Лекција родитељима: Прикривате сваку грешку детета, а онда се питате откуд толико насиља?

Пред свима ваше дете је најбоље на свету, прекривате сваку његову грешку, тако оно постаје потпуно несвесно својих грешака и увек грешке тражи у другима

Foto: Canva

У српском друштву је све чешћа појава насиља над децом, посебно је акценат стављен на вршњачко насиље. Један од примера тог облика насилља јесте када је ученик ножем у школи избо друга из разреда! Та вест је примљена са чуђењем?

Ваша деца поштовани родитељи, још нису ни прогледала, а ви им купујете таблете, ајфоне, разне тач скринове, све то због недостатка времена за њих! Не знате ни какве игрице играју, ни какве цртаће гледају, не знате ни кад излазе ни кад се враћају куци, једва да знате с ким проводе време, родитељске састанке прескачете, уколико дете добије јединицу, мању оцену из владања или изостанке, убили бисте професора што упире прстом у ваше дете!

Ближи му се пунолетство, купујете му ауто, да буде фаца у друштву, не знате у каквом стању вози, ноћни изласци, пијанства, трке са другарима, све то оправдавате оном старом: “Младост лудост!”.

Незадовољни сте својим послом, својим животним изборима, увек вам недостајте новца, позивате на бунт у друштву, звоцате, нервозни сте, агресивни, ваше дете све то упија и осећа, желите да му обезбедите што бољи живот, пружате му све, осим ваше љубави, али објашњавате себи да ваше дете свакако зна да га волите, само немате времена да му то кажете! Или сте угрожена класа у друсштву, па не стижете од посла да посветите пажњу својој деци, или сте превише имућни, па имате превише пословних обавеза и не стижете да посветите пажњу својој деци!

Никад га нисте повели на неки хуманитани скуп, никада му нисте причали о омиљеној књизи, о људскости, доброти, љубави према људима и животу, о омиљеном филму, о вашим малим гестовима које сте чинили онима који нису могли да вам узврате, да ли сте уопште нешто од тога радили? Да ли сте некада помазили напуштеног пса? Да ли сте некада нахранилли бескућника? Да ли сте некада дали своје старе ствари некоме ко је бос?

Док се неки људи боре против насиља, ви не знате да је ваше дете на стадиону где урла и пали заставе, води свој живот и не занима га остатак света! Зашто да га се тиче насиље у друштву, болесна деца, напуштене животиње? Какве користи би ваше дете имало са таквим интересовањима?

Пред свима ваше дете је најбоље на свету, прекривате сваку његову грешку, тако оно постаје потпуно несвесно својих грешака и увек грешке тражи у другима!

Долази дан, када добијате изненадни позив: ваше дете је побегло од куће, нико не зна где се налази! Ваше дете је покосило пешака! Ваше дете је село пијано за волан и погинуло! Ваше дете је нарокоман и предозирало се! Ваше дете је претукло некога или већ дуго трпи насиље! Ваше дете дете је управо убило некога! Ваше дете управо скаче са моста? Не верујете? То ваше дете не мозе да уради?

Зашто?

Зашто сте дозволили да ваше сопствено дете постане особа коју не познајете?

Због неуравнотежених вредности и недостатка васпитања као и развијених квалитетних способности просуђивања доброг и лошег, ваше дете је постало то што јесте данас!

Ви наставите и даље да се питате одакле детету нож? Одакле толико велике и све чешће агресије међу децом?

Наставите да и даље глумите и заваравате себе, ту су ваша деца да вам скину маске!

Част и поштовање родитељима који својој деци нису ништа дали осим љубави!

На родитељима је да се баве својом децом, на држави је да обезбеди што адекватнији закон о строгом санкционисању оних који врше насиље! Школа без насиља: Алексин закон!

Уколико имате лош однос са својим дететом, агресивно је, проблематично, овај текст вам може помоћи: довољно је да га прочитате и прокоментаришете заједно!

Ана Тодоров