„Ако ЈА већ не могу да изађем с њим на крај, морате ви у школи, то је ваш посао!“

3 марта, 2023

Повео тата сина на утакмицу. Тата наоружан бакљама, успут прича сину како се редовно бије за „свој“ тим. Срећући навијаче из противничког табора, тата поносно узвикује псовке на рачун „њиховог“ тима, називајући играче тог тима којекаквим именима. На стадиону хаос. Вика, псовке.. тата поносан што „крсти“ сина као будућег навијача.

Син, по одласку у школу, пребија дечака који навија за противнички тим. У школу стиже инспекција, истражује ко је крив – наставници, ПП служба или директор. Школа свакако сноси одговорност за насиље. Џаба што сви знају да у школи наставници уче ђаке да навијају за свој тим, а не против другог тима.

Foto: Canva

Код куће, мама са ћерком гледа серију. Или неки ријалити. Актери се туку, пљују, псују. „Е, нека ју је почупала, та краветина је то и заслужила!“ – говори мама, чекајући следећу епизоду тог нечег у коме ће се неки други актери псовати, пљувати, тући…

Но, мама није рачунала на то да нека друга мама гледа још већи број таквих серија или ријалитија са својом ћерком, те њена ћерка буде умлаћена сутрадан у школи, јер је лепша и згоднија од оне која ју је претукла. Није бољи ђак, не треба тући боље ђаке, него лепше и згодније. Или оне с цвикерима. Или оне за које неко процени да су ружни. Или оне скупо обучене. Или оне обучене код Кинеза. Нема правила. У сваком случају, пожељно је неког извређати и/или претући.

Еее, та мама је незадовољна, јер је њена ћерка добила батине. За то су криви, наравно, наставници! А ко би други!? Да је њена ћерка претукла ону НЕВАСПИТАНУ, то би била друга прича, јер би њена ћерка била већ нечим изазвана.

Ова мама се случајно познаје са татом навијачем. Она подржава љутњу тате чији је син претукао другара. Школа није пазила да се не деси туча. Не би, ваљда, комшијин син тукао неког „тек тако“. Сигурно је имао неки разлог.

Но, њена је ћерка претучена без разлога. Комшија навијач подржава ову маму. Он разуме патњу неког ко је неправедно претучен. Јер, и он јако добро зна да је педагог крив. И дежурни наставници. Нису чували јадну девојчицу, зна он.

Обоје упадају у директорову канцеларију, вређајући директора, претећи му инспекцијом, а богме и батинама.

Директор покушава да каже нешто у одбрану запослених. Џаба. И мучени диша зна да ће бити одговоран, да ће му стићи инспекција, да ће бити развлачен по новинама као Пантина пита… да ће дежурни наставници бити у медијима означени као нерадници који нису спречили инциденте.

За то време, наставници по ко зна који пут на Тиму за ненасиље покушавају да реше проблем детета који псује и вређа те исте наставнике.  Добио је укор директора, али, не можеш га преместити у другу школу, то је једина школа у месту. Или, већ, постоји неки други разлог. А и ако пребаце тог, таман њима стиже исти такав из неке друге школе…

Док Тим за ненасиље пише пријаве по Протоколу, једна од наставница трећи пут добија шамар од истог ученика. Мама тог ученика објашњава како не сме да исприча супругу, јер ће овај претући сина. Тата се ионако не појављује кад га зову на разговор. Ради. А и незгодан је кад попије. Иначе је, судећи по понашању сина, веома „згодан“, чим сви стрепе од његових батина.

Епилог сваке овакве приче, а свако од нас може испричати бар по пет: Школа кажњена, директор разрешен, наставници на стубу срама… а деца пребијају даље, до смене следећег директора, до кажњавања следећег старешине…

Ко им је крив, кад раде у просвети, а не знају свој посао!

А посао наставника је, изгледа, да, осим што пишу до бесвести оно што њихови надлежни траже од њих, осим што  држе наставу, обавезне и ваннаставне активности, стручно се усавршавају у асертивној комуникацији (да би, ваљда, емпатисали са шибаџијом који их вређа), да чувају децу.

Да чувају оне који бију и оне које бију. Ако то не успеју, криви су јер нису нашли начин.

А ионако не раде ништа, само штрајкују! Е, кад они штрајкују, тад школа недостаје – родитељима! Јер, шта да раде с децом, немогући су кад нису у школи!

„Ако ЈА већ не могу да изађем с њим на крај, морате ви у школи, то је ваш посао!“

Лепо каже та мама. И тај тата. И нека друга мама, и неки трећи тата.

Јер, они немају времена, пошто раде.

Ја рођена и школовала се у земљи где су скоро сви били запослени. Радили по сменама, деца остајала сама код куће, сви смо носили кључ од стана око врата. Тада ниједан родитељ није рекао да нема времена за дете јер мора да ради.

И зашто све ово пишем, кад се за мене зна да сам нерадник, самим тим што сам просветарка?

Лепо ми рече комшиница Ванда: „Лако је теби, твоја су деца добра!“

Па, јесте, добри су. Били и остали. Мора да су ми их заменили негде у породилишту, па ми подметнули добру децу, намерно.

О.К. Хвала оном ко ми је такву децу подметнуо, па не морам да претим директору школе и ПП служби…

Ивана Бошњак Бошњак

Извор: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


17 коментара на "„Ако ЈА већ не могу да изађем с њим на крај, морате ви у школи, то је ваш посао!“

 1. Mami каже:

  Sami smo krivi. Poodavno je urušena škola. Devalvirani prosvetari kao izbledi mantili niko ih ne zarezuje ni za suvu šljivu. Ološ koju štiti direktor i koja se prodaje za litar rakije. Pre podne taj profesor se može podneti, ali u drugoj smeni pripit i prgav , čak i vređa. A ujedno četiri datuma u rubrici za ocenu pa dok vidi koliko vrede i koliko će para namaknuti. Katastrofa. Još nije i ne zna se kad će početi dubinsko i generalno pospremanje u prosveti.

 2. Гордана каже:

  У школама раде и добри и “мање добри” наставници. Сви се труде да раде колико и како умеју. И родитељи су брижни и “мање брижњи”.Васпитавају колико знају и како знају. “Мени ни рођени отац није крочио у школу, па шта ми фали”, је најстрашнија заблуда.
  Дубинског прспремања у просвети никада неће бити. Мора много тога да се стави на здраве основе, а то је обавезе и дужности породице.
  Индивидуалне разговоре са наставницима обавезно обављати у присуству детета! Родитељи, уствари, уопште не знају праву истину, јер слепо верују деци.

  1. Dušica каже:

   tačno je sve, vratiste me u prošlost, svi smo ostajali sami u kući, sa ključićem oko vrata smo išli u školu, a sada ne smeš, po zakonu , da ga pre trinaeste ostaviš u kući samog!!!

  2. Bosanska каже:

   Svaki od tih profesora je pre svega čovek od krvi i mesa! Radi svoj posao kako valja! A mi roditelji smo ti koji treba da baspitamo svoju decu. Pa tako vaspitanu pošaljemo njima. Pa će oni lako i savesno obavljati posao!

 3. Laki каже:

  Divno ste ovo napusali “prisvetna radnice”. Hocete li objasniti Aleksinoj mami kako su u proaveti svi divni a da ona malo manje gleda serije.
  Sram Vas bilo !!!

  1. Coka каже:

   Hocete li Vi prestati da generalizujete? Nijedna profesija nije kompletno besprekorna, Ali ako odlucite da zbog jednog ili nekolicine odlucite da prezirete celu profesiju, to mnogo govori o Vama, nazalost. Isto vazi I za autora teksta.

  2. Мирјана каже:

   Срам било родитеље насилника и насилнике због којих је Алекса, нажалост, одузео себи живот, а не ову просветну радницу! Све је тачно, од А до Ш, што је написала. Са каквим се све проблемима и увредама сусрећемо када предочимо неки дисциплински проблем родитељима. Ма одакле Вам само смелости да коментаришете нешто што нисте осетили на сопственој кожи!

   1. Gricko каже:

    Ja se samo pitam Mirjana koji normalan roditelj “vaspitava” dete da bude nasilnik? To su ekstremi kojih ima ali veoma retko….
    U većini slučajeva deca bivaju povedena nekolicinomm nasilnika i ne mora da znači da su sami loša deca iz loših porodica. Kod dece je sve “sad za sad” i ne razmišljaju o posledicama… Smatram da je škola ta koja treba da spreči nasilje da ne bi došlo do nemilog dogadjaja i upozori roditelje ukoliko postoji problem. Ne znaju roditelji kako im se deca ponašaju u školi i uvek očekuju sve najbolje. Neće ni jedno dete doći kući i ispričati roditeljima da je u grupi sa “nevaljalom decom” maltretirao bilo koga. Preterujete. U tom smislu smatram da škola zajedno sa roditeljima treba da bude i vaspitna ustanova.

  3. Pera каже:

   @Laki: Takvi kao ti, uvek potvrdjuju pravilo. Kada nemas sta pametno da kazes, ne moras ni da ponavljas ono sto vidis da su drugi pisali, pogotovo, ne da modifikujes i doradjujes

 4. Profa Nemackog каже:

  Ja mislim da bi nastavu trebalo ukinuti. Svakako je sve izgubilo meru. Ucenici dolaze da nas vredjaju, pljuju i psuju, pljuju nas, vredjaju nas i psuju nas roditelji, ali i ta prosvetna ili eksterna (malo je reci da se nastavnici terete ako fiskulturna sala nije opremljena, a ja bas mislio da sam nabavljam kozlice). Da nas roditelji tuze, svakako bi dobili na sudu. Kada roditelju saopstite da njegovo dete nije za normalnu nastavu vec za specijalnu, ima pravo da kaze “ne” i da se magicno dete izleci i od autizma i od svih nedostataka i umesto da ide u neku drugu skolu gde bi prosperiralo i bolje naucilo on mora da trpi nastavu koju moraju da prate deca koja su intelektualno neometena. Na nama je da od 45 minuta napravimo 90 minuta iako ni jedan od nastavnika ni ucitelja nije u svojim studijama imao predmet koji se bavi nastavom sa decom ometenom u razvoju, ali nije to briga nikoga vec do nas. Dakle, roditelji imaju to pravo da od vas, ako hoce, naprave budalu! Pa zasto onda mi uopste da se placamo za to da drzimo uopste nastavu? Svakako nas placaju kao najnizi sloj drustva, a deca odavno imaju sliku da ako ne ljubis straznjicu nekome ili ako ne lepis plakate ili ne pobegnes u inostranstvo nisi niko i nista.
  Lepo neka nam daju da mi dodjemo u skolu, damo im svima ocene i zavrsimo posao. Evo, mozemo i da ih pitamo nesto. Ako ti roditelji znaju bolje nas posao od nas, neka ih oni skoluju. Moze i to.
  Da se razumemo: Da kojim slucajem, ne daj Boze, ucenik neke Osnovne skole uzme pistolj i udje u skolu i pobije 50 ucenika i par nastavnika, najveca kazna koja bi mu se mogla dati jeste jedinica iz vladanje. Eto toliko o nasem efektivnom sistemu kaznjavanja, a o nagradjivanju da ne pricam.

 5. Avangard каже:

  Prosvetna radnice, molim da mi odgovorite samo na jedno pitanje: Zasto skola ili kako vi prosvetni radnici volite da kazete “sistem” (a to je direktor i vi nastavnci) stite takve roditelje i njihovu decu i iste takve nastavnike!

  1. Sabina каже:

   Imate predstavu da ih štite škola i direktori… Stavljeni smo u nezgodnu situaciju svi, počevši od maltretiranog učenika preko njegovih roditelja do samih nastavnika koji imaju posla s nasilnicima, zakonom koji ide u prilog nasilnicima! Nema, ali verujte kad kažem da NEMA, načina da se nasilnik skloni ako već ne može da se prevaspita iz sredine gde caruje. Takvi uvek imaju iste roditelje, oni ne prihvataju istinu i NEĆE prebaciti decu u drugu školu a kamoli da ih prevaspitaju, i tako se vrtimo u krug… Nisu zaštićeni od strane škole, već školama zakon veže ruke u svemu.

 6. Iv каже:

  I porodica i škola su tu da vaspitaju i uče decu. Vaspitava se u porodici, a u školi se uči (bar bi tako trebalo da bude)

 7. Gricko каже:

  Ne spadamo baš svi u grupe “rijaliti programa, fanova sapunica, izrazitih navijača…” i sl.
  Ima nas još kojima nam je “lako” jer su nam deca dobra.
  Vaspitala sam svoju decu i nikad ih nisam tukla, kažnjavala da kada je bilo potrebno, ponekad vikala i uspela od njih da stvorim prvenstveno dobre ljude. Govorila sam da treba da uče jer ja to nisam ni mogla ni htela i završiše škole bez i dana privatnih časova.
  Svakom po na osob, od troje koliko ih imam, sam na početku prvog razreda osnovne škole rekla: učite za sebe i uspeh će biti vaša zasluga ali…. nemoj da me iko iz škole zove povodom bilo kakvog problema u školi koji ste vi namerno izazvali. To je važilo do kraja školovanja moje dece i nikada nije bilo problema.
  I opet ću reći: vaspitavanje dece nije završeno u kući i stojim iza tog mišljenja. Mnogo mi je krivo što se škola odrekla (ili su joj oduzeta) prava da vaspitava decu. Zašto? Čemu?
  Smatram da svi treba da vaspitavamo svu decu …a svesno ili nesvesno to i činimo svojim ponašanjem ma gde bili van svog doma.
  Deca SVE vide, SCE usvajaju bez obzira da li je ponašanje odraslih dobro ili loše. Treba razmišljati o tome…

 8. Бивши ђак каже:

  Мислим да је ово претеривање.али можда се тако осећају поједини професори (наставници учитељи) ја као бивши ђак сам трпео насиље од учитеља и наставника и професора и за то нисам никада добио ни извини нити образложење када сам учио и знао лекцију за 5 оцењен сам са дебелом 3.?? једино на тесту сам могао да добијем 4 или 5.а за 2 са врло мало учења или на поклон.деца се одвајају од малена овај је бољи гори нико никога не разуме наставници би да раде само са добром децом која уче сама или са родитељима.предавачи не разумеју лошу децу.неће да раде са лошом децом та деца нису глупа са том децом мора да се ради.деци је досадно на часовима и не прате наставу.зашто?а човеку када је досадно прави глупости.мени деца завршавају основу школу.и незнам да ли ће шта да се промени када моји унуци пођу у основну школу.где је проблем ајде да га нађемо и решавамо.ако мислимо да деци буде боље.

 9. Милан каже:

  Сушта истина! Врло пластично описана наша тужна и тегобна стварност. Све честитке! Годинама говорим да насиље није настало у школи, већ је унесено у школу. Разним моћним неформалним и интересним групама у земљи одговара да се сви ваљамо у блату узајамних сукоба. Насиље је друштвени, структурни проблем, а не питање неких појединаца и неких породица. Кривица се сваљује на школе и породице како би се заташкао прави извор насиља. Породица нема снагу да се одупре окружењу испуњеном насиљем; школа не може да реши ништа јер је узрок ван њеног домашаја. Смишљају се гломазне, заморне и врло стресне процедуре. Школе су у раљама медија, полиције, тужилаштва, судства и адвоката уместо да буду партнери других образовних и научних институција. Све више личе на поприште свакодневних, мањих или већих битака. У учионице се улази са страхом, из школе се излази са повишеним крвним притиском и главобољом. На жалост, међу многим стручним сарадницима, посебно психолозима, преовладава екстремни, наивни и неутемељени оптимизам, и приступ који ја иронично називам ЦОД приступ (цвеће – осмех – дуга) покупљен на разним семинарима на којима се они уче методама развијаним у Скандинавији, Холандији, Белгији и сл. местима. Они их потом некритички усвајају и претварају у догму и идеологију. Тако смо дошли до тога да се и родитељи и наставници плаше деце.
  Бојим се да ће се ситуација променити тек када се догоди неки веома тежак инцидент, много гори од оног у трстеничкој школи.

 10. DecaSuOnoNajvažnijeNeNiMiNiVi каже:

  Da li znate da deca ni ne primeti ko je kako obučen dok neko ne zamaše pravilima oblačenja gde je devojčicama sve zabranjeno dok dečaci ne smeju jedino šorc da nose. Da li znate da je i to diskriminacija prema devojčicama kojima je lagana odeća i zdravstveno preporučljiva kao recimo trenerke i helanke. Jedno je postaviti pravila o mini suknjama i šorcu i kratkim majcama, drugo je zabraniti im skoro 90 posto garderobe. Zatim deci se zabranjuje da nose sportska obeležja dok se uče i edukuju da je sport deo života i zdravlja. Ima li to logike? I da, zdravo rivalstvo je sasvim u redu, tako da ne bi trebalo deci braniti da obuču duks sa znakom zvezde ili partizana, za promenu s obzirom da imamo više nastavnika nego đaka, neka nastavnici pripaze da ne dođe do tuče i neka im govore i oni i roditelji da je u redu biti rival, ali bez tuče, pevanje pesmica o suprotnoj ekipi je uvek bio deo detinjstva. Zašto ne i sada??? To je moj stav i moje mišljenje. Takođe u redu je da deca ne stavljaju kapuljače, ali zabraniti im da nose topli duks sa kapuljačom je krajnje glupo. Nijedno dete ni neće stavljati kapuljaču na čas i u školi to je logično. I zašto pobogu non stop se trudite da narušavate roditeljstvo, zašto u skoro svakoj pričui okrivljujete roditelje, od istih pravite nekulturne i td i samim tim vređate i decu i roditelje? Znate li da rejaliti prate pretežno stari bake i deke, penzioneri i možda vi pratite. Mi, to ne puštamo. Kod nas su nacionalna geografija i dečiji kanali non stop uključeni. I iz iskustva znam da je tako i kod drugih roditelja. Moj savet bez uvrede, ali malo promenite teme, jer svi znamo da ima i slučajeva i to mnogo gde su roditelji pravi roditelji, a u školi se desi i da im predavač daje pogrešne savete, da vređa njihov status ukoliko nemaju da kupe knjigu i td. Ima i maltretiranja i td, zašto ne pisete o tome da roditelj i nastavnik trebaju zajedno biti uzor detetu, a ne non stop vređanja roditelja. Zašto ne pišete o igrama koje bi mogli primenjivati i u školi i u kući, šta očekujete od dece ukoliko deca na ovoj stranici čitaju stvari kakve inače okrivljujete više puta dnevno, a koje same po sebi loše utiču na decu.I za kraj, poštujem svakog prosvetnog radnika koji je predan profesiji baš zato što deca trebaju učiti od njih, ali takođe poštujem i svakog roditelja koji zna biti to što jeste, a ima nas barem 80 posto, jer roditelj je taj koji je podario život detetu i koji će i hiljadu puta dati život za svoje dete. Roditelj je taj koji čuva i gaji dete dok ne izađe na svoj put i vi imate roditelje i decu možda, dok prosvetni radnici u sadašnje vreme u 60 posto slučajeva samo su tu, jer rade za platu, ali idu i na mitinge kada im se naredi (miting nije ni za zvezdu ni za partizan, samo da naglasim). Onih 40 posto su pravi predavači. Oni su čast i ponos svoje profesije i svih nas. Eto, tako…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама