Ликовни конкурс Министарства просвете: Прве три награде – пут у Париз на ОИ

Министарство просвете, Амбасада Републике Француске у Србији и Олимпијски комитет Србије приредиће ликовни конкурс за ученике од V до VIII разреда основних школа „Идемо у Париз, Срећко и Фриж те воде на Олимпијске игре!”.

Ликовни конкурс се приређује у циљу промоције спорта и олимпијских вредности међу ученицима основних школа у Републици Србији и трајаће од 24. јануара до 8. фебруара 2024. године, најављено је на церемонији потписивања Споразума о сарадњи за реализацију наградног ликовног конкурса. Споразум о сарадњи потписали су председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и амбасадор Републике Француске у Републици Србији Њ.Е. Пјер Кошар. Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је циљ ове заједничке иницијативе да ученици кроз ликовни изражај прикажу дух олимпизма и спорта, који подразумева животне вредности као што су изузетност, пријатељство и поштовање.

Организација овог конкурса је прилика да се још више оснажи веза између школе и спорта и ради на разумевању и истраживању тема као што су међународно пријатељство, спортски дух и културна разноликост. Овај конкурс, не само да обогаћује школске програме, већ и гради мостове пријатељства између наших земаља”, рекла је министарка и подсетила да Олимпијски комитет Србије и Министарство већ сарађују на пољу промоције спорта и олимпијских вредности.

Амбасадор Републике Француске у Републици Србији Њ.Е. Пјер Кошар истакао је да ће прва три места у Конкурсу добити прилику да отпутују у Париз на Олимпијске игре, али и да ће, у сусрет Играма, Амбасада и Француски институт у Србији организовати конференције и културне активности широм наше земље.

Кроз овај конкурс, желимо да пружимо прилику да троје младих из Србије да доживе Олимпијске игре у Француској. Биће у могућности да прате две кошаркашке утакмице и да уживају у игри Николе Јокића, најбољег играча на свету, али и многих других, као што је француски талентовани млади играч Виктор Вембањама. Такође, имаће то задовољство да посете два дивна француска града, Лил и Париз.

Председник ОКС Божидар Маљковић истакао је да Конкурс представља екстензију сарадње са Министарством просвете, као и то да ће ово бити јединствена прилика да се кроз једну лепу и креативну иницијативу код деце основношколског узраста пробуди олимпијски дух и жеља да подрже наше спортисте на путу до историјских резултата у Паризу.

Право учешћа у наградном ликовном конкурсу „Идемо у Париз, Срећко и Фриж те воде на Олимпијске игре!” имају ученици јавних и приватних основних школа које остварују национални програм за узраст од петог до осмог разреда, као и страних установа на територији Републике Србије које остварују програм за узраст од петог до осмог разреда.

Више информација информације о наградном ликовном конкурсу „Идемо у Париз, Срећко и Фриж те воде на Олимпијске игре!“ можете пронаћи на ЛИНКУ.