Sistem obrazovanja u Srbiji – zalutali u promenama

februar 10, 2017

 

Reforma obrazovanja je nedovršena na svim nivoima

Očajni roditelji, zbunjena deca i nezadovoljni poslodavci godinama gledaju ministre kako se muče refsa reformom obrazovanja. Jedan započne, naredni prepravlja, ponešto vraća ili dodaje. Rezultat te konfuzije su reforme započete na svim nivoima obrazovanja deformisane, da se više ne sećamo niti početnog stanja ni zašto su promene započete.
 
U međuvremenu, pripreme reformi su utrošile mnogo energije. Zakoni i podzakonski akti su doneti, strategija obrazovanja je usvojena, ali propisi: a) nisu poštovani (akreditacija fakulteta, na primer); b) nisu doneti celovito i usklađeno (programi osnovnih i srednjih škola), ili c) nisu doneti drugi neophodni akti (nacionalni okvir kvalifikacija). Resorni odbor za obrazovanje URS-a nudi program primene novih ili već postojećih rešenja i izlaska iz ovog bespuća, polazeći od problema.
 
Parcijalni interesi nastavnika, pojedinih struka, sindikata, izdavača i drugih učesnika u obrazovanju deformisali su reforme. Čak su, u muci i roditelji i učenici povremeno vršili pritiske, a nevešti zvaničnici bi palijativnim merama dodatno kvarili sistem da bi se iskobeljali iz dnevnih problema. Ovo lutanje je odvuklo razvoj sistema obrazovanja od svoje suštine.
 

Suština obrazovanja je kompleksna i sastoji se od četiri oblasti učenja: za zajednički život, za znanje, za rad i za postojanje. Stvaramo u vremenu kada samo kvalitet može da obezbedi kontinuirani razvoj škole i to sa precizno definisanom strategijom obrazovanja, koja podrazumeva: planiranje i usmeravanje radnih aktivnosti radi ostvarivanja vizije i projektovanih ciljeva razvoja.
 
Predškolsko i osnovno obrazovanje mora biti suštinski decentralizovano u pogledu upravljanja školama i kolektivom, iako centralizovano po svojim sadržajima. Škola mora biti organski deo sredine u kojoj postoji, a nastavnici cenjeni članovi društva sa autoritetom da vaspitavaju decu.
 
Da li nas čudi i brine nasilje u školama? Imajući u vidu oduzete nadležnosti nastavnicima i školskim ustanovama, ne bi trebalo. Može li iko biti protiv toga da škola i nastavnici mogu da kazne ili nagrade učenika? Osim kreatora postojećeg sistema obrazovanja. To se mora promeniti.
 
Otkud brojni nezaposleni svršeni studenti i učenici srednjih stručnih škola? Da li ste ikad čuli za usaglašavanje nastavnih programa sa potrebama lokalne samouprave i privrede? Da li ste čuli da je neki mladi i uspešni stručnjak, zahvaljujući svojim kompetencijama izborio pravo da predaje na fakultetu? Ne, naprotiv, čitate o nepoštovanju standarda kvaliteta (akreditacija) i nekompetentnim nastavnicima koji predaju ono što znaju umesto onog što poslodavci traže.
 
Ramona Ručnov sa saradnicima
 
 
Izvor: uciteljiucenici.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama