriju i logiku.
Poboljšava koncentraciju
Čitanjem se moramo koncentrisati na sadržaj dela, dok nam pažnju ne odvlače nebitni predmeti. Ta navika je veoma korisna za druge aktivnosti. Takođe, čitanje knjiga razvija objektivnost i sposobnost donošenja odmerenih odluka.