Ранко Рајовић: И деца с посебним потребама могу бити даровита

10 јуна, 2016

У Србији већ скоро да нема ангажованог родитеља који није чуо за др Ранка Рајовића, аутора НТЦ програма за развој креативног учења и функционалног размишљања код деце предшколског и школског узраста.
RANKOПринципи НТЦ програма почивају на познавању и разумевању процеса структуре, развоја и рада мозга – као главног и одговорног „шефа“ који координира не само све телесне/моторичке функције, већ и психичке. Мало је познато да је основна функција мозга – преживљавање. Што значи да је основни циљ мозга да свог „власника“ одржи успешно „у животу“ користећи све своје капацитете. Неуспех и понављање покушаја све до успешног решавања изазова, игра кључну улогу у развоју размишљања – из грешака и неуспелих покушаја се учи много више о правој природи ствари, него из успеха. Уколико детету помогнемо да исти приступ примени у свакодневном животу ми подстичемо креативни начин учења, повезивања чињеница и омогућавамо детету да оствари своје постојеће интелектуалне капацитете. Прилазећи развоју детета на овај начин НТЦ програм нас подсећа колико су заправо развој тела и духа неодвојиви.
Иако је сам програм намењен деци од 3-12 година (период у ком је развој употребних капацитета мозга најинтензивнији), стимулација развоја детета кроз игру може почети много раније – од самог рођења. Овде родитељи играју кључну улогу. Користећи свакодневне активности за психо-моторни развој кроз игру, уз сву љубав, топлину и подршку које пружају – родитељи су природни и најбољи учитељи свог детета. Ипак, важно је стално имати на уму да би основни циљ свега овога требало да буде одгајање задовољног, радозналог и веселог детета, сигурног у себе, а не „јурење“ високог учинка на тестовима било које врсте.
Питали смо др Рајовића како види специфичност оштећења слуха код деце са аспекта даровитости, могу ли она похађати НТЦ програме, као и за препоруку при приступу стимулацији Сајберуваца. Ево шта нам је он одговорио:
САЈБЕРУВЦЕ: Да ли дете са посебним потребама – као што је оштећење слуха, може бити сматрано даровитим дететом, по НТЦ мерилима?
– Деца која имају оштећено чуло слуха или чуло вида компезаторно могу да активирају друге регије мозга и да донекле ублаже последице недостатка једног чула. Тако да и ова деца могу да развију своје потенцијале. А уколико је генетски предодређено, правилним радом можемо развијати и њихову даровитост.
САЈБЕРУВЦЕ: С обзиром на то да је добро баратање вербалним аспектом један од основних предуслова за укључивање у НТЦ радионице, могу ли деца оштећеног слуха успешно радити по НТЦ програм? Да ли је неопходно прилагођавање програма и у којој мери је то прилагођавање изводљиво?
– НТЦ програм се базира на асоцијацијама и на повезивању асоцијација тако да деца оштећеног слуха могу да примењују доста елемената НТЦ програма. Неке од метода морају бити модификоване како би биле примењиве и у раду са децом оштећеног слуха.
САЈБЕРУВЦЕ: Које активности родитељи треба да потенцирају код деце оштећеног слуха да би се помогло даљем развоју говора И интелектуалних капацитета детета?
– Пошто мозак ради по систему повезивања асоцијација и тако доноси одлуке, потребно је радити што више активности и вежби које обухватају неколико чула. На пример, игре које обухватају комплексне покрете ротације и равнотеже, затим фине моторике и динамичке акомодације ока активирају велике регије коре великог мозга. Задатак родитеља и васпитача је да на креативан начин активирају што више чула.

Пример: дете које не види можемо да ставимо да седи на поду са раширеним ногицама, затим да гурнемо лопту према њему у којој се налазе звончићи – долазећи према њему лопта се чује и дете одређује уз помоћ чула слуха где се лопта налази и у одређеном моменту мора да притисне шакама лопту која долази према њему, а коју не види. Овај пример је добар да схватимо да је активација сваког чула велика ствар за развој дететових потенцијала. Дете које не чује можемо активирати тако што ће моторичке радње изводити на равној подлози, а када то добро савлада можемо му задати исте радње на подлози под нагибом где додатно активира центар за равнотежу. исто тако је потребно активирати чуло додира, па им рецимо можемо дати да на столу виде два лимуна, две јабуке, две мандарине, две чаше, два фломастера, све оловке, две тениске лоптице и сл. А онда им завежемо траку преко очију и у једну руку ставимо мандарину, а они морају другом руком да опипају међу понуђеним стварима другу мандарину. На исти начин игра може да се усложњава – ставимо детету мандарину испод носа да осети мирис, а затим мора да пронађечулом додира задато воће на столу. Можемо исто тако да му понудимо да осети мирис руже, мирис маркер фломастера, лимуна, јабуке итд. Пуно ових примера и овакав начин рада ради се у оквиру НТЦ радионица и семинара где родитеље и васпитаче научима како и на који начин ради мозак, те они сами осмишљавају нове и креативне игре.

САЈБЕРУВЦЕ: Најважнији савет родитељима деце оштећеног слуха
– Важна ствар за родитеље је да науче да дете до 5-6 године мора да буде што спретније и окретније и нека се понашају као да дете спремају за врхунског спортисту иако то вероватно неће бити. На тај начин помажу детету да досегне своје биолошке потенцијале, а остали део посла који се тиче развоја когнитивних способности радиће у вртићу и у школи.
Извор: Сајберувце

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама