Лепа си к'о икона – Мојој ћерки и свакој другој жени

Свако од нас свом детету жели најбоље. Требало би да желимо најбоље и себи; али ми често не знамо шта је то.

Док смо мале, учимо од оних који нас васпитавају. Како растемо, на то знање надограђујемо своја искуства. Наша слика света је увек мање-више извитоперена и никад сасвим по законима логике. Верујте ми, још су стари Грци говорили о томе.
На крају израстемо у бића која се батргају у животу како најбоље знају и умеју.
Да би моја ћерка мање патила, рећи ћу јој оно што је мени недостајало да брже и безболније отворим очи. Зашто да не чујете и ви, свима нам повремено недостаје мало нежности:
Лепа си ко икона
И твоје стопало број 42. Мале груди. Криви зуби. Целулит! Онај ко само то види на теби је будала. Лепа си зато што си бистра и вицкаста. Због своје доброте. Зато што си весела и драга. И лепа си баш таква каква јеси. Али жене то често не виде.
Трку да будеш вечито физички лепа и млада унапред губиш. Идеали такве лепоте се фотошопују и са годинама мењају. Јуче Кајли Миног, данас Ким Кардашијан. Данас се сви пуће, сутра ће да се шминкају као гејше. А кад остариш, ти си некадашња лепотица у депресији, јер си била тако лепа.
Не треба да будеш првенствено лепа, феминисткиње су се доста цимале око те ставке. То већ знаш. Као.
За живот као такав и друге људе ти си посебна колико и пилећа салама у цреву
Обичан Паризер. Сваки човек од нас седам милијарди и нешто је јединствено биће. Али за циклус живота на Земљи ти си само Мало Нешто Некад.
Бићеш посебна само људима који те воле.
Ако си пак уверена да заслужујеш специјалан третман у животу, често ћеш се осећати ускраћеном и вечито незадовољном. Никад се не питај зашто се све то теби дешава. Свако има неку муку, ниси ни ти од ње поштеђена. То је живот.
Само реци НЕ – ниси ни безобразна ни незахвална због тога
Ако другарица хоће да идеш с њом на журку а теби се не иде, немој да идеш.
Ако те дечко зове да дођеш код њега кући, заиста не мораш. Не мораш да грлиш и љубиш старије кад ти донесу поклон, али се захвали. Не мораш да показујеш захвалност физичким знацима пажње – ти ником ништа не дугујеш.
И ништа се од тебе не очекује нити подразумева.
Љубав није филм “Love actually”
Зашећерена лимунадица са толико добрих глумаца коју испод ћебета жене гледају негде око сваке Нове године.
Бићеш заљубљена, проћи ће те. Ако будеш имала среће и мудрости, волећеш дуго. Има живота и ван партнерске љубави. Заљубљеност је када га гледаш као да је за тебе нацртан. Љубав је када знаш да док седи има стомак као принцес-крофна, али је твој. Живот у двоје са децом је тек далеко од савремене бајке.
Не губи време тражећи идеалног. Тражи себи сличног кога ћеш моћи да волиш као човека. Са којим ћеш моћи да живиш и који те неће спутавати да се и даље развијаш. Занемари статусе и слике са фејса, сви хоће да имају профил типа „Сликамо се за новине – овако живе познати”.
Одрастање боли
Кад порастеш, моћи ћеш да једеш сладолед сваки дан. И да се купаш 2 сата у води без престанка.
Постаћеш мудрија и суздржанија. Мање ће те се тицати шта други мисле. Али је само сад свет око тебе пун звездица и једнорога. Уживај у томе, у својој спонтаности и безбрижности.
Док будеш расла, бићеш повређена и разочарана много пута.
А када коначно порастеш, моћи ћеш да једеш тај свој сладолед стално, али ће то за тебе бити само сладолед. И често ће те гристи савест након што га поједеш.
Сада, док си мала, уживај у својој лакоћи живљења… Док смо сви ми који бринемо о теби још увек живи и здрави; док можемо да те заштитимо и помогнемо ти. А када порастеш, волела бих да постанеш реална и добра особа задовољна собом. Колико год је то могуће.
Аутор: Мариа Милојковић, мама близанаца, писац онлајн садржаја и преводилац.
Као запослена у корпорацији и професор енглеског провела више од 10 година. Тренутно негује, учи, пише, расте и труди се да искористи сваки минут слободног времена да ужива насамо или једе црну чоколаду, а да је деца не виде. Ово је њен портфолио. Пратите је на Инстаграму, Твитеру и Гугл Плусу.