Кривичне пријаве против васпитачице и директорке вртића

Једногодишња беба Е. С. из Бањалуке, изуједана у обданишту “Тијана”, пуштена на кућно лечење. Kривичне пријаве за Јадранку Шушњар, радницу, и Јелену Kуртиновић, директорку

Vrtić “Tijana” u kojem se dogodio incident, Foto: N. Š. R.

БАЊАЛУKА – Васпитачица Јадранка Шушњар из Бањалуке, којој се на терет ставља кривично дело непружања помоћи, након инцидента у којем су 13-месечну бебу око 30 пута угризли трогодишњи близанци, тог јутра у непримереним условима за рад сама је чувала 28 деце.
То је у телефонском разговору, за “Новости”, саопштила дугогодишња колегиница и пријатељица Шушњареве, која је желела да остане анонимна, из страха да не остане без посла.
Тврди да не може да поднесе оптужбе надлежних у медијима, да је васпитачица једина одговорна за поменути случај. А, због инцидента у вртићу “Тијана”, у којем је мала Е. С. изуједана, полиција ће поднети кривичне пријаве против васпитачице Шушњар и директорке Центра за предшколско васпитање Јелене Kуртиновић. Повређена беба у петак је пуштена на кућно лечење и њено здравствено стање је стабилно.
– Госпођа Шушњар била је приморана да истовремено буде одговорна за 28 деце различитог узраста, што је потпуно непримерено, не само због немогућности контроле над свом децом у исто време, већ и из здравствених разлога, с обзиром на то да нису сви вакцинисани у исто време против истих болести.
– Сва деца су заједно, јер се ради по тзв. летњој шеми, која подразумева једну васпитачицу, и сву децу на истом месту – каже наша саговорница и додаје: – Није у реду да се једној таквој жени, одличном професионалцу, ставља на терет толика одговорност – тврди наша саговорница.
У вртићу “Тијана”, врата нам је отворила васпитачица која је рекла да не сме да говори за новине и да зовемо управу. По нашем одласку закључала је врата.
У ПУ Бањалука за “Новости” кажу да се Шушњаровој на терет ставља кривично дело непружања помоћи, јер није помогла повређеној девојчици, нити је о томе обавестила надлежни Дом здравља, док се Kуртиновићева као одговорно лице терети за пропусте у раду вртића.
– Оне су саслушане у својству осумњичених и против њих ће наредне седмице бити поднесен извештај Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци. Саслушане су и две сведокиње, односно друга васпитачица и чистачица које су ту биле након инцидента, а наређен је и ванредни инспекцији надзор у вртићу – наводе у ПУ Бањалука.
АГРЕСИВНОСТ
Појава грижења у јасличком узрасту, тврди наша саговорница није реткост, али је у овом случају пресудила агресивност код дечака, коју је такође требало правовремено проценити. Позвали смо и оца повређене девојчице, али нам је само кратко одговорио да “није у стању да прича”.
 
Извор: Новости