Ranko Rajović: I deca s posebnim potrebama mogu biti darovita

jun 10, 2016

U Srbiji već skoro da nema angažovanog roditelja koji nije čuo za dr Ranka Rajovića, autora NTC programa za razvoj kreativnog učenja i funkcionalnog razmišljanja kod dece predškolskog i školskog uzrasta.
RANKOPrincipi NTC programa počivaju na poznavanju i razumevanju procesa strukture, razvoja i rada mozga – kao glavnog i odgovornog „šefa“ koji koordinira ne samo sve telesne/motoričke funkcije, već i psihičke. Malo je poznato da je osnovna funkcija mozga – preživljavanje. Što znači da je osnovni cilj mozga da svog „vlasnika“ održi uspešno „u životu“ koristeći sve svoje kapacitete. Neuspeh i ponavljanje pokušaja sve do uspešnog rešavanja izazova, igra ključnu ulogu u razvoju razmišljanja – iz grešaka i neuspelih pokušaja se uči mnogo više o pravoj prirodi stvari, nego iz uspeha. Ukoliko detetu pomognemo da isti pristup primeni u svakodnevnom životu mi podstičemo kreativni način učenja, povezivanja činjenica i omogućavamo detetu da ostvari svoje postojeće intelektualne kapacitete. Prilazeći razvoju deteta na ovaj način NTC program nas podseća koliko su zapravo razvoj tela i duha neodvojivi.

Iako je sam program namenjen deci od 3-12 godina (period u kom je razvoj upotrebnih kapaciteta mozga najintenzivniji), stimulacija razvoja deteta kroz igru može početi mnogo ranije – od samog rođenja. Ovde roditelji igraju ključnu ulogu. Koristeći svakodnevne aktivnosti za psiho-motorni razvoj kroz igru, uz svu ljubav, toplinu i podršku koje pružaju – roditelji su prirodni i najbolji učitelji svog deteta. Ipak, važno je stalno imati na umu da bi osnovni cilj svega ovoga trebalo da bude odgajanje zadovoljnog, radoznalog i veselog deteta, sigurnog u sebe, a ne „jurenje“ visokog učinka na testovima bilo koje vrste.

Pitali smo dr Rajovića kako vidi specifičnost oštećenja sluha kod dece sa aspekta darovitosti, mogu li ona pohađati NTC programe, kao i za preporuku pri pristupu stimulaciji Sajberuvaca. Evo šta nam je on odgovorio:

SAJBERUVCE: Da li dete sa posebnim potrebama – kao što je oštećenje sluha, može biti smatrano darovitim detetom, po NTC merilima?
– Deca koja imaju oštećeno čulo sluha ili čulo vida kompezatorno mogu da aktiviraju druge regije mozga i da donekle ublaže posledice nedostatka jednog čula. Tako da i ova deca mogu da razviju svoje potencijale. A ukoliko je genetski predodređeno, pravilnim radom možemo razvijati i njihovu darovitost.
SAJBERUVCE: S obzirom na to da je dobro baratanje verbalnim aspektom jedan od osnovnih preduslova za uključivanje u NTC radionice, mogu li deca oštećenog sluha uspešno raditi po NTC program? Da li je neophodno prilagođavanje programa i u kojoj meri je to prilagođavanje izvodljivo?
– NTC program se bazira na asocijacijama i na povezivanju asocijacija tako da deca oštećenog sluha mogu da primenjuju dosta elemenata NTC programa. Neke od metoda moraju biti modifikovane kako bi bile primenjive i u radu sa decom oštećenog sluha.
SAJBERUVCE: Koje aktivnosti roditelji treba da potenciraju kod dece oštećenog sluha da bi se pomoglo daljem razvoju govora I intelektualnih kapaciteta deteta?
– Pošto mozak radi po sistemu povezivanja asocijacija i tako donosi odluke, potrebno je raditi što više aktivnosti i vežbi koje obuhvataju nekoliko čula. Na primer, igre koje obuhvataju kompleksne pokrete rotacije i ravnoteže, zatim fine motorike i dinamičke akomodacije oka aktiviraju velike regije kore velikog mozga. Zadatak roditelja i vaspitača je da na kreativan način aktiviraju što više čula.

Primer: dete koje ne vidi možemo da stavimo da sedi na podu sa raširenim nogicama, zatim da gurnemo loptu prema njemu u kojoj se nalaze zvončići – dolazeći prema njemu lopta se čuje i dete određuje uz pomoć čula sluha gde se lopta nalazi i u određenom momentu mora da pritisne šakama loptu koja dolazi prema njemu, a koju ne vidi. Ovaj primer je dobar da shvatimo da je aktivacija svakog čula velika stvar za razvoj detetovih potencijala. Dete koje ne čuje možemo aktivirati tako što će motoričke radnje izvoditi na ravnoj podlozi, a kada to dobro savlada možemo mu zadati iste radnje na podlozi pod nagibom gde dodatno aktivira centar za ravnotežu. isto tako je potrebno aktivirati čulo dodira, pa im recimo možemo dati da na stolu vide dva limuna, dve jabuke, dve mandarine, dve čaše, dva flomastera, sve olovke, dve teniske loptice i sl. A onda im zavežemo traku preko očiju i u jednu ruku stavimo mandarinu, a oni moraju drugom rukom da opipaju među ponuđenim stvarima drugu mandarinu. Na isti način igra može da se usložnjava – stavimo detetu mandarinu ispod nosa da oseti miris, a zatim mora da pronađečulom dodira zadato voće na stolu. Možemo isto tako da mu ponudimo da oseti miris ruže, miris marker flomastera, limuna, jabuke itd. Puno ovih primera i ovakav način rada radi se u okviru NTC radionica i seminara gde roditelje i vaspitače naučima kako i na koji način radi mozak, te oni sami osmišljavaju nove i kreativne igre.

SAJBERUVCE: Najvažniji savet roditeljima dece oštećenog sluha
– Važna stvar za roditelje je da nauče da dete do 5-6 godine mora da bude što spretnije i okretnije i neka se ponašaju kao da dete spremaju za vrhunskog sportistu iako to verovatno neće biti. Na taj način pomažu detetu da dosegne svoje biološke potencijale, a ostali deo posla koji se tiče razvoja kognitivnih sposobnosti radiće u vrtiću i u školi.
Izvor: Sajberuvce

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama