Лекција из историје: Буди хуман као што је била Србија 1885.

У холу зграде међународног Црвеног крста у Женеви стоји табла са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885.“ Ово је знак сећања на догађај који представља преседан у историји ратовања, а који се збио у Србији крајем XIX века и до данашњих дана се нигде није поновио.
328-Crveni krst Ženeva-580x326Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану последњих деценија пред улазак у 20. век. Ово је било директно кршење одлука Берлинског конгреса и за тадашњу краљевину Србији представљало директну опасност и провокацију.
После неуспеле дипломатске активности краљ Милан је Бугарској објавио рат.
Србија је у то време већ имала уређене болнице, а већ је основан и Црвени крст. Бугарска, с друге стране, није имала војне санитете.
Због овога, бугарске рањенике није имао ко да однесе са бојишта ни да им пружи медицинску негу. Међународни Црвени крст прикупио је помоћ из свих крајева Европе која је требало да се допреми овој држави.
Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.
И тада се догодило нешто што свет никада није видео – војна команда Србије прекинула је рат на један дан, отворила линију фронта и пропустила медицински транспорт преко своје територије.
Србија је учинила и више: транспорту међународног Црвеног крста додала је лекове, ћебад и кревете из својих залиха и бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.
Сличан догађај ни пре ни после 1885. године нигде није забележен – Србија је помогла држави са којом је у том тренутку била у ратном стању!
У знак сећања на ово несебично дело, Међународни Црвени крст је Србији доделио посебно признање за хуманост, а плоча са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија“ и данас стоји у згради ове институције у Женеви.