Kreativne aktivnosti za zimski raspust – bez ekrana!

Raspust je tek počeo, a vaši školarci uporno viču kako im je dosadno? Nema snega za zabavne zimske vragolije, a unutra se – nekako – sve svodi na još jedan crtani, još 5 minuta igranja igrice, koje se neizbežno produži na 15.

Zato smo pronašli za vas nekoliko zabavnih i jednostavnih ideja za igru tokom zimskog raspusta. Kreativne aktivnosti nisu samo zabavne, već i sjajan način da ukrasite prozore, zidove, pa čak i božićne poklone ovim slatkim i lukavim „uradi sam“ projektima.

Zimske kapice za dekoraciju

Ništa nije zabavno kao vata i kuglice vate kada je u pitanju „zimska kreativnost“. Deca jednostavno obožavaju da se igraju sa vatom i ukrašavaju stvari ovim materijalom koji tako neodoljivo podseća na sneg. Zimske kape sa vatom su super jednostavne za pravljenje i svaka ispada drugačije. Pripremite papir i karton za izradu kapica. Pustite decu da dizajniraju kape od papira ili kartona bojama ili markerima, a zatim obezbedite vatu i lepak za izradu. Brzo, lako i jeftino do smeha i zabave!

Ups! Sneško Belić se istopio!

Napravite uspomene sa svojim detetom koje će vam rastopiti srce uz divan projekat izrade Sneška Belića – koji se istopio. Kada je napolju hladno, unesite zabavu unutra! Tako zabavan i jednostavan „zimski zanat“ za decu i odlično ide uz razne knjige i pesme o Sneku Beliću. Pa šta čekate? Ne dozvolite da se ova lukava ideja „istopi“! Kod ove kreativne aktivnosti možete koristiti karton ili filc, biće vam potrebne makaze u lepak i, naravno, spremnost da se potpuno rastopite!

Svetlucavi ukrasi

Svetlucavi ukrasi za jelku mogu biti i sjajna zimska dekoracija za dečiju sobu. Da biste napravili svetlucavu ledenicu, počnite tako što ćete iseći ili pocepati komad aluminijumske folije nekoliko centimetara duže nego što želite da vaša ledenica bude. Zatim otkinite donje uglove da biste dobili tup trougao. Tako se dobija izgled ledenice koja se sužava. I to je to, zaista ne može biti jednostavnije!

Pahulja na papirnom tanjiru

Još jedan jednostavan kreativni zadatak koji će uposliti prstiće vaših mališana! Da biste napravili ovo malo umetničko delo, biće vam potrebni papirni tanjiri (okrugli), igla, vunica, makaze i traka. Zapravo, ovo je savršena aktivnost za zimske mesece, jer je odlična za početak šivenja i razvoj finih motoričkih veština kod dece. Možete samo nacrtati tankom olovkom šablon pahuljice i prepustiti detetu iglu i vunicu!

Papirna čaša – Sneško Belić

Motiv Sneška Belića može se napraviti skoro od svega! Ipak za ovaj zadatak biramo papirne čaše za jednokratnu upotrebu (naravno, u beloj boji) i filc ili neke stare krpice – za Sneškov šal! Ovaj jednostavan projekat je dovoljno lak za decu, pa uz minimalnu pomoć odraslih i oni mogu da prave veselu prazničnu dekoraciju ili da se jednostavno zabavljaju tokom cele zimske sezone.

Snežni slajm

Skoro sva deca vole da se igraju sa slajmom. Ono što je sjajno je to što ga možete napraviti kao praznični poklon, a uz to se zabaviti sa dečicom. Potražite slatke tegle za snežni slajm i pripremite unapred sav potreban materijal. Da biste napravili 3 male tegle pune „ljupkog slajma“ , biće vam potrebne 2 boce prozirnog lepka, jedna boca belih, srebrnih i plavih šljokica, pahuljice od folije, činija i lopatica, tečni skrob i malo selotejpa. Lepo umešajte i sipajte u teglice!

Snežno drvce

Evo još jedne uzbudljive, a uredne zanimacije u hladnim danima za decu svih uzrasta. Pronađite motiv drveta i odštampajte u nekoliko primeraka, tako da mališani mogu napraviti više zanimljivih dekoracija. Pripremite pucketavu foliju, umočite je u belu boju (ili se poigrajte sa drugim bojama i nijansama), samo naslonite na drvce – i eto snega!

Deca će sigurno voleti da prave ova mala umetnička dela i da ga posle izlože u svojoj sobi.  Ova ideja je super jednostavna i zaista jeftina. Uz to, kreativne aktivnosti su savršen izgovor da ostanete u kući gde je lepo i toplo i malo se igrate dok stvarate zimske uspomene.