LIČNI STAV: Kada će vas biti sramota što ste paraziti?

22 oktobra, 2016

Sramota te je da radiš za malu platu. Sramota te je da radiš posao za koji si prekvalifikovan. Sramota te je da volontiraš. Sramota te ja da ideš na besplatnu praksu. Kada će te biti sramota što si već godinama na grbači svojih roditelja samo zbog svoje lenjosti?
dru-studenti
To što ste završili fakultet nije dovoljno
“Nije te sramota da radiš za tako male pare, pa jeftinije ti je da sediš kući”, to je bila načešća konstatacija nakon što sam se na kraju druge godine fakulteta zaposlio. Radio sam u kol centru za 125 dinara po satu. Koliko sam radio, toliko sam zarađivao, a meni je bilo važno da skupim novac za školarinu. Bilo mi je važno, jer je moja jedina obaveza prošle godine bila da učim i ostanem na budžetu. Nisam uspeo u tome. Počeo sam da radim, jer me je bilo sramota da roditeljima priznam da nisam na budžetu, a trebalo je skupiti novac za školarinu. Jedno vreme sam se osećao kao Volter Vajt u “Čistoj hemiji” iako sam radio potpuno legalan posao, na potpuno legalan način.
Dok sam radio taj posao za novac, važno mi je bilo da radim kao novinar u studentskoj radijskoj emisiji na fakultetu. Dakle, prema mišljenju onih koji s30 godina žive od džeparca, ja sam budala koja radi besplatno i treba da me bude sramota, jer radim za siću. Mene je i dalje bilo sramota da tražim novac od roditelja.
To bi bila samo kratka životna priča s početka radnog veka. U njemu sam pored kol centra, radio i kao kasir, ali sam zapravo sve vreme radio posao za koji sam se školovao. Kada sam primio prvi honorar kao novinar, opet sam čuo ista pitanja. Danas ih više nema. Ja imam pristojan honorar, a ovi koje je sramota – džeparac.
doktor-nuklearne-fizike_1000x0
Sećate se Draganine priče
Ne moramo o meni, jer ja još nemam diplomu fakulteta, samo me nije bilo sramota da radim. Sećate li se Dragane? Ona je studirala i ozbiljno se školovala. Ona je doktorka nuklearne fizike. Da bi dobila to zvanje napisla je više stranica, nego što ste vi pročitali tokom studija. Nju nije sramota da radi za 36.325,99 dinara. Shvatila je da nema drugog načina. Možda je mogla da ode iz zemlje i da ima veću platu. Verovatno je mogla da bude kući i da kuka kako su joj džabe sve te diplome i kako država ne vodi računa o nauci. Mogla je jednostavno da parazitira. Da govori kako je mogla da kupi diplomu i nađe vezu. Da bi bilo bolje da je umesto u laboratoriji dane provodila po splavovima i bogato se udala. Mogla je da nađe sve izgovore, koje svi svakodnevno servirate kako biste opravdali svoju lenjost.
Kada će vas biti sramota što ste paraziti?
Imate skoro trideset godina i nije vas sramota što ste na leđima sopstvenih roditelja. Što uvaljate neku tezgu i novac popijete već prvog petka ili kupite patike. Pljujete sistem, jer nije izmislio čoveka koji će umesto vas da pošalje CV, kuca na vrata, traži prakse, volontira, uči i nadograđuje svoju diplomu. Čoveka koji će da se raspituje, traži, grabi i nalazi priliku za vas. Pritom ne bilo kakvu priliku. Vi hoćete posao u struci i u skladu sa svojim školovanjem, a pristojna plata se podrazumeva. Šta ste uradili da bi se tako nešto dogodilo? Verovali dedi i babi koji su vam rekli da završite fakultet, pa ćete biti rukovodilac? Ne znam da li su vas obavestili, ali sistem u kome su živeli vaši baba i deda više ne postoji, iako i danas partijska knjižica može da reši neke stvari.
Postavite se u ulogu poslodavca.
Da li biste zaposlili nekog ko pet godina ne radi apsolutno ništa? Nekoga ko nema dan prakse, koji od kompetencija ima samo diplomu koju je dobio pre pet godina. Nijednom poslodavcu nije potreban zaposleni koji će čekati da neko drugi odradi njegovov posao. Zaposleni koji će umesto rešenja tražiti izgovore. Zaposleni koga je sramota da radi, a ne toga kako radi. Zaposleni koji ne zna da nađe šta će da radi, nego to drugi treba da mu da. (Ukoliko vas nisu obavestili, kad dobijete posao tu se potraga nije završila. Svakodnevno dobijate, ali morate i sami da pronađete nove zadatke.)
Da se razumemo, ja sam levičar. Mrzim neoliberalni kapitalizam iz dna duše, ali još više mrzim one koji socijalizam vole samo zato što bi u njemu mogli da obitavaju na tuđim leđima. Prestanite više s tim da je porodica osnovna ćelija društva. Ne, osnovna ćelija društva je pojedinac spostosoban da učini svet boljim mestom za život. Međutim, mi živimo u društvu u kome je pojedinac jedino sposoban da uništi tu vašu osnovnu ćeliju, koju zovete porodica, a koja predstavlja domaćina za svoje dete parazita.
 
AUTOR: PETAR PAUNOVIĆ
 
Izvor: http://www.24sata.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "LIČNI STAV: Kada će vas biti sramota što ste paraziti?

 1. VP kaže:

  Je li moguce da neko OVOLIKO promaši poentu?! Inače, toliko se priča o funkcionalnoj nepismenosti ljudi kod nas, EVO VAM PRIMER funkcionalno nepismene osobe..
  PS
  Ja mislim da je ovaj tekst pisao neko veoma, veoma, blizak vlasti.

  1. Jovana kaže:

   To mi je odmah palo na pamet. Ovaj tekst je pisao neko vrlo blizak vlasti. Tako nam pricaju I na tv … “Da tesko je..necu da vas lazem..”
   Svi koji mogu neka beze iz zemlje sto pre.

 2. nana kaže:

  Deluje kao da je Vucic licno pisao tekst. Zasto sinovi politicara sa diplomama kupljenog fakulteta ne rade za 25 000 u trafici ili kao fizicki radnici, pa neka oni napisu svoja iskustva.Ja sa fakultetskom diplomom radim za minimalac sa ljudima koji su jedva zavrsili srednju skolu, a neki idu i vanredno u srednju jer posle osnovne nisu nastavili. Propala drzava

  1. Irena kaže:

   Nana moram da te ispravim. Rad u trafici se placa 15.000 u unutrasnjosti toliko je i u buticima…hiljadu dve gore dole
   Apsolutno se slazem sa tvojim komentarom

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama